Verdens rikeste ble enda rikere

Verdens 300 rikeste kan se tilbake på et særdeles godt år. Blant dem er den norskfødte skipsrederen John Fredriksen.

VERDENS RIKESTE: Bill Gates var nylig i Norge, hvor han blant annet deltok på Civitas frokostmøte på Cafe Christiania. Ifølge Bloomberg Bilionare index er han verdens rikeste, og la på 15,8 milliarder dollar på formuen i 2013, til 78,6 milliarder.
  • NTB
Publisert:

Nyhetsbyrået Bloombergs milliardærindeks viser at verdens 300 rikeste i fjor økte sin samlede formue med 3.236 milliarder kroner eller nærmere tre norske statsbudsjett.

54. PLASS: John Fredriksen

Til sammen er de 300 rikeste av oss nå god for over 23.000 milliarder kroner, noe som skulle holde til kaviar på kanapeene og champagne i glassene.

Gates på topp

Ingen tjente mer enn Microsoft-grunnlegger Bill Gates I 2013. Hans formue vokste med nærmere 100 milliarder kroner til 485 milliarder kroner ved nyttår.

Gates har i dag under en firedel av formuen plassert i Microsoft-aksjer, mens resten er investert i hotellkjeden Four Seasons og andre store selskap.

58-åringen bruker nå mesteparten av tiden på å gi bort penger til gode formål, og i løpet av fjoråret donerte han store beløp til vaksinering av småbarn.

Krympet

230 av verdens 300 rikeste så formuene vokse i året som gikk, mens de resterende 70 ble fattigere, om enn ikke direkte fattige.

Blant dem som hadde et dårlig år var den mexicanske telemogulen og investoren Carlos Slim, som fram til i mars i fjor var verdens rikeste mann.

GODT ÅR: Ikea-gründer Ingvard Kamprad

Slims formue krympet med nærmere 9 milliarder kroner i året som gikk, men 73-åringen er fortsatt god for 456 milliarder kroner.

IKEA-grunnlegger

Spanske Amancio Ortega, som blant annet eier kleskjeden Zara, er verdens tredje rikeste mann med en formue på 410 milliarder kroner, fulgt av den 83 år gamle amerikanske investoren Warren Buffett som har en formue på drøyt 375 milliarder kroner.

Buffets jevngamle svenske milliardærkollega Ingvard Kamprad, som grunnla IKEA, var ved årsskiftet god for 330 milliarder kroner, konstaterer Bloomberg.

De to amerikanske brødrene Charles og David Koch, som har bygd opp og eier det multinasjonale selskapet Koch Industries, følger på de neste plassene på milliardærlista. Begge er de gode for 310 milliarder kroner.

Skatteflyktning

Mens svenskene har hele seks personer på lista over verdens 300 rikeste, fire av dem fra familien Rausing som med sitt selskap Tetra Pak har gjort det stort innen kartongbransjen, er skipsrederen John Fredriksen eneste nordmann.

Skatteflyktningen Fredriksen har rett nok gjort kypriot av seg og var med en formue på 100 milliarder dollar verdens 54. rikeste mann ved årsskiftet.

Formuen har han investert i rederiene Frontline, Golar og Golden Ocean, boreentreprenørselskapet Seadrill og verdens største lakesoppdrettsselskap Marine Harvest.

Fra pluss til minus

Den milliardæren som opplevde det aller tyngste året som gikk, var uten tvil brasilianske Eike Batista.

Hans imperium innen olje og gass raste helt sammen i 2013, og formuen på 74 milliarder kroner gikk opp i røyk.

Batistas selskap Petroleo & Gas Participacoes gikk konkurs i oktober, og fra å være verdens åttende rikeste mann i mars 2012, har 57 åringen i dag mer gjeld enn formue.

Det er en skjebne han deler med mange...

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Derfor er han tilbake på rikingtoppen

  2. De ti rikeste menneskene i verden har minst to ting til felles

  3. Forbes: Dette er verdens ti rikeste milliardærer

  4. Aldri før har verden hatt flere dollarmilliardærer

  5. Bill Gates topper Forbes' liste over de rikeste