Coca-Cola brygger opp til kaffekrig i Kina etter oppkjøp
Det ble fredag morgen kjent at Coca-Cola slenger 42 milliarder på bordet for Costa Coffee-kjeden. Det betyr krig om kaffekoppene i Kina, mener analytikere.
– Cola planlegger å utvide Costa-kjeden i hele Europa og i Asia, spesielt i Kina, sier analytiker Dara Mahsenian i Morgan Stanley.
Han mener oppkjøpet handler mest av alt om internasjonal ekspansjon for brusimperiet, skrive The Street.
Tilbake i februar uttalte Coca-Cola at planen er å bli et mer «komplett drikkeselskap» og selskapet må «bli større enn våre originale merkevare».
Coca-Cola kjøper kaffekjempen fra det britiske selskapet Whitbread Plc.
Whitbread har tidligere uttalt at de ønsket å kvitte seg med Costa for å fokusere mer på den raskt voksende hotellkjeden Premier Inn, ifølge Financial Times.
Mer grensehandel: Vi har «harryhandlet» for 15,1 milliarder det siste året
Starbucks dominerer i Kina
Men Cola vil måtte kjempe for hvert gatehjørne i Kina, for kaffegiganten Starbucks har sikret seg 59 prosent av markedet i landet gjennom sine 2.800 utsalgssteder