Fiskeoppdretterne

Norge eksporterte sjømat for nær 11 mrd. i oktober

Victor Ruiz Caballero / X02027
Publisert:,

Norge eksporterte til sammen 117.000 tonn laks for 6,7 milliarder kroner i oktober.

Det er en volumøkning på 14 prosent og en verdiøkning på 4 prosent eller 261 millioner kroner fra oktober i fjor, ifølge en melding fra Norges sjømatråd.

Til sammen ble det eksportert 291.000 tonn sjømat for 10,9 milliarder kroner i oktober.

Målt mot samme periode i fjor betyr det en volumøkning på åtte prosent. Det betyr også en verdiøkning på 9 prosent, tilsvarende 854 milliarder kroner.

– Det har vært en betydelig volumvekst i eksporten av både laks og sild i årets oktobermåned, som har bidratt til verdiveksten. Dette skyldes økt utslakting og økte fangster. I tillegg er en svekket norsk krone sterkt medvirkende til at sjømateksporten setter ny rekord for oktober måned, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd i meldingen.

Hittil i år har Norge eksportert 2,2 millioner tonn sjømat til en verdi av 87 milliarder kroner. Eksportvolumet har falt med 4 prosent, og verdien har økt med 8 prosent eller 6,3 milliarder kroner fra samme periode i fjor.

– Det er svært gledelig å se at norsk sjømateksport fortsetter å øke. Med vekst i oktober for flere viktige arter viser tallene at mye gjøres riktig i næringen, som for eksempel det imponerende markedsarbeidet, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik i en kommentar til E24.

– Jeg besøkte nylig Sør-Korea og Kina. Begge landene er store og voksende markeder med et stort sjømatkonsum. Stadig flere konsumenter der ønsker sjømat av høy kvalitet, noe Norge kan tilby. Det gir enorme muligheter for Norge og norsk sjømatnæring, legger han til.

Polen og Frankrike var de største markedene for laks i oktober