Subaru fikk 766.306 i kontantstøtte selv om omsetningen økte med 19,5 mill.
Sesongvariasjoner og tilfeldigheter gir store forskjeller - blant vinnerne finner man bilimportører, mens taperne er i sportsbransjen
Et slikt eksempel er Subaru Norge. Bilimportøren har så langt mottatt 766.306 kroner i kontantstøtte, selv om omsetningen økte med 19,5 millioner i mars og april fra samme måneder i 2019.
Kontantstøtten for bedrifter er utformet for å hjelpe dem som opplever omsetningsfall som følge av coronakrisen, noe som også gjelder Subaru.
Bilimportøren eid av Gill-Gruppen har i flere år slitt med fallende omsetning, men kontantstøtteordningen gjør at selskaper som har gjort det bra i januar og februar 2020 sammenlignet med året før, får full uttelling.
Spår konkursbølge etter årets verste uke: – Svært alvorlig
– Et enkelt regnestykke
– Det er egentlig et ganske enkelt regnestykke. Vi hadde ingen bil å selge i fjor, og da salget var helt borte i fjor, ble omsetningen vår i mars sammenlignet med januar og februar i år, sier Leif Madsberg, daglig leder i Gill Gruppen som eier Subaru Norge.
– Det viktige er om man har hatt en betydelig reduksjon i salget som følge av corona, og det har vi hatt, sier han og legger til at de «ikke er skamfulle for å søke».
I år fikk selskapet imidlertid inn nye modeller som har solgt bra i januar og februar.
Loven sier at hvis et selskap har høyere resultat i januar og februar 2020 enn i 2019, kan 2020-tall brukes for å vise omsetningsfall som følge av coronaviruset.
Bilforhandlere eller importører som fikk inn en populær ny bilmodell ved årsskiftet vil dermed komme godt ut av ordningen, selv om fjoråret ikke var særlig bra.
Lite snø ga lite kontantstøtte
– Bransjemessig er nok kontantstøtten uheldig for sportsbransjen, på samme måte som den slår positivt ut for andre. Vi hadde en del butikker som hadde rett til støtte i mars, og vesentlig færre i april, sier Ole-Henrik Skirstad, administrerende direktør i Sport 1, til E24.
På grunn av svake vinterforhold og lite snø i 2020, gjorde dette omsetningsnedgangen i januar-februar 2020 stor fra 2019.
Skatteetaten bruker snittomsetningen for januar og februar 2019 og januar og februar 2020, for å måle omsetningsnedgangen til mars måned, da coronaeffektene slo inn.
Man gjør dette for estimere normalomsetningen, men for sportsbransjen fører den grønne vinteren til at mange butikker fikk en lavere normalomsetning på grunn av været, og dermed ikke kom under grensen på 20 prosent omsetningsfall som må til for å få støtte.
Også sportskjeden Stadion bekrefter til E24 at flere butikker ikke fikk utbetalt kontantstøtte.
– Når du har hatt en grønn vinter i år og sammenligner tallene for januar og februar med i fjor, som også var snøfattig, forsvant grunnlaget for støtte for veldig mange, sier Stadion-sjef Gisle Daviknes.
Nedjusterer og utvider støtten
Onsdag anbefalte Holdenutvalget at kontantstøtten til bedrifter i sin nåværende form burde avvikles så raskt som mulig, på grunn av uheldige incentivvirkninger.
Fredag ble det kjent at ordningen trappes ned og videreføres ut august. Samtidig ble kostnadene for kontantstøtteordningen er nedjustert. I stedet for et kostnadsanslag per måned fra mars til mai på 10–20 milliarder, legger regjeringen nå til grunn 10–20 milliarder for hele perioden samlet.
I tillegg anslår man at kontantstøtteordningen vil koste 5–10 milliarder samlet for den utvidede perioden i juni-august.