Røde Kors: - Innsamlede midler plasseres ikke på børs

Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors er ikke enig i påstanden om at de har for mye penger sett opp mot aktivitetsnivået.

GIR MER: En god forvaltning av pengebingen gir mer penger til gode formål, mener kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors.
 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert:

– Vi er ikke enige i en slik påstand. Her må man skille mellom den kapitalen en organisasjon har og hvor store de årlige inntektene er. I perioden med automatinntekter satte Røde Kors til side midler for å kunne bruke avkastningen til humanitære formål etter at disse inntektene falt bort i 2007.

I årene etter 2007 har Røde Kors brukt mer penger på humanitære aktiviteter enn organisasjonen har fått i inntekter. Over 1 milliard kroner årlig er brukt til det humanitære formålet, sier Mjærum.

– På tross av at inntektene fra automatene har falt bort, har Røde Kors opprettholdt den humanitære innsatsen på et høyt nivå. Dette skyldes at vi hvert år har brukt den forventede realavkastningen fra finansporteføljen.

Mjærum sier at de innsamlede midlene alltid går til det formålet de er innsamlet til.

– Alle innsamlede midler øremerkes i regnskapet, og bruken av dem følges nøye. Innsamlede midler plasseres ikke i aksjer og obligasjoner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp
 2. Røde Kors

Flere artikler

 1. Søkkrik på spill - satte pengene på børs

 2. - En fornærmelse

 3. Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

 4. Care Norge: - Mesteparten er øremerket

 5. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner