Setter Boeing 737 MAX på bakken: Dette er dine rettigheter ved kanselleringer

Flere land og mange titalls flyselskap krever at Boeings 737 Max-fly settes på bakken, noe som kan resultere i kansellerte fly. 

PÅ BAKKEN: Norwegian er et av mange flyselskap som har valgt å sette sine Boeing 737 MAX 8 fly på bakken.
Publisert: Publisert:

Flyene settes på bakken etter at 157 mennesker omkom da Ethiopian Airlines fly av denne flytypen styrtet søndag. Dette var den andre fatale ulykken med flytypen på mindre enn et halvt år, etter at en Lion Air-flight i Indonesia styrtet i havet i oktober.

Dersom flyet ditt ikke går, uavhengig av årsak, så har du krav på gratis mat og drikke, og hotell dersom du må overnatte, opplyser Forbrukerrådet.

– Du har også to andre alternativ: Det ene er å bestille ny billett til det endelige reisemålet ved å endre tidspunktet, og det andre er at du kan få refundert flybilletten, opplyser jurist hos Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Les også

Norwegian setter Max-flyene på bakken

En ombooking gjøres i første omgang av det vanlige flyselskapet ditt, men hvis du ønsker et annet flyselskap kan du få refundert billetten din og betale den eventuelle prisdifferansen, opplyser han.

– Om det er sterke grunner til at du må frem kjapt, så kan du ha krav på billett hos et annet selskap, men dette gjøres etter konkrete vurderinger. Det tryggeste er å ta mot gratis mat, drikke og hotell. Da helgarderer du deg mot økonomiske tap, sier han.

Her kan du se hvilke flyselskap som har valgt å sette 737 MAX-flyene på bakken.

Les mer: Selskaper og myndigheter nekter 737 Max 8 å fly: Disse flyene snur i luften

Kan få erstatning

Så lenge du skal reise innenfor EU- og EØS-området har du rett til kompensasjon dersom flyet ditt bli kansellert.

– Det samme gjelder hvis du flyr fra Norge og til et land utenfor EU og hvis du har bestilt en gjennomgående flyging med mellomlanding i et tredjeland. Dersom du har bestilt reiser i andre verdensdeler, er reglene annerledes, sier Iversen.

Les også

Sjekk listen: Disse har satt ulykkesflyet på bakken: Presset mot Boeing øker

Her kan du finne forbrukerrådets kalkulator for dine flyrettigheter, dersom flyet ditt blir kansellert.

Ifølge Forbrukerrådet endres ikke de ovennevnte rettighetene dine av årsaken til kanselleringer. Du kan i tillegg har krav på erstatning på 250 til 600 euro, avhengig av distansen du skal fly. Denne erstatningen faller bort hvis kanselleringen skyldes en ekstraordinær omstendighet.

– Ekstraordinære omstendigheter kan for eksempel være ekstremvær, streik hos tredjepersoner eller uforutsette sikkerhetstiltak, som tilfeller hvor luftfartsmyndighetene i enkelte land beordrer flyene på bakken. Tommelfingerregelen her er at hvis kanselleringen skyldes noe utenfor flyselskapets kontroll, og konsekvensen av kanselleringen ikke kan overvinnes med rimelige tiltak, bortfaller erstatningen, sier Iversen.

Les også

Selskaper og myndigheter nekter 738 Max 8 å fly: Disse flyene snur i luften

Mange selskap berørt

Tirsdag ettermiddag var det ingen flyginger som var kansellert fra Gardermoen, men ett Norwegian-fly på vei fra Tel Aviv har snudd i luften.

Det er usikkert hvorvidt Norwegian, som har 18 fly av denne typen, blir å kansellere planlagte flyginger.

– Norwegian vil gjøre sitt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt og jobber nå med å omdisponere flyflåten for å begrense konsekvensene, skriver Norwegian i en børsmelding tirsdag.

Boeing har uttalt at det ikke er funnet noen feil med flytypen.

Publisert:

Her kan du lese mer om