Egeland bekrefter at bistand går til ISILs selverklærte kalifat

Nødhjelp for millioner av kroner fra Flyktninghjelpen har havnet i områder som er kontrollert av den islamistiske terrorgruppen ISIL. Hjelpen utnyttes i ISIL-propaganda for å vinne folkets gunst.

SAMARBEIDER MED ISIL: Generalsekretær Jan Egeland forteller at Flyktninghjelpen er nødt til å samarbeide med militante islamister for å få nødhjelp ut til sivilbefolkningen i Syria. Nødhjelpen misbrukes i ISILs propaganda overfor lokalbefolkningen.

Trond Solberg
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Den britiske avisen The Independent slo stort opp torsdag avsløringen om at flere vestlige bistandsorganisasjoner har stått bak frakt av mat, medisiner og hygieneartikler til det selverklærte islamske kalifatet til ISIL.

- Det er et hellig prinsipp i vår sivilisasjon og internasjonal rett at sivile skal få hjelp, uansett hvilket åk de havner under. Det gjør vi ekstreme anstrengelser for å få til i Syria, og ja, vi har også klart å få det til selvkontrollerte områder av ISIL, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til E24.

- Vi forhandler ulike steder i Syria med de som har makten, uansett hvem som har makten.

Les også

ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria

Utnyttes i propaganda

De militante fundamentalistene i ISIL er aktive i sosiale medier for å vise at deres motstandere ytes ingen nåde og utsettes for brutale straffer som halshugging og korsfestelse ved brudd på Sharia-lovene.

I de samme kanalene sprer ISIL propaganda om at kalifatet makter å forsyne innbyggerne med helsehjelp, mat og bensin, som i virkeligheten er forsyninger fra vestlige humanitære organisasjoner sponset av norske, europeiske og amerikanske skattekroner, ifølge The Independent.

Denne propagandaen, der ISIL tar æren for at befolkningen ikke lider større nød, har vært avgjørende for å spre aksept blant innbyggerne i de selvkontrollerte områdene i Nord-Irak og Nord-Syria, blant annet i storbyen Mosul.

ISIL bruker deres nødhjelp til propaganda i sosiale medier for å bli legitimert av befolkningen. Hva gjør dere for å forhindre at dere utnyttes?

- Vi kan ikke forhindre at en stridende part bekjentgjør at folk spiser i området, det er en del av realiteten. Men de kan ikke drive propaganda med vår mat, da korrigerer vi og sier nei - dette er ikke ISIL, dette er oss, sier Egeland.

Holder lav profil

Hvordan kommuniserer dere det til lokalbefolkningen?

- Flyktninghjelpen er kjent over hele verden, og det er vel kjent at vi står bak hjelpen i disse områdene. Men det er også store utfordringer knyttet til sikkerhet, kidnappingstrusler, og mange hjelpearbeidere har blitt kidnappet og drept i Syria. Vi holder en lav profil på en del leveranser som har verdi, siden mange mindre velstående grupper enn ISIL vil ha tak i forsyningene. Det er ikke noen annonsering om at vi kommer med lastebiler, det går stille og rolig for seg. Men det er vel kjent at norske, europeiske og amerikanske skattebetaler står bak, sier Egeland.

Norske, europeiske og amerikanske myndigheter har gitt økonomisk støtte til bistanden som hver måned blir fraktet til ISIL-kontrollerte områder som Raqqa, Manbij, og Jarablus, der strenge Sharia-tolkninger har blitt praktisert etter terrorgruppen erklærte kontroll over områdene.

Norge ga senest i januar 460 millioner kroner til Syria.

Flyktninghjelpen, FNs World Food Programme, World Vision og International Rescue Comittee er blant få organisasjoner som opererer i de farlige områdene. Flyktninghjelpen bidrar med husly, vann-sanitær, utdanning og rettshjelp til over 700.000 flyktninger i Syria og nabolandene rundt.

Les også

- En islamistisk stat vil legge enorme oljereserver brakk

Havnet på avveie

Egeland hevder at ISIL har godtatt at Flyktningshjelpen skal være ansvarlig for hva som blir gitt av bistand, når det skal gis, og til hvilke mottakere, selv om det har vært en ekstrem vanskelig prosess dit.

De har blant annet hatt store problemer med å nå frem til syrerne i nord med medisinsk og annen livreddende hjelp, fordi regjeringen og væpnede opposisjonsgrupper som ISIL har stanset forsyningene.

Har noen av forsyningene blitt overlevert direkte til ISIL?

- Nei, aldri. Det er ofte forhandlinger, og da er det vanlig at en part sier «gi det til oss, vi vet hvem som har størst behov». Da er svaret alltid nei. Bistanden må være i samsvar med våre retningslinjer, og vi har aldri gitt militære eller syriske opposisjonelle dette, sier Egeland.

- Kan noe ha kommet på avveie?

- Som norske kommuner, trygdevesen og norsk bedriftskultur vet godt, kan man ikke garantere enhver liten gjenstand til enhver tid skal være hos den som skal være sluttmottaker. Har det hendt at en soldat har spist en matpakke? Ja, det har nok sikkert skjedd på ett tidspunkt. Men det er grenser hvor mye man kan misbruke et ullteppe. ISIL spiser ikke vår mat, de har masse penger og spiser langt bedre mat, sier Egeland.

(Saken fortsetter under bildet.)

JOBBET I SYRIA I TRE ÅR: I Syria jobber Flyktninghjelpen med nødhjelp til mennesker som er internt fordrevet, eller på et annet vis er rammet av borgerkrigen i landet, som brøt ut våren 2011.

Stringer/iraq

ISIL på fremmarsj

ISIL kontrollerer et område fem ganger så stort som Syrias naboland Libanon, etter rivalene Nusrafronten har trukket seg ut av flere viktige byer.

Flere steder har lokale opprørere sverget troskap til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som nylig skiftet navn til Den Islamske Staten (IS).

Nusrafronten og ISIL er begge grupper som er sterkt påvirket av al-Qaidas radikale islamistiske ideologi, men gruppene har det siste året kjempet mot hverandre i Syria. I juni ble det meldt at Nusrafronten hadde sverget troskap til ISIL. Omfanget av samarbeidet er uvisst.

Les også:

Irak på vei mot full oppløsningISIL har erklært egen islamistisk statBI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere årIrak ber USA gå til luftangrep mot ISIL-krigerneSolberg: – Det er en retning i det vi gjør

Publisert:

Flere artikler

  1. ISIL overtar byer og olje fra rival i Syria

  2. ISIL har erklært egen islamistisk stat

  3. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier

  4. Annonsørinnhold

  5. – Irak vil tillate amerikanske luftangrep

  6. Betalt innhold

    ISIL har tatt syrisk oljefelt