Ingen statlig redningspakke til Holmenkollen

Det er helt uaktuelt for staten å gå inn med midler for å dekke inn budsjettsprekken til Holmenkollen-utbyggingen. Det fastslår idrettsminister Trond Giske.

Holm, Morten
  • NTB
Publisert: Publisert:

Gigantsprekken på 600 millioner kroner skal dekkes inn ved lånopptak, ifølge byrådsleder Erling Lae (H). Han lover at verken idretten, kommunens befolkning eller andre kommunale prosjekter skal lide noen overlast på grunn av ekstrakostnadene ved byggingen av nytt riksanlegg i Holmenkollen i Oslo.

– Dette er en av de største budsjettoverskridelsene til et offentlig byggeprosjekt noensinne. Da er det fullt forståelig at den ansvarlige Fremskrittsparti-byråden tar konsekvensene og går av, sier kulturminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Det var en rapport fra konsulentselskapet Metier som viste at nasjonalanlegget kan bli hele 600 millioner dyrere enn forutsatt og få en prislapp på hele 1,8 milliarder kroner.

Gikk av

Som en konsekvens valgte byråd Anette Wiig Bryn (Frp) å gå av umiddelbart. Inntil videre er byråd Jøran Kallmyr (Frp) konstituert som byråd også for næring og idrett. Han er allerede byråd for miljø og samferdsel.

Kallmyr sier han senere i høst vil legge fram en rapport om hva som har gått galt i dette prosjektet, hvor partikollegaen var øverste ansvarlige.

– Det har vært mange overskridelser, og summen har vokst gjennom flere omganger. Vi håpet at det ville ende på 1,2 milliarder, men nå viser altså denne rapporten noe annet. 600 millioner kroner er veldig mye penger, sier Kallmyr.

Ingen øremerket hjelp

Trond Giske gjør det klart overfor NTB at det er fullstendig uaktuelt å bevilge øremerkede midler for å dekke inn budsjettsprekken. Ap og de rødgrønne går til valg på å styrke kommunenes økonomi de neste fire årene. Økte utgifter, eksempelvis til nedbetaling av lån, må tas av de frie midlene.

– Det er veldig viktig at dette ikke går ut over Ski-VM eller Oslos befolkning. Men det blir helt feil om vi skulle belønne de prosjektene som går med størst underskudd, sier han.

Årsaken til overskridelsene er at prosjektet er blitt mer omfattende og komplekst enn det som var mulig å forutse da arbeidet startet, ifølge Anette Wiig Bryn.

Kan sprekke igjen

– Staten har vist seg å være utrolig gjerrig i denne saken, og jeg syns det er utrolig synd at ikke staten er villig til å bidra mer til det som jo er et nasjonalanlegg, sier Jøran Kallmyr.

Han kan ikke love at Holmenkollen-prosjektet nå kan fullføres uten at det kommer overskridelser.

– Vi må jobbe hardt for å ikke få noen flere overskridelser, men jeg kan faktisk ikke garantere at det ikke kommer flere. Nå har vi fått bevist flere ganger at de kostnadsrammene som ble satt opp er sprengt. Vi er nødt til å se prosjektet skride fram før vi kan sette en endelig prislapp på det, sier han.

– Skandale

Gruppeleder Rune Gerhardsen for Arbeiderpartiet i bystyret raser over den manglende kontrollen byrådet har hatt med Holmenkollen-prosjektet. Han kaller budsjettsprekken for "den største skandalen i Oslos historie".

– Det er en kaotisk og alvorlig situasjon. Overskridelsene i denne utbyggingen er de siste i en lang rekke overskridelser som har kommet fra Høyre/Frp-byrådet i år, sier han.

– Dersom det er slik Frp vil styre resten av Norge, er det virkelig ille. Partiet har gang på gang vist at det har null kontroll med pengebruken i store prosjekter.

Til forsiden

Publisert:

Flere artikler