Det Nye Norge

Traaseth anbefaler radikal innovasjon i offentlig sektor

Radikal innovasjon i offentlig sektor kan redde Norge i kampen mot underskudd, skal vi tro Innovasjon Norge.

RADIKAL INNOVASJON: Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge mener det er på tide med radikal innovasjon i offentlig sektor. Her fra Innovasjonstalen om temaet onsdag.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– Nå er tiden her for å skape mer radikal innovasjon i offentlig sektor, forklarte Anita Krohn Traaseth i innledningen av Innovasjonstalen 2017, innovasjonsdirektørens egne «årstale».

Med radikal innovasjon mener Traaseth innovasjoner som løser oppgavene på helt nye måter og finner løsninger på tvers av profesjoner og etater.

Bakteppet for dagen var perspektivmeldingen Regjeringen Solberg la frem i mars, som fortalte at allerede fra 2030 vil AS Norge begynne å gå 5 milliarder kroner i underskudd. I 2060 vil underskuddet bli 150 milliarder kroner årlig dersom inntektene er stabile.

Les også: E24 med ny debattserie: Slik skal vi sikre at Norge vokser – også etter oljen

– Ingen konkret løsning

I talen forklarte Traaseth hvorfor de store kostnadspostene som helse og omsorg, utdanning og infrastruktur er viktige å gå løs på. Hun mener næringslivet kan være med og involvert i de tunge kostnadspostene på statsbudsjettet, og trakk frem bruk av NoDig-metoder.

NoDig-metoder skal kunne spare norske kommuner for 50 milliarder kroner til 2030, i reduserte kostnader i forbindelse med utskiftning av vann- og avløpsrør. Dette skal gjøres ved bruk av samme teknologi som man bruker i olje og gass. På den måten vil man kunne grave horisontalt og dermed slippe å grave hull i bakken, noe som skaper støy, støv og trafikale problemer.

Les også: Kronikk Erna Solberg, Det nye Norge: – Vi er i starten på en omveltning som kommer til å merkes på alle plan i samfunnet

Likevel finnes det ikke en konkret løsning på problemet som skisseres opp i perspektivmeldingen, skal vi tro Traaseth.

– Det finnes ikke en konkret løsning, da hadde vi gjort det for lenge siden. Men vi må jobbe hardere for å tette inntektsgapet som oppstår i 2030, sa hun til E24 like etter talen.

– Da må vi ta grep rundt de store flaskehalsene, som kompleks siloorganisering, oppdragsbrev til ledere i offentlig sektor som ber om større fokus på omstilling og digitalisering kontra ren forvaltning, skal vi klare å øke produktiviteten i offentlig sektor. Vi må gjøre noe med kostnadssiden, fortsatte hun.

Hun mener det finnes mange gode delløsninger allerede, gode eksempler, men man sliter med å implementere dem i stor skala etter dagens struktur og oppsett.

– Trepartsamarbeidet må også sette behovet for radikal innovasjon i offentlig sektor høyere opp på dagsorden for å bidra, forklarte hun til E24.

Anbefalinger

Les også: Det nye Norge, kommentar Johan Brand: Skolen er ikke død, lenge leve skolen!

Et fornyet trepartsamarbeidet er en av de tre anbefalingene Innovasjon Norge i dag la frem i forbindelse med overleveringen av Drømmerapporten til næringsministeren.

En annen anbefaling fra direktøren var å gjøre Norge til et foregangsland på offentlig-privat innovasjon, noe som betyr å samle flere mindre budsjettposter og heller prioritere nasjonale løft. I tillegg trakk Traaseth frem viktigheten av å få frem flere offentlige ledere som driver fram radikal innovasjon.

Etter næringsministeren fikk rapporten minnet hun forsamlingen på at det kan være svært smertefullt med omstilling, før hun trakk frem et gammelt Fleksnes sitat.

– Det er en ting å si halleluja, det er en helt annen ting å greie gjøre det.

Les også

Kronikk Petter Stordalen, Det nye Norge: Nøkkelen til digital omstilling

Les også

Monica Mæland vil samle Innovasjon Norge

Les også

Kommentar: Hullet i perspektivet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Anita Krohn Traaseth
 3. Innovasjon Norge
 4. Næringsliv
 5. Perspektivmeldingen

Flere artikler

 1. «Alt som kan digitaliseres må digitaliseres»

 2. Innovasjon Norge-topper slår ring om Traaseth

 3. – Ikke sikkert de ønsker en slik profil igjen

 4. Kontrollkomiteen krever svar om Innovasjon Norge-saken

 5. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt