Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada

Høye priser, underlevering og lange køer ved utsalgene er status et halvt år etter at Canada legaliserte bruk av cannabis.

Foto: David Zalubowski AP
Publisert:

Hensikten var å få bukt med svartebørs, kriminelle nettverk og ulovlig salg, og myndighetene holder fast ved at det vil bli en realitet, når ting faller på plass.

– Det er fremdeles utfordringer i leveringskjeden, sier statsråd Bill Blair, som er statsminister Justin Trudeaus utvalgte mann i cannabislegaliseringen i Canada.

Canada var land nummer to verden, fem år etter Uruguay, da de i oktober gjorde det lovlig å kjøpe cannabis til eget bruk. Utviklingen har vist seg å gå sakte, både med å få innvilget lisenser og å åpne utsalg. I Ontario, landets største marked for cannabis, har bare 10 av de 25 lisensene fått åpnet fysiske utsalg per 1. april.

Les på E24+ (for abonnenter)

Store penger kretser om Europas voksende cannabismarked

Da cannabis ble legalisert falt prisen på det svarte markedet, noe som også gjorde det mer fristende å kjøpe der enn å stå i milelange køer ved utsalg som muligens var utsolgt for dyrere vare. Andre klager på dårlig utvalg i utsalgene.

Ved utgangen av 2018 ble det beregnet at 79 prosent av konsumet i Canada fremdeles var av illegalt opphav.

Canada har for øvrig et av verdens høyeste konsum av cannabis, der nesten 15 prosent av befolkningen – mer enn 5 millioner mennesker – sier at de har brukt cannabis i en eller annen form.