Grønt Norge-gründer: - Jeg har bløffet

Siden 2009 har Waleed Ahmed i Grønt Norge snakket om gigantavtaler og møter med store selskaper og celebriteter. Nå innrømmer den unge gründeren at han bløffet.

INNRØMMER BLØFF: Administrerende direktør Waleed Ahmed i Grønt Norge innrømmer fredag at mange av gigantavtalene han har snakket om er blank løgn. Her sammen med nestleder Flemming Bordoy.

Grønt Norge
  • Ida Hanstad
  • Tommy H. Brakstad
Publisert:

Waleed Ahmed (20) tok Norge med storm da han etablerte selskapet Grønt Norge, et selskap som produserte en solcellelader for iPhone. Gjennom flere avisoppslag og annen omtale i media har Ahmed blitt hyllet for sin gründervirksomhet.

Han har blitt rost opp i skyene av Trond Giske og vært invitert til kronprinsparet på Skaugum. NRK omtalte til og med Ahmed som «Norges Mark Zuckerberg».

Nå har gründeren innrømmet at det meste var en bløff.

E24 har denne våren gått gjennom en rekke av påstandene Waleed Ahmed har kommet med etter at Grønt Norge først ble omtalt i media i 2009.

Løy om avtaler

Gjennomgangen viser at Ahmeed har bløffet eller vært svært unøyaktig gang på gang i sin omtale av virksomheten.

Gjennom flere intervjuer i vår har Ahmed blitt forelagt funnene til E24, og han har gjentatte ganger lovet å sende dokumentasjon som skal bygge opp under hans tidligere uttalelser. Men denne dokumentasjonen har ikke kommet.

Fredag innrømmet Ahmed overfor Dagens IT, at uttalelser vedrørende selskapets avtaler med gigantselskapene Telenor og AT&T, var ren bløff.

- Jepp, det er de. Etter å ha pratet med bedriftene, så vi hvor mange butikker de hadde, og så bare tenkte vi at «så mange bestiller de». Og da sa vi det utad, sier Ahmed til Dagens IT.

Nedenfor ser du listen over 10 bløffer som bygde illusjonen om Grønt Norge.

Les også: - Bløffet om millionkontrakter

1. Aurora Group: - Løy om avtale

I et intervju i Østlandets blad april 2010 fortalte de to unge gründerne at Aurora Group, Nordens ledende distributør av tilbehør til forbrukerelektronikk, hadde bestilt 150.000 eksemplarer for salg i Norden.

Ahmed anslå at den totale verdien av avtalen var opp mot 30 millioner kroner.

Administrerende direktør Pål Johannessen i Aurora Group sier til E24 at de aldri inngikk noen avtale med Grønt Norge og Ahmed:

- Informasjonen han har kommet med vedrørende et samarbeid med oss er helt feil. De fikk legge frem produktet, men vi hadde ikke tro på det.

Da påstanden fra Ahmed ble gjentatt i en artikkel i Vekst i Grenland i 2010 sendte sjefen i Aurora Group en epost til Ahmed, hvor han ba den unge gründeren forklare seg.

Da skyldte han på at kollega Flemming Bordoy hadde misforstått:

2. Ingen storkontrakt med AT&T

Da E24 omtalte Grønt Norge i februar i fjor, hevdet Ahmed at selskapet hadde fått bekreftet at AT&T ville ta inn produktet.

Han hevdet videre å ha møtt toppsjefen i AT&T, på mobilmessen i Barcelona.

I Østlandets Blad sommeren 2011 hevdet Ahmed at AT&T hadde bestilt en kvart million eksemplarer. Han sa også at de hadde åpnet en butikk i Midtøsten, hvor de regner med å selge 750.000 eksemplarer.

I februar i år opplyste kommunikasjonsavdelingen i AT&T til E24 at selskapet ikke hadde noe samarbeid med Grønt Norge.

Fredag innrømmer Ahmed til Dagens IT at hele avtalen var oppdiktet.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ SKAUGUM: I juni 2011 traff Waleed Ahmed kronprinsparret og Dronningen i forbindelse med at styret til United Nations Foundation var på besøk i Norge. Unge talenter som kronprinsparet hadde lagt merke til, ble invitert til celeber middag,

Stian Lysberg Solum,

3 .Bløffet om Telenor-avtalen

Grønt Norge har også omtalt Telenor som en stor kunde.

