Legegründer: - Kunstig intelligens vil utkonkurrere hudleger i løpet av to år

Gründer Alexander Börve hevder kunstig intelligens kommer til å bli bedre enn hudleger innen 2021, og kaller den norske legeindustrien konservativ. Kreftforeningen kjenner seg ikke igjen i kritikken.

STILLER DIAGNOSE: Lege-appen First Derm stiller diagnose ved hjelp av bilder av hudproblemer.

Foto: First Derm
Publisert:

Norsksvenske Börve hevder han tidlig skjønte at teknologien skulle bli et sterkt redskap for legeindustrien.

Nå har han holdt på med medisinteknologi i ti år, og tror det er kort tid til programvaren hans slår en vanlig hudlege.

– Vår programvare vil bli bedre eller like bra som en hudlege grunnet bildene vi får av pasientene våre som vi mater til dataen, sier Börve til E24.

Börves app First Derm er en tjeneste hvor brukeren kan laste opp et bilde av hudproblemet sitt og få forslag til diagnose og behandling innen 24 timer. Appen fungerer som en søkemotor, og Börve sier den foreløpig ikke kan erstatte legen, men forkorte ventetiden for pasienter med mindre hudproblemer betraktelig.

– Køene er lange for å få sjekket større eller mindre hudrelaterte problemer. Med First Derm slipper man å gå til legen dersom det ikke er noe alvorlig, men kan gå på apoteket og kjøpe legemidlene vi anbefaler i appen, sier Börve.

Les også

Bruker kunstig intelligens i lege-app: – Vårt neste mål er USA

Lagrer bilder av kjønnssykdommer

For øyeblikket er det hudleger som analyserer bildene og stiller diagnose, men grunderen mener kunstig intelligens vil kunne stille en sikker diagnose og erstatte legene i løpet av de neste to årene.

TIDLIG UTE: Börve sier han tidlig skjønte hvor viktig moderne teknologi kom til å bli for legeindustrien.

Foto: First Derm

– Vi har nå en halv million bilder som kan trene opp algoritmene til å identifisere de 33 mest vanlige hudsykdommene. Utslett, akne, kjønnssykdommer og hudkreft er blant sykdommene vi kan identifisere i appen, sier Börve, som legger til at oppstartbedriften besitter over 90.000 bilder bare av kjønnssykdommer.

– Dere lagrer bildene til pasientene?

– Ja, og det opplyses de om i brukervilkårene de må godkjenne før de laster opp. Vi lagrer i midlertidig ingen personopplysninger, og bildene er anonyme. Man kan ikke identifiseres gjennom dem, svarer Börve.

Selskapet har hovedkontor i Berkeley i USA, og neste mål for Börve er å få såkalt FDA-godkjenning, som er den amerikanske godkjenningsprosedyren for legemidler, for algoritmen han har utviklet.

I tillegg har appen nylig kommet inn på det kinesiske sosiale mediet Wechat.

Börve forteller at siden oppstart i 2010 har selskapet mottatt 900.000 dollar, tilsvarende nesten åtte millioner kroner, fra såkalte forretningsengler.

– Det er i USA de er villige til å betale for tjenesten vi tilbyr, så det er et viktig marked for oss, sier gründeren.

UENIG: Andreas Bjørnstad i Kreftforeningen forteller E24 at Kreftforeningen er positive til alt som gjør at pasienter får riktig behandling tidlig.

Foto: Ingvild Vaale Arnesen

– Synd ikke Norge går foran

75 prosent av appens brukere er amerikanske, og Börve anslår at appen kun får inn mellom 6 og 10 norske bilder i måneden. Han kaller legeindustrien i Norge konservativ.

- Jeg har vært i kontakt med organisasjoner som Kreftforeningen i Norge som ikke er interesserte i kunstig intelligens. Det er synd Norge ikke går foran på dette, sier han.

Kreftforeningen kjenner seg i midlertidig ikke igjen i det bildet Börve maler.

Informasjonssjef Andreas Bjørnstad skriver i en epost til E24 at Kreftoreningen er svært opptatte av kunstig intelligens, og gir økonomisk støtte til flere prosjekter med ny teknologi.

– Norge er i verdenstoppen i både forekomst og dødelighet av føflekkreft. Denne kreftformen kan være enkel å behandle hvis man kommer seg tidlig til legen, skriver Bjørnstad.

– Vi er derfor positive til ny teknologi som blant annet kan gjøre det enklere å forstå når du skal gå til lege, men også alminneliggjør det å sjekke seg selv. I dag vet vi at mange nøler og kommer for sent til lege.

Her kan du lese mer om