Stein Erik Hagen om den nye Orkla-sjefen: – Vi tenker likt og snakker samme språk

Jaan Ivar Semlitsch skal få opp farten i Orkla-konsernet. Styreleder Stein Erik Hagen sier den påtroppende sjefen har energien som trengs for å henge med i et marked i stadig raskere endring.

Styreleder Stein Erik Hagen er styreleder i Orkla. Her i forbindelse med at Peter A. Ruzicka sluttet som Orkla-sjef

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Dette var en «once in a lifetime» mulighet jeg ikke kunne si nei til. Samtidig er jeg bare en enkel gutt fra drammen, sier Jaan Ivar Semlitsch (47), som onsdag morgen ble annonsert som ny Orkla-sjef.

Han overtar jobben senest 1. desember, men både han og styreleder Stein Erik Hagen håper at tiltredelsen skjer raskere.

Stein Erik Hagen kaller Semlitsch for erfaren, visjonær og strategisk.

– Noe av de viktigste er at han har en forståelse for det digitale skiftet, sier Hagen til E24.

Les også

Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch ny konsernsjef i Orkla

Samtidig peker Hagen på Orkla ikke har jobbet raskt nok med nye trender og kategorier, og kaller det «utfordrende tider» for selskapet. Hagen sier han som aksjonær ikke er fornøyd med utviklingen den siste tiden, men at den nye sjefen kan endre på det.

– Vi er nødt til å jobbe raskere, sier Hagen og mener Semlitsch som har levert sterke resultater i Elkjøp over tid er rett man til å øke farten i konsernet.

God kjemi

– Vi hadde med en gang en veldig god personlig kjemi, sier Hagen som har hatt flere lange samtaler med Semlitsch den siste tiden.

De to kjente ikke hverandre fra før.

Storeier og Orkla-styrelederen sier det var viktig for ham at det kom inn en person med evnen til å se selskapet med nye øyne, en som ikke kom fra forbrukervarersegmentet (FMCG).

– Det var en forutsetning at personen ikke hadde bakgrunn fra FMCG, sier Hagen.

Han påpeker samtidig at det var viktig at Semlitsch hadde riktig alder, og at han har overskudd til å ta selskapet inn i nye ting, forklarte Hagen.

– Vi tenker likt og snakker samme språk.

Semlitsch tok over for Peter A. Ruzicka som hadde ledet selskapet i fem år.

Orkla har den siste tiden slitt med lavere organisk vekst, og søker nå nye investeringer som er mer i tråd med forbrukertrendene. Det er snakk om flere satsinger på mat utenfor hjemmet, men også å selge flere produkter rett til forbrukeren, slik selskapet allerede gjør med Gymgrossisten.

Hagen sier de også vurderte kvinnelige ledere, men at en helhetsvurdering gjorde at de landet på 47-åringen fra Drammen.

Les på E24+

Så mye tjener de 20 best betalte topplederne på Hovedindeksen

Fikk SMS fra Reitan

Jaan Ivar Semlitsch som mandag ble annonsert som ny Orkla-sjef har i tillegg til bakgrunnen fra Elkjøp, også hatt lederstillinger i blant annet Rema Industrier, Plantasjen og Statoil Retail.

Under pressekonferansen onsdag morgen tikket det inn melding fra Rema 1000-eier og administrerende direktør Ole Robert Reitan på telefonen til Stein Erik Hagen.

Han gratulerte Hagen med ny sjef og mente det var et godt valg, ifølge Hagen.

Ettersom Semlitsch har erfaring fra Rema-konsernet, var Reitan også referanse for den nye Orkla-sjefen, forklarer Hagen.

Semlitsch har også dagligvareerfaring fra sin tid i McKinsey.

Komplekse organisasjoner

– Jeg blir motivert av å jobbe med komplekse organisasjoner, sier Semlitsch.

Han kaller valget om å ta Orkla-jobben for «enkelt».

– Det er på mange måter drømmejobben.

Selv om Elkjøp og Orkla er svært forskjellige virksomheter, mener Semlitsch at det også er mange likheter, spesielt på måten selskapene tilnærmer seg kundene sine, og at begge virksomheter må takle det digitale skiftet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Orkla
  2. Stein Erik Hagen

Flere artikler