- 15. september starter Telenor salg av produktet, og da har bedriften delt ut rundt 20.000 eksemplarer til butikkene, uttalte Ahmed til Østlandets Blad i august 2010.

Senere gikk Carsten A. Sæther i Telenor Mobil ut og sa at de kun hadde bestilt 100 eksemplarer. Det ble ifølge ham aldri inngått avtale om å kjøpe opp et større parti enn dette.

Etter uttalelsen endret Ahmed sin forklaring:

- 20.000 var egentlig bare et anslag de ga oss. Det var det vi antok at de kom til å selge det året, sa han til E24 27. april i år.

Da bekreftet han at Telenor kun hadde fått 100 ladere.

- Når tilbakemeldingene fra kundene ikke var gode og produktet ikke fungerte som det skulle, kunne vi ikke fortsette med markedsføringen. Da ble det med de 100, sier han.

4. Fiktive avtaler i en rekke land

I en epost til E24 hevdet Ahmed at det skal ha blitt bestilt 150.000 av en nordisk aktør, 100.000 fra Vietnam, 150.000 fra USA og det var ventet at Telenor skulle selge produktet i Afrika, med skyhøye forventninger.

Fredag innrømmet han overfor Dagens IT at også dette var løgn.

Da E24 intervjuet Ahmed i februar 2011, sa han at de regnet med å selge over 3 millioner solcelleetuier i løpet av 2011.

I et TV2-intervju 14. januar 2011 sa han at selskapet Ekas har fått enerett på produktet i Afrika. Målet var å selge 10 millioner eksemplarer.

I juli 2011 gjentok han også til Østlandets Blad at «Vi har fått en avtale med AT&T i USA, som hittil har bestilt 250.000 enheter. Vi har også åpnet butikk i Midtøsten. I år regner vi med at vi skal klare å selge 750.000 enheter der.»

Han påsto også at Grønt Norge hadde fått en avtale med Vodafone i England.

(saken fortsetter under bildet)

HOS GISKE: I september i fjor møtte Waleed Ahmed næringsminsiter Trond Giske for å vise frem solcelleetuiet. Etter møtet fortalte Ahmed til lokaleavisen Varden at selskapet skulle levere 50.000 etuier til markedet i USA. Der skal AT&T ha etuiet i sine utsalgssteder, sa Ahmed.

Kjell Brataas,

4. I konflikt med produsenten

Saken rundt Grønt Norge blusset opp etter at produsenten, Acever, for solcelleladeren gikk ut til Dagens IT og sa at Grønt Norge er en bløff.

Til nettstedet hevdet en ellers ordknapp Ahmed at Acever nå førte en kampanje for å sverte ham.

- Vi har alt på papiret, så det er ikke noe problem, sier han til Dagens IT.

Tidlig i 2012 fikk E24 tilsendt en rekke dokumenter fra salgssjef Victor Scheng i Acever.

E24 fikk blant annet tilgang til en epost fra mars 2011, som inneholdt en tidligere dialog mellom Ahmed og produsenten.

Her instrueres Scheng til å si at Grønt Norge har brukt 32.000 dollar på modulen og at selskapet allerede har sendt 45.000 eksemplarer av iPhone 3-laderen til Kuwait, hvis han blir kontaktet av norske journalister.

I en annen epost, som skal være sendt fra Ahmed til Acever 21. juli 2010, ba han også om at selskapet lager en faktura på 32.000 dollar, fordi han må vise dette til den norske stat.

Senere dukket det opp et brev i Østlandets blad hvor Scheng angivelig innrømmer at han skal ha fabrikkert en rekke påstander. Brevet skal være signert av partene.

Det har den siste tiden ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Scheng. Dette til tross for at han tidligere har vært svært interessert i omtalen av Grønt Norge.

I en sms sendt 1. mai skrev han:

- Jeg vil gjerne ha artikkelen tilsendt. Det kan hende vi kommer til å be dere om hjelp til å legge frem beviser mot dem. Vi kommer tilbake med ytterlige opplysninger.

Siden har E24 ikke hørt noe fra ham.

Overfor Dagens IT påstår Ahmed at det skal ha vært snakk om pengeutpressing.

Fra den andre siden opplyses årsaken til konflikten å være manglende betaling. Dette var også årsaken til at Scheng kontaktet E24s journalist.

5. Står på avtale i Kuwait

Waleed Ahmed har også hevdet at det kuwaitiske selskapet FCC skal ha solgt 45.000 enheter av mobilladeren i Kuwait. Dette påstår han nok en gang når E24 snakker med ham i april.

FCC hevder imidlertid at de ikke har kjøpt solcelleladere for iPhone av Grønt Norge.

- Det har vi helt klart ikke gjort, og jeg tviler på om noe slikt kvanta er solgt i Kuwait. Vi er et veldig lite marked, og vi ville visst om det hadde blitt solgt her, sa salgssjef Prashanth Dsouza til DagensIT.

E24 har bedt Ahmed om navn på en av de mange butikkene produktene skal ha blitt solgt fra, men har ikke fått svar på dette.

6. Ambassadører for Ungt Entreprenørskap

I en epost til E24 sendt 10. februar 2011 hevdet Waleed Ahmed at han og Flemming Bordoy er «ambassadører» for Ungt Entreprenørskap.

Dette er ifølge organisasjonen en tittel som ikke eksisterer.

- Vi anmodet dem om å ikke bruke denne da vi ikke har noen slik tittel eller utnevnelse i vår organisasjon, sier kommunikasjonsansvarlig Wenche Wærner til E24.

7. Endret på støttebeløp

Til Østlandets blad uttalte Ahmed våren 2010 at selskapet skulle få 640.000 i støtte fra Innvovasjon Norge.

Senere endret han beløpet til 200.000 og deretter til 150.000.

Ifølge Ahmed er det slik at man får halvparten av det man selv spytter inn. Da de kun hadde 300.000 kroner, fikk de altså 150.000 kroner.

Les også: Grønt Norge kan få pengekrav fra Innovasjon Norge

8. Forandret på ladetiden

Sommeren 2010 hevdet Ahmed til Enebakk avis at det tar åtte timer å lade solcelleladeren under lampe.

Senere har han flere ganger uttalt at det tar seks timer.

I en nettsamtale fra 14. juli 2011, som angivelig også skal være mellom Acever og Achmed, gir han også instrukser om å endre produktomtalen som omhandler ladetiden. Han ber fabrikken endre ladetiden fra 20 til mellom 6 og 8 timer.

Ahmed har ikke svart på E24s henvendelse forbundet med dette.

SKULLE MØTE OBAMA: Til flere medier fortalte Ahmed at han skulle møte Barack Obama. Ambassaen i Oslo sier at de ikke har kjennskap til noe slikt møte.

JEWEL SAMAD

9. Skulle møte Obama

I midten av november 2011 fortalte Ahmed i et intervju i Telemarksavisa at han skulle møte USAs president Barack Obama i Det hvite hus.

Også i en samtale med E24 i januar 2012 hevdet han at han skal møte både Michelle og Barack Obama.

Det finnes ingen dokumentasjon på at disse møtene fant sted.

I Varden i august 2011 uttalte han også at han skulle møte både Bill Clinton og George Bush.

Den Amerikanske ambassaden i Oslo opplyser at den ikke har kjennskap til noe møte mellom Obama og Grønt Norge.

10. Filmavtale i Bollywood

I et intervju med Østlandets blad 4. august 2011 fortalte Ahmed at det var bestemt at det skulle lages en Bollywood film om han og suksessen han hadde hatt med selskapet. Dette skulle settes igang i oktober samme år.

I en samtale med filmregissør Rahul Rwail 12. februar 2012, fikk E24 beskjed om at Ahmed aldri tok kontakt med dem etter at avtalen var inngått.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. «Jeg har penger til å kjøpe meg en Porsche - det er dét jeg bryr meg om»

  2. - Bløffet om millionkontrakter

  3. Risikerer pengekrav fra Innvovasjon Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Flemming Bordoy om Grønt Norge: - Jeg har nok vært naiv

  6. Dom i vente for norsk Bieber-svindler