Vellykket Norwegian-emisjon: Henter 2,5 milliarder

Etter få timer er den planlagte emisjonen og lånet overtegnet. Dermed sikrer Norwegian milliarder i egenkapital og gjeld før vinteren kommer.

Det tok seks timer fra planene ble offentliggjort til Norwegian meldte at de hadde sikret finansieringen.
Publisert:

Tirsdag ettermiddag meldte Norwegian at de ville hente penger gjennom en rettet emisjon på opptil 27,25 millioner nye aksjer og et nytt lån på 150 millioner dollar, som kan konverteres til aksjer.

Bokbyggingen skulle etter planen pågå frem til klokken 08.00 onsdag morgen, men allerede i 22-tiden tirsdag kveld er fasiten klar:

Norwegian sikrer 2,5 milliarder kroner i bruttoproveny, ifølge en melding fra selskapet.

Emisjonskursen ble satt til 40 kroner per aksje etter en bokbyggingsprosess. Det er 6 kroner lavere enn sluttkursen tirsdag, og tilsvarer en rabatt på 13,16 prosent.

Både emisjonen og lånet var overtegnet.

Les på E24+

Les også: (+) Geir Karlsen styrte flere selskaper gjennom stormen. Så kom telefonen fra Norwegian

Sissener, Kjos og Kise

Norwegian opplyser ikke hvem som har tegnet seg i emisjonen, men forvalter Jan Petter Sissener fortalte til E24 tidligere tirsdag at han hadde til hensikt å delta.

– Vi kommer til å være med. Vi liker Norwegian, sa han.

Sissener-fondene sitter fra før på en gjeldspost i Norwegian.

– For oss som privat långiver er det naturligvis veldig positivt. Dernest er det veldig positivt for selskapet og alle «stakeholders», enten du er ansatt, passasjer eller aksjonær.

Dagens Næringsliv meldte i tillegg tirsdag ettermiddag at også hovedeierne Bjørn H. Kise og Bjørn Kjos blir med.

«Vi støtter denne emisjonen. Det er et fornuftig tiltak for å gi Norwegian ytterligere muskler i selskapets omstillingsprosess. Vi kommer til å delta i emisjonen, men har ennå ikke konkludert på omfanget,» skrev Kise i en SMS til avisen.

Finansielt press

Pengejakten skal sikre at Norwegian er fullfinansiert ut 2020 «og videre», og skal sikre finansiering av arbeidskapital i løpet av vintersesongen og gi en buffer mot lånevilkårene mens selskapet gjennomfører den strategiske endringen de nå gjennomgår, der virksomheten dreies fra vekst til lønnsomhet.

– Til tross for at våre tiltak viser gode resultater så langt så har flere eksterne faktorer påvirket vår likviditet, sier Geir Karlsen, finansdirektør og fungerende konsernsjef i Norwegian, i en uttalelse.

Les også

Norwegian fortsetter flysalgene: Selger seks Boeing 737–800

En lang rekke faktorer har påvirket Norwegian arbeidskapital negativt, inkludert motorproblemer på Dreamliner-flyene, redusert kapasitet hos kredittkorttilbyderne og at 18 737 Max-fly står på bakken, som har påført selskapet 1,5 milliarder kroner i ekstrautgifter.

Emisjonen Norwegian nå gjennomfører er den tredje på to år, etter at selskapet hentet 1,5 milliarder i 2018 og 3 milliarder i januar i år.

Skal godkjennes av aksjonærene

Emisjonen og lånet skal godkjennes av en ekstraordinær generalforsamling som er ventet å bli holdt rundt 27. november.

Hva renten på lånet vil bli og hvilken kurs kreditorene vil kunne konvertere obligasjoner til aksjer er ikke kjent ennå. Selskapet skriver at lånebetingelsene vil bli offentliggjort før Børsen åpner onsdag.

I tillegg kommer det trolig et plaster på såret for de mindre aksjonærene.

Norwegian har som mål å gjennomføre en reparasjonsemisjon til de som var registrerte aksjonærer per 5. november, som ikke fikk delta i hovedemisjonen.

Reparasjonsemisjonen vil være på 7 millioner nye aksjer til samme kurs som hovedemisjonen.

Les også:

Les også

Norwegian vil hente nye milliarder gjennom emisjon og lån

Publisert:
Gå til e24.no