VÅTT 50-ÅRSJUBILEUM: Underskudd for Moldejazz

Det verste regnværet Moldejazz har opplevd på 40 år ødela for billettinntektene for festivalen .

RØDE TALL:Karpe Diem stod på scenen på Romsdalsmuseet, men hindret trolig ikke underskudd for Moldejazz.
Publisert:

Den 50. jazzfestivalen i Molde ble vellykket både kunstnerisk og arrangementsmessig. Økonomisk gikk det ikke fullt så bra.

Omtrent på denne måten oppsummerer festivalledelsen og styret i Moldejazz selv årets jubileumsfestival, som blir avsluttet i helgen.

Styreleder Britt Flo bekrefter at det går mot et underskudd i år. Spørsmålet er bare hvor stort det blir. Men etter flere år med plusstall på bunnlinjen vil Moldejazz uansett tåle en smell.

Regn og regninger

De store utekonsertene på Romsdalsmuseet ble ikke så store som ønskelig, i alle fall ikke i solgte billetter. Det kom færre publikummere enn forventet både tirsdag og torsdag. At en dyr artist som Sonny Rollins bare trakk rundt 1.200 betalende på Romsdalsmuseet var skuffende lite. Også under torsdagens konsert med Jeff Beck og Herbie Hancock kom det betydelig mindre folk enn forventet.

Både billett- og salgsinntektene sviktet. I andre enden ble festivalen påført ekstra kostnader som følge av det samme regnværet.

– Det er 40 år siden sist vi opplevde så mye regn under en festival som i år, sier Flo.

27.000 billetter

Det ligger likevel an til 27.000 solgte billetter totalt under årets Moldejazz. Det er omtrent som ventet, opplyser festivalledelsen.

Men utearrangementene har sviktet, har det vært fullsatt innendørs.

På grunn av jubileet var det tatt høyde for å bruke mer penger enn vanlig i år. Blant annet ga festivalen bort den store konserten med Shibusa Shirazu Orchestra gratis til publikum, som en gave. Også lørdag morgen kunne folk se og høre "Break of Day in Molde" i Reknesparken, med blant andre årets Artist in Residence, Nils Petter Molvær. Helt gratis.

Totalt 20.000 var inne på fem konserter på Romsdalsmuseet, inkludert 7.500 på den ene gratiskonserten.

Jazzprofilen

Moldejazz har hatt en strengere jazzprofil enn vanlig i år. Det har også vært uvanlig mange og krevende egenproduksjoner. Det ble servert helt ny musikk fra åtte-ti ulike scener.

Noen har definitivt savnet det folkelige musikktilbudet og den store folkefesten med over 10.000 på en enkeltkonsert på Romsdalsmuseet, som med Leonard Cohen så sent som i fjor.

Festivalsjef Jan Ole Otnæs sier at det ikke vil være helt stengt for store artister som faller litt utenfor jazzens rammer i framtida. Dette gir viktige inntekter som kan brukes på smalere jazzkonserter. Problemet er at mange av de store artistene åpenbart skal ta igjen for sviktende platesalg i form av honorarer.

Prince – en umulighet

Dette gjør det vanskeligere for festivaler med stor reiseavstand fra de sentrale stedene og i tillegg en begrensning på konsertarenaen til 10.000 å hente en musiker som Prince. Prince fikk 2 millioner dollar for å spille på Roskilde i år, ifølge Otnæs. Det ville være en umulighet for Moldejazz å ta en slik utfordring.

– For å hente de største av de "kommerse" eller "folkelige" artistene måtte vi fylle opp en arena på opptil 40.000 mennesker. En slik arena har vi ikke.

Men de største jazzmusikerne i verden ønsker Moldejazz fortsatt å hente til festivalen. Og også store navn med sterk jazzinteresse, som for eksempel Clint Eastwood. En stor, norsk jazzutøver som har mye av sitt musikalske rotfeste i Moldejazz har også stående invitasjon: Jan Garbarek.

Les flere nyheter på E24

Publisert: