Markerer bytte av kjellermester: Torsdag slippes flaskene i Norge

Etter 28 år er det slutt for Dom Pérignons kjellermester Richard Geoffroy, det markeres med en årgangschampagne fra 2008 i begrenset opplag.

Foto: Haakon Hoseth
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

Torsdag slippes til sammen 248 flasker Dom Pérignon «Vintage 2008 Chef de Cave Legacy Edition» på utvalgte vinmonopol i Norge. Champagnen har en prislapp på 1.350 kroner.

Den eksklusive champagnen markerer overgangen fra kjellermester, Richard Geoffroy til kjellermester Vincent Chaperon – et bytte som skjer 1. januar neste år.

Geoffroy har vært «Chef de Cave», eller kjellermester, siden 1990.

Chaperon er født i Kongo, men vokste opp i Bordeaux. 2008-årgangen har de to skapt sammen, og Geoffroy omtales av Fortune som Chaperons mentor.

– Året 2008 ga rikelig med solskinn men også perioder med mye overskyet vær. Våren og sommeren var kjølig, men heldigvis brakte september måned både sol og varme. Det reddet 2008 årgangen. Innhøstingen startet 15. september og forholdene var perfekte, heter det i champagnes presentasjonsmateriale.

Tidligere i år uttalte Geoffroy at 2008-årgangen ligner ganske mye på champagnehusets 1996 vintage.

En «vintage», eller årgangschampagne er champagne fra én årgang, og produseres kun i de årene der kvaliteten er god. Det er også krav for lagring på bunnfall etter annengangs gjæring på minst 36 måneder, ifølge Solera. Dette er det eneste Dom Pérignon lager.

Den «vanlige» 2008 vintage slippes i februar med samme innhold, men i en annen innpakning. Denne vil dog være betydelig lettere å få tak i, da slippet er på rundt 9.000 flasker.

Flaskene som kommer i salg torsdag omtales derfor først og fremst som en flaske for samlere, og for spesielt interesserte.

Dom Pérignon er eid av luksuskonglomeratet LVMH, som også står bak andre champagnemerker som Möet, Krug og Veuve Cliquot, cognacmerket Hennessy - og en rekke andre kjente merkevarer som Louis Vuitton, Fendi og Marc Jacobs.

Her kan du lese mer om

  1. Vin
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vinmonopolet ble tømt på ti minutter: – Det ble utsolgt umiddelbart!

  2. Venter kamp om bobleluksus til over 3.000 kroner

  3. Ekstrem pågang etter årgangschampagne også på nett

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump varsler ny Kina-toll fra 1. september

  6. Apples og bransjens problem: «Peak smartphone»