Ny æra for varehandel

Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

Ikeas konsernsjef er glad for at selskapet ikke er børsnotert når selskapet nå går gjennom massive endringer.

TOPPSJEF: Jesper Brodin leder Ingka, holdingselskapet som kontrollerer mesteparten av Ikea-konsernet. Han var denne uken i Norge for første gang siden han ble toppsjef i 2017.
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Vi vil at Norge og Oslo skal være i forkant, for akkurat som at Ikea har en merkevareverdi, har også Norge en verdi som merkevare, sier Jesper Brodin som er toppsjef i Ingka, som er morselskapet i Ikea-konsernet.

Det er første gang Brodin er i Norge siden han ble sjef for Ikea, og har tatt turen til butikken på Furuset for å besøke den norske ledelsen.

Svensken ble toppsjef i selskapet sommeren 2017, og har siden satt i gang den største omveltningen Ikea har sett noensinne.

Møbelgiganten ønsker å snu rundt på hvordan de når kundene, å tilby dem flere tjenester helst gjennom digitale kanaler, og i tillegg sørge for at alle nye virksomheter er bærekraftige lang frem i tiden.

– Skal jeg være ærlig, når jeg sa til denne jobben var ikke denne transformasjonen en del av stillingen, sier Brodin.

Norge har vært en del av flere pilotprosjekter for Ikea de siste årene, kanskje mest kjent er servicepoint-prosjektet som ble lagt ned etter å ha åpnet i Tromsø, Ålesund og Oslo. Brodin sier selskapet vil fortsette å prøve og feile, og sier det snart kommer nye pilotprosjekter til norske markedet.

Les også

Ikea tjener mer penger i Norge – men færre besøker butikkene

Tynges av krone og handelskrig

Det har vært et tøft år for Ikea.

I fjor vinter døde selskapets grunnlegger, og Skandinavias rikeste mann, Ingvar Kamprad. I februar i år annonserte selskapet at de skrinlegger alle utbygginger av nye varehus i Norge, og leverte svekkede omsetningsfall for 2017/2018-året.

Til tross for at resultatet ble kraftig forbedret, besøker færre folk Ikea-butikkene.

Ikea har omvendt regnskapsår, og har allerede lukket regnskapsbøkene for 2018/2019.

Brodin sier han er svært fornøyd med året som gikk i det norske markedet, men sier én ting var den største nedturen i året som gikk

– Den største finansielle utfordringen i Norge har vært valutaen. Helt siden 2014 har kronen det vært en utfordring, og har flere ganger har påvirket resultatet kraftig.

Den norske kronen hadde denne uken en av de svakeste dagene de siste 20 årene, noe som utfordrer varehandelskjeder som Ikea som kjøper inn varer i valutaer som euro og dollar.

For Ikea som helhet betyr Handelskrigen, som for så mange andre, økte kostnader. Brodin forklarer at handelskrigen kostet dem 100 millioner dollar i USA alene i fjor.

Handelskrigen som raser for fullt har også fått noen uventede positive virkninger for Ikea.

– Den største fordelen med handelskrigen, som sikkert ikke var tiltenkt, er at vi har utrolig stor fremgang i Kina akkurat nå på grunn av frigjort produksjonskapasitet, og det er jo fantastisk.

Samtidig sier Ikea-toppen at de helst skulle vært foruten sabelraslingen mellom Donald Trump og Xi Jinping.

– Vi må bare prøve å parere skadene så mye som mulig, sier Brodin som ikke har noen anslag på hvor store kostnadene av handelskrigen blir i inneværende år.

Les på E24+

Slik stålsetter bensinstasjonene seg på en fremtid uten bensin (+)

BORTE: IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad gikk bort i januar 2018.

Kamprads gjelds-prinsipper

Det var et av Ikea-gründeren, Ingvar Kamprads, prinsipper at man ikke skulle ha lån, «man skulle være fri», og dermed skylder ikke selskapet bankene penger.

Samtidig kan de heller ikke gå like raskt frem som andre selskaper som ofte låner store beløp for å vokse raskt eller gjøre større investeringer.

– Fordi vi må tjene pengene før man bruker dem, må vi operere litt annerledes, sier Brodin.

Han sier at resultatet i fjor og 2019 vil preges av store investeringer i digitalisering, logistikkløsninger og nye butikker.

Det siste året har møbelkjeden rullet ut by-butikker som er langt mindre enn de tradisjonelle varehusene, og plassert dem ut i storbyer som London og Paris. Brodin tror ikke Norge har byer som er store nok til å lansere lignende konsepter her til lands, men sier det til syvende og sist er opp til den norske ledelsen å avgjøre.

ERKE-SVENSK: Kjøttboller med potetmos og «gräddsås» servert i kafeteriaen i varehuset på Furuset i Oslo.

Glad Ikea ikke er på børs

Ikea er fremdeles eid av Kamprad-familien gjennom en stiftelse opprettet for styre milliardkonsernet. Ingka er den delen av Ikea som kontrollerer 367 varehus over hele verden, en rekke kjøpesentre og et investeringsselskap som blant annet pøser millioner inn i fornybar energi og bærekraftige produkter.

I en tid med børsuro og stor volatilitet, er Brodin sjeleglad for at Ikea ikke er børsnotert.

– Det er en massiv fordel å være eid av en stiftelse. Vi ønsker å drive langsiktig, det kan være flere positive ting med å være børsnotert, men akkurat nå har vår struktur gjort det mye lettere for oss å investere i fremtiden.

Han sier det har vært en utfordring å endre kursen på et selskap som har beholdt mange av måtene å gjøre det på i en årrekke.

– Noen ganger kan det bli et problem at ting går utrolig bra, man blir ikke oppmerksom på de endringene som må gjøres, sier Brodin og legger til:

– Vi hadde ikke tatt til oss de nye mulighetene som fantes der ute.

Ikea-toppen sier det viktigste for ham er at Ikea når målet om å finne en bærekraftig måte å tjene penger på. Det betyr flere tjenester til forbrukerne, et mindre karbonavtrykk, varehus som fornyes og en ambisiøs digital satsing. Tiden vil vise om han klarer det.

– Mange av oss kommer fra en selskapsmodell fra 1900-tallet som ikke fungerer lenger, og har ikke en bærekraftig forretningsmodell. Disse kommer ikke til å overleve de neste 15 årene. Det er tøffe tiden for mange selskaper i dag, spesielt for olje- og gassbransjen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Ikea
 3. Handel
 4. Handelskrig
 5. Varehandel
 6. Kronekurs

Flere artikler

 1. Ikea prøver på nytt: Åpner butikk midt i Oslo

 2. Ikea med rekordomsetning i Norge – bruker 120 mill. på bonus til ansatte

 3. Slik vil varehandelen utvikle seg i 2020: – Det ligger en udetonert bombe i netthandelen

 4. Cappelen Damm kvitter seg med alle Tanum-butikkene utenom én

 5. Europris-sjefen venter på butikkdød for å rulle ut by-butikker