Børsdrømmen glapp for Wework: Investorene fryktet festkultur og ledelsestruktur

Det har de siste ukene stormet rundt Wework, verdens største coworking-selskap. Den planlagte børsnoteringen er utsatt, den administrerende direktøren og grunnleggeren har gått av, investorene er usikre, og selskapets markedsverdi har blitt mer enn halvert i løpet av året.

COWORKING: Weworks forretningsmodell går ut på at gründere, frilansere og andre leier kontorplasser i deres lokaler.

MARK MAKELA / X02566
  • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Børsnoteringen av Wework var en av de det var knyttet størst forventninger til i 2019. Selskapene leier ut såkalte coworking-kontorer og andre fleksible kontorløsninger, hvor ulike selskaper jobber under samme tak for å utveksle kunnskap og erfaring.

Selskapet er en såkalte «enhjørning», et begrep som brukes på selskaper som ikke er børsnotert og som verdsettes til over én milliard dollar.

Weworks verdi var langt større. Så sent som i januar skal selskapet ha hatt en markedsverdi på 47 milliarder dollar, drøyt 420 milliarder kroner, ifølge en rekke amerikanske medier.

Men den siste tiden har selskapets utfordringer ballet på seg:

  • I september skrev The Wall Street Journal at morselskapet vurderte å børsnotere selskapet til en verdi til omtrent 20 milliarder dollar, som vil si at selskapets markedsverdi har halvert i løpet av året.
  • Administrerende direktør og grunnlegger Adam Neumann har også måttet fratre stillingen.
  • Denne uken trakk Weworks morselskap We Company søknaden om børsnotering. Samtidig presiserte selskapet at planene om å være et børsnotert selskap på sikt fortsatt står.

Wework i Norge

Wework har sikret seg tre kontorer i Oslo, hvor to av kontorene er lokalisert på Tjuvholmen og Aker Brygge, og det tredje i sentrum. Det sistnevnte kontoret var planlagt å åpne i tredje kvartal 2020.

Til sammen vil de tre kontorene utgjøre kontorlokaler på mellom 11–12.000 kvadratmeter, opplyste selskapet til E24 i sommer.

Den gang uttalte Henrik Bottel Taubøll, transaksjonsdirektør for Wework i Norden, Baltikum og Nederland, at de ikke var ferdig med ekspansjonen i Oslo.

– Nei, nei, vi kommer til å vokse videre. Etterspørselen er der, sa Henrik Botten Taubøll transaksjonsdirektør for Wework i Norden, Baltikum og Nederland.

Taubøll sier nå til E24 at de siden august har fått beskjed om at de ikke kan gi kommentarer på bakgrunn av situasjonen i selskapet.

– Vi vil åpne det første kontoret på Tjuvholmen i desember i år, og de to andre i 2020. Vi planlegger å fortsette ekspansjonen verden over, men har foreløpig ingen konkrete nyheter om Norge, sier en talsperson fra Wework til E24.

Usikre investorer

I månedene og årene som ledet frem til Weworks børsnotering florerte bekymringene om selskapets enorme tap og den utbredte festkulturen i selskapet, noe som blant andre Business Insider har omtalt.

Toppsjefene Artie Minson og Sebastian Gunningham er begge konstituert som administrerende direktør og deler driften etter avgangen til Adam Neumann. Neumann annonserte forrige uke at han ville gå av etter ønske fra styremedlemmene i selskapet, inkludert representanter fra storeieren Softbank. Han forblir i selskapet som styremedlem.

Softbank sto bak den siste kapitalinnhentingen i januar, og kilder har opplyst til CNBC at det var Softbank-sjefens iver etter suksess som gjorde at selskapet ble verdsatt så høyt. Han skal blant annet ha uttalt at Wework vil bli hans nye «Alibaba» med referanser til netthandelsgigantens suksess som Softbank investerte i.

Kan avsi en tredjedel av arbeidskraften

Før Neumann gikk av skal styret og rådgivere ha diskutert måter å redusere kostnader på, skriver The Information.

I samtalene skal de også ha diskutert å si opp så mange som 5.000 ansatte, som tilsvarer en tredjedel av arbeidskraften, sier kilder til avisen. Andre forslag for å redusere kostnadene er også å redusere ekspansjonsplaner, og avslutte andre sidevirksomheter knyttet til utdanning og boligutleie.

Bloomberg skriver at Wework vurderer å selge aksjene i The Wing, et coworking-selskap som retter seg spesielt mot kvinner. Wework eier 23 prosent av aksjene i selskapet, som skal ha tilsvart over 58,8 millioner dollar i juni. Det fremkommer av dokumenter innsendt i forbindelse med den nå utsatte børsnoteringen.

Ifølge CNBC kan selskapet også misligholde noen av eiendomsforpliktelsene når de sliter med å skaffe ny finansiering, sa eiendomsutvikleren Don Peebles til avisen.

– Alle som ser på en bygning som har en betydelig andel av Wework-leiere må være veldig bekymret, sa Peebles.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Softbank
  2. Børsnotering

Flere artikler