Vil teste hyperloop for laks

SINTEF vil bygge et testanlegg for transportløsningen hyperloop i Trøndelag. Målet er å se om laks kan sendes i det rørpostlignende systemet.

HØYHASTIGHETSLAKS: Med en hastighet på opptil 1.200 kilometer i timen, kan fersk norsk laks i teorien sendes fra Trøndelag til Paris – 1.400 kilometer unna i rett linje – på en drøy time.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Tanken bak hyperloop er at både mennesker og varer kan transporteres raskt i rør under vakuum. Uten luft blir det heller ingen luftmotstand for kapslene som brukes til transporten.

Vi er tidlig i dette arbeidet, men har allerede oppdaget at utviklingen av hyperrask transport gjennom rør går raskere enn vi var klar over. 2018 kan bli et meget spennende år for hyperloop, sier Terje Kristensen, forsker i SINTEF teknologi og samfunn til Adresseavisen. Stiftelsen tror den største muligheten i Norge er innen varetransport og ser for seg å forske på muligheten for lynrask laksetransport.

– Vi ønsker å bygge et forskningslaboratorium, en teststrekning som vil koste anslagsvis 200 millioner kroner, sier forretningsutvikler Thor Myklebust i SINTEF digital. Med en hastighet på opptil 1.200 kilometer i timen, kan fersk norsk laks i teorien sendes fra Trøndelag til Paris – 1.400 kilometer unna i rett linje – på en drøy time.

Fra før er det kjent at forskningsstiftelsen mener Norge har verdifull kompetanse etter bygging av undersjøiske oljeledninger, kompetanse som kan overføres til hyperloop.

– Vi har drevet med rørtransport i 60 år. Norske fagmiljøer og kunnskap er dermed svært relevant for etablering og drift av Hyperloop, sa Kristensen til Dagbladet nylig.

Les også

Chilensk laks nærmer seg Norge på lønnsomhet

Les også

Kina setter fart på lakseimporten fra Norge

Les også

– Gleder oss til å ta tak i markedet igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Hyperloop

Flere artikler

  1. Hyperloop bygges i Abu Dhabi - åpner i 2020

  2. Sjømatrådet signerer avtale med nettkjempen Alibaba

  3. Musk sender 878 millioner inn i boreselskap

  4. Annonsørinnhold

  5. Richard Branson skal bygge Hyperloop i India

  6. Kina slipper laksefylker tilbake inn i varmen