Rekordmai for meglertopper: – Måtte klype meg i armen

Meglertoppene tror på ny prisoppgang i mai. Torsdag kommer fasiten fra Eiendom Norge.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren er overrasket over hvor fort boligmarkedet har kommet seg etter corona-nedturen.

Tore Meek / NTB scanpix
  • Nora Rydne
Publisert:

– Boligmarkedet er virkelig morsomt nå, jeg skjønner ingenting, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren.

I starten av mai var den gjengse oppfatningen blant meglertoppene at boligmarkedet ville kjølne i løpet av våren: At prisene ville flate ut, mens antallet boliger for salg stabiliserte seg på et noe lavere nivå enn normalt.

Men mai har gått over all forventning, ifølge Meier.

– Da jeg så på tallene, måtte jeg klype meg i armen. Det er helt utrolig. Bare to ganger før i Privatmeglerens historie har vi fått inn så mange oppdrag i mai, sier hun.

Les også

Temperaturmåler: Nedturen i boligmarkedet kan allerede være over

Historisk mai for Nordvik

Også administrerende direktør Martin Kiligitto i Nordvik bolig har sett unormalt høye omsetningstall denne måneden.

– Det ligger an til å bli den beste maimåned i Nordviks historie. Vi har 23 prosent flere omsetninger enn mai i fjor, som var forrige rekord. I Oslo er økningen 19 prosent. Forrige måned sa jeg at vi har friskmeldt markedet, og disse tallene bare underbygger det. Vi har god fart i alle markeder og prissegmenter, sier Kiligitto.

Les også

Vant årelang rettstvist mot eiendomsmilliardær

For DNB-meglerne har mai måned omtrent vært normal – noe de ikke hadde regnet med etter coronautbruddet.

– I gjennomsnitt har vi hatt en bedre mai enn gjennomsnittet de siste seks årene. Vi trodde vi skulle være nede på 70–75 prosent av budsjettert omsetning, men nå ender vi på 95 prosent av målet vi satte oss da vi planla året, sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Meglerne merker at også nyboligmarkedet er på vei opp igjen. Dette markedet ble langt hardere rammet av coronakrisen – salget falt med 45 prosent i april.

Tror på ny prisstigning

Meglertoppene peker på den rekordlave renten som en viktig årsak til at boligmarkedet har gått bedre enn ventet.

– Renten har vunnet over arbeidsledigheten, om man kan si det slik. Jeg tror mange av oss dømte markedet litt ned på grunn av arbeidsledighet og permitteringer, men nå har de med trygge jobber fått ekstremt mye bedre kjøpekraft, sier Meier.

Buraas peker også på at folk føler seg trygge fordi tiltakene som ble satt i verk for å hindre smitte ser ut til å ha fungert.

Les også

Nordea Markets tror bunnen er bak oss: Halvparten av fallet kan være tatt igjen før sommerferien

– Tiltakene har skapt trygghet både for bankene og publikum. Vi er trygge på fremtiden, vi har lave renter og vi tør å ta opp lån, sier han.

I mars fikk boligprisene seg en smell som følge av corona-nedstengning av samfunnet, men i april steg de igjen med 0,5 prosent. Både Meier, Kiligitto og Buraas tror boligprisene har steget ytterligere i mai.

Meier tror prisene skal opp nye 0,5 prosent nasjonalt. Killingitto tror stigningen vil være på mellom én og to prosent, mens Buraas tror den vil være på rundt én prosent. Fasiten kommer når Eiendom Norge legger frem sin månedlige boligprisstatistikk torsdag 4. juni.

Venter god sommer

Under normale omstendigheter roer boligmarkedet seg om sommeren, fordi folk er på ferie og har andre ting å gjøre enn å gå på visning. Det kan endre seg på grunn av coronakrisen.

– Jeg tror vi får en veldig sterk juni, det er mange oppdrag på vei inn hos oss. Nå skal langt flere være hjemme i sommer, så jeg vil gjette at det blir større volum i markedet i juli enn normalt, sier Meier.

Les på E24+

«Leppestift-effekten» kan vise hvordan nordmenn unner seg billigere luksus i krisetider

Administrerende direktør Martin Kilingotto i Nordvik bolig.

CF Wesenberg/Nordvik bolig

Også Kiligotto tror på et unormalt høyt antall boliger på markedet i fellesferien.

– Så blir det mer usikkert til høsten, men basert på den infoen vi sitter med nå venter vi god aktivitet i sommer, sier han.

Men at vi kommer til å se noen voldsom prisstigning frem mot årsskiftet, er meglerne dog skeptiske til.

– Jeg tror det flater ut i sommer, og at vi i år får en prisvekst på mellom null og to prosent. Så tror jeg vi får en større prisøkning i 2021, og enda større i 2022. Jeg er spesielt bekymret for 2022, fordi det blir for lite boliger på markedet samtidig som renten trolig forblir lav, sier Meier.

Sprikende forventninger fremover

Nordea Markets offentliggjorde ferske økonomiske prognoser før helgen. Meglerhuset tror boligprisene vil holdes oppe av rentekuttene .

– Alt annet like bidrar rentekuttene til at boligkjøpere med et normalt avdragslån kan by opp prisen på en bolig med 15–20 prosent uten at den løpende husholdningsøkonomien svekkes, skrev Nordea.

Hverken NHO eller DNB har vært like optimistiske i sine anslag. I NHOs ferskeste økonomiske prognoser spås et boligprisfall på 2,6 prosent i 2020 og 4,1 prosent i 2021.

DNB Markets la tidlig i mai frem sine prognoser for boligmarkedet i år, der de trodde på et prisfall på 4 prosent for hele året.

Prognosesenteret: Fortsatt stabilt

Prognosesenterets seniorøkonom Kjell Senneset sier boligprisene hittil har vært stabile, og spår den nominelle prisutviklingen i mai til å maksimalt bevege seg halvannet prosent i pluss eller minus.

– Det blir nok ikke noe kraftig boligprisfall denne gangen heller, sier Senneset.

– Positive meldinger tikker stadig inn fra eiendomsmeglere, og vi ser flere som går fra nyboligmarkedet til bruktmarkedet. I tillegg kan det være mange potensielle boligkjøpere som ikke har hoppet ned fra gjerdet ennå. Med de store rentekuttene de siste månedene kan flere av dem ha tatt steget inn i markedet, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Boligmarkedet
  3. Coronaviruset
  4. Grethe Meier
  5. Boligpriser

Flere artikler