Thon: - Du trenger ikke utdanning for å lykkes
Olav Thon peker på John Fredriksen, Kjell Inge Røkke, Odd Reitan, Petter Stordalen, Stein Erik Hagen og seg selv når han slår fast følgende til norsk ungdom: Dropp utdannelsen!
- Ingen av oss har lang utdanning. Kan vi, så kan også dagens norske ungdom, sier Thon.
Slik ønsker han å formidle sin fremste livsvisdom, når han nå ser tilbake på sitt 90 år gamle liv.
19. juni inviterer han til forsiktig feiring av sin 90-årsdag 29. juni. Han vipper 90, minst like aktiv som før og har et herlig livsmotto i overgangen fra 80 til 90 år:
- Når man blir 90, må man sette opp farten. Innspurten er viktig!
Masse å gjøre
Han sitter og smiler på kontoret i åttende etasje i Olav Thon-Gruppens kontorer noen hundre meter nordvest for Oslo S.
Da vi spurte om å få et intervju, fikk vi først nei, men han lot seg overtale.
Men det måtte skje samme dag, torsdag, «fordi hele neste uke er helt opptatt. Jeg har masse å gjøre».
- Du er ikke helt som andre 90-åringer?
- Jeg tenkte jeg skulle roe litt ned etter hvert. Men det er så mange morsomme prosjekter, skjønner du, sier han og begynner å ramse opp:
Norges rikeste
- Sørlandssenteret dukket opp. Det skal bli Norges desidert største kjøpesenter, med 130000 kvadratmeter forretninger. Det er omtrent som 260 store norske hager. Det tar en del tid.
- Så driver jeg med hoteller da. Det er vel blitt rundt 70 av dem. Vi er blitt største hotellkjede i Brussel. Det er jo spennende.
- Vi har som kjent også overtatt driften av Britannia Hotel i Trondheim og så har jeg gått inn med eierskap i et flott hotell i Fosnavåg, av alle steder. Det er i hvert fall spennende.
- Hvordan ser hverdagen ut?
- Jeg står opp sånn i sekstiden for å være på jobb før alle andre køer seg innover. Så jobber jeg utover, ofte ganske sent.
Hvis vi ser bort fra utenlandsbaserte John Fredriksen, er Thon Norges rikeste mann, ifølge Kapital-listen fra i fjor, med en formue på vel 25 milliarder kroner og verdens 189 rikeste, ifølge Forbes.
- Hvordan er det å være så rik?
- Det er smått utrolig. En enkel mann, med bare grunnskole. I dag fremstilles folk uten utdanning, som tapere. Det er altså så feil. Jeg vil si til dagens unge, at de har alle muligheter, selv om utdanning ikke ligger for dem. Du må bare tro på dine egne evner til å løse dine egne problemer og utfordringer, sier han og går gjennom listen over Norges rikeste:
For gode ordninger
- Det er vanskelig å hevde at John Fredriksen, Kjell Inge Røkke, Odd Reitan, Petter Stordalen, Stein Erik Hagen og jeg ikke har fått det til. Vi har alle til felles at vi startet i det små og ikke hadde noen lang utdanning. Kan vi, så kan du, sier han til den oppvoksende slekt.
- Det er så mye fokus på utdanning. Det er bra, men det er mange det ikke passer for. Til dem vil jeg si; du trenger ikke utdanning, for å lykkes. Tror du på deg selv, kan du komme så langt som helst.
Han har også et ideologisk fundament og mener den norske stat har for gode ordninger som gjør at mange ikke lokkes til å gå egne veier.
- Du vil oppdage gleden ved å løse egne utfordringer. Mange flere burde prøve det. Altfor mange får ytelser litt for lett fra Staten. Det er dette mange land i Europa nå må gjennom. De har brukt opp pengene og må frigjøre nye krefter for å utvikle samfunnet på nytt.
Egen stiftelse
- Sverige er et godt eksempel. Jeg er imponert over den innsatsen som er gjort i Sverige for å komme gjennom krisen. I Norge har vi oljen, som gjør at vi ikke på samme måte må kjempe i nedgangstider. Nød lærer naken kvinne å spinne.
Thon har lagt alle milliardene i en egen stiftelse, som skal videreføre driften av selskapene når han en gang dør.
- Har du testamente i tillegg stiftelsen, som tilgodeser dine nærmeste?
- Nei, det er ikke noe slikt testamente. For en del år siden delte jeg ut en million til alle i familien, som aldri hadde drømt om å bli millionærer. Det var 35-40 millioner.
- Ingen får mer?
- Nei, hvorfor skulle de det? Ifølge min filosofi er det uheldig å bli født med mange millioner. Da får man ikke ansvar for å utvikle noe fra starten av. Det er ikke så spennende, som å bygge seg opp fra å være gjeter. Mine midler vil tilfalle stiftelsen. Alle i min nærhet har mer enn nok, sier han og fortsetter med Nansen:
- Hvor det er utjevning og likhet, er det stagnasjon. Der det er noe å streve for, er det fremgang, sier han og viser oss sitatet fra Nansen, som er litt lenger.
Håper på Erna
Han mener basisen i tankegangen hans også viser behovet for politisk endring i Norge:
- Staten kan gjøre feilinvesteringer gjennom økt trygd og utjevning, uten at det får konsekvenser. Jeg mener det er behov for en annen politikk, hvor folk i større grad må ta ansvar for egne liv. Jeg har forventninger til en ny regjering under Erna, men vil advare mot at det vil ta tid før vi ser endringer, sier han:
- Det er så mange etater og byråkratiske stengsler som sosialistene har bygget opp, at en borgerlig regjering ikke kan endre det over natten. Men over tid vil vi se en endring. Det gjelder blant annet for formuesskatten. Jeg er ikke personlig opptatt av den, fordi jeg har nok penger, men det er en veldig hemsko for mange som jobber og sliter i bedriftene sine.
- Hva er den største luksusen du unner deg?
- Det er ikke mye, men en tur i fjellet er den største luksusen jeg kan få. Så sa jeg for en stund siden ja til å bli æresdoktor ved Universitetet i Karlstad. Det er en luksus jeg unte meg.
- Hva ønsker du deg i gave?
- Absolutt ingenting. Jeg har sagt at jeg ikke vil ha noen taler, ingen gaver og ingen blomster. Det med blomster har jeg vært veldig klar på, fordi jeg glemte det da jeg ble 60 år for en generasjon siden. Da fikk jeg så mye blomster at nesten alle Oslos sykehjem fikk blomster. Det var en svær jobb som jeg kan være foruten.
Les også: