McDonald’s med salgsrekord i 2019: – Vil ikke hente inn det vi har tapt i 2020

McDonald’s hadde nettopp lagt bak seg et rekordår da coronaviruset traff med full styrke. Etter bare uker i jobben måtte den nye sjefen bestemme om hele virksomheten skulle stenges ned.

Mcdonald’s-sjef Børre Kleivan i samtale med skiftleder Julianne Aguinaldo ved restauranten i Storgata i Oslo hvor hovedkontoret ligger vegg i vegg.
Publisert:

– Jeg er veldig glad for at vi ikke stengte helt ned slik mange andre gjorde, sier McDonald’s -sjef Børre Kleivan.

49-åringen var nylig ansatt for å ta over roret etter at tidligere sjef, Pia Martinsen Melbye, gikk til Rema 1000, da coronakrisen stengte Norge nærmest over natten.

– Enkelte av restaurantene har i perioder operert med omsetningssvikt på 70–80–90 prosent, men følte likevel at man måtte holde åpent da man er en såpass viktig del av lokalsamfunnet.

På det meste hadde McDonald’s ti restauranter stengt og en tredjedel av de ansatte var permittert, men nå er det ikke langt unna at alle er tilbake, opplyser Kleivan.

I mars måned falt omsetningen med 25 prosent for hele konsernet, men i april gikk det mye bedre, og omsetningsfallet falt «under 20 prosent», opplyser selskapet.

– Miksen med delivery, drive-through og take-out har gjort at vi har klart å holde oss bra flytende, sier Kleivan.

Les også

Rema 1000 henter McDonald’s-sjefen og Circle K-direktør til toppjobber

Rekordresultat

I 2018 passerte McDonald’s milepælen ved å passere to milliarder i omsetning.

I fjor fortsatte veksten i samme tempo og endte på 2,22 milliarder kroner, en økning på 199 millioner fra året før.

Resultatet etter skatt endte på 92,7 millioner kroner, nøyaktig det samme som året før, men dette er er med nye IFRS-regler, og selskapet opplyser at justert for dette vil det vært mye høyere.

McDonald’s egeneide restauranter leverer for første gang på lenge et solid resultat. Selskapet Zero Five har etter mange år med underskudd, og et lite overskudd i fjor, økt resultat etter skatt med nærmere ti-gangen til 16,9 millioner kroner år over år.

Har ikke bedt om kontantstøtte – men franchisene har

Regjeringens kontantstøtteordning viser at restaurantbransjen er den næringen som har fått utdelt mest støtte i antall kroner og øre – til sammen 164,3 millioner kroner.

Konkurrentene i Burger King, Bit Bite og Peppes Pizza har søkt om, og fått kontantstøtte av staten.

Det har morselskapet til McDonald’s i Norge, Food Folk AS, ingen umiddelbare planer om å gjøre.

– Food Folk har ikke søkt om kontantstøtte enn så lenge, og har ikke besluttet om vi kommer til å gjøre det, sier Kleivan og fortsetter:

– Vi har ikke regnet på beløpet vi kan få, og om det er nok oppside i det å søke.

Samtidig har brorparten av franchisetagerne søkt om støtte, og en kartlegging E24 har gjort, viser at 11 McDonald’s -franchiser til sammen har fått utbetalt 2,5 millioner kroner i kontantstøtte.

Det betyr at McDonald’s er på 13. plass i Norge over selskaper med mest støtte fra staten. Food Folk har også bistått med millionbeløp til franchisene, sier Kleivan.

Det er britiske Guy Hands som eier rettighetene til fastfood-kjeden i Norden.

– En del foretak med utenlandske eiere har ytret at man ikke ønsker å søke da mange tall blir offentliggjort, er det noe deres eiere også tenker på?

– Det har ingen betydning for oss om det blir offentliggjort. Vi har fokusert på å sikre effektiv og lønnsom drift de siste månedene, og derfor ikke tatt noen beslutning på om vi skal søke, sier Kleivan

Børre Kleivan er den nye sjefen for McDonald’s i Norge.

Ny sjef

Kleivan er ikke ny i restaurantbransjen, men det begynner å bli noen år siden sist.

Fra 2005 til 2008 var han direktør for den ærverdige Theatercaféen i Oslo, men siden den gang har han ledet skadebegrensningsselskapet Polygon og bilutleiegiganten Europcar i Norge.

– Polygon og Europcar er langt unna restaurantbransjen, men det handler om service, og det har vært den røde tråden for meg hele veien, sier han.

Frem til nå har alt dreiet seg om coronakrisen for den ferske McDonald’s-toppen. Heretter er det sommersalget og videre vekst han har i tankene.

– Vi kommer ikke til å klare å hente igjen det vi har tapt i 2020, men vi har tapt vesentlig mindre enn det vi hadde forventet og klart å kontrollere kostnadene godt hele veien. Jeg tror vi skal få et resultat vi er fornøyd med, sier han og tror ikke det ender med røde tall.

Under kan du se hvem som har fått mest kontantstøtte i din kommune:

Publisert:

Her kan du lese mer om