– Utålmodighet etter å komme i gang

LO- og NHO-lederne beskrev både utålmodighet og fare for arbeidsplasser da de møtte regjeringen for å diskutere veien ut av viruskrisen.

Publisert:

Mandag har statsministeren, sammen med næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deltatt i et innspillsmøte med partene i arbeidslivet.

Dagens møte er den første i rekken av flere møter mellom regjeringens kontaktutvalg og ulike deler av næringslivet, der målet er å finne veien ut av viruskrisen.

– Det er slik at vi har satt i gang kraftige pakker, men vi vet også at tempoet for hvordan vi kommer ut av krisen vil være ulike i ulike deler av arbeidslivet, sier statsministeren på en pressebrifing etter dagens møte.

– Nå som lønnsoppgjøret er utsatt, og når situasjonen er så vanskelige for partene i arbeidslivet, så opplevde jeg en samstemthet rundt hvor viktig det er at frontfagsmodellen fortsatt holder, fortsatte hun.

– Utålmodighet etter å komme i gang

Næringsminister Iselin Nybø sier på pressekonferansen at viruskrisen har vist hvor viktig næringsliv er for lokalsamfunnene.

– Krisetider gir oss også noen muligheter, og mulighetene vi har var en del av diskusjonen i dag. Denne krisen har vist hvor viktig næringslivet er for folk og for lokalsamfunn. Det er viktig at det private næringslivet skal fortsette å ha den rollen fremover, sa Nybø.

NHO-leder Ole Erik Almlid beskrev en «alvorstung forsamling» som deltok på dagens møte.

– Fra vårt ståsted er det veldig utålmodighet etter å komme i gang, sa Almlid.

Fremover skal partene samarbeide med å fortsette gradvis å åpne opp, mens man retter seg etter smitteverntiltak, fortsatte Almlid.

– De tiltakene vi har må virke for at vi får de sunne bedriftene igjennom, fastslo NHO-lederen, og la til:

– Det verdensmesterskapet vi har i grønn omstilling og det grønne skiftet, det er ikke avlyst.

Vil øke permitteringsperioden

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen understreket at det ikke er sikkert at alle de som er permittert har en jobb å komme tilbake til etter krisen.

– Det kan hende at enkelte arbeidsplasser dessverre blir borte. Det betyr at vi må ha hovedfokus på å skape nye jobber, og å sikre at arbeidsledigheten ikke blir vedvarende høy, sier Gabrielsen

– Vi må belage oss på å ha en lengre permitteringsperiode enn det vi har i dag. Vi mener vi må øke permitteringsperioden til 52 uker, legger han til.

Han trakk samtidig frem olje og gass som en avgjørende del av norsk økonomi fremover.

– Vi må finne gode løsninger for denne næringen som rammes dobbelt av viruskrisen - dette er viktige jobber å skape i tiden fremover.

Fortsetter møter

Regjeringen har tidligere varslet at de skal invitere til en rekke møter med ulike næringer for å få innspill til hvordan Norge skal komme seg ut av viruskrisen på best mulig måte.

Dagens møte med partene i arbeidslivet er den første i rekken, og foregikk på Statsministerens kontor. De øvrige møtene skal foregå via videokonferanse.

I løpet av denne uken skal statsministeren også delta i møter med parter fra industri, olje og gass, i tillegg til gründere.

Uken etter skal statsministeren møte handels- og servicenæringen, og grønne initiativtakere.

Publisert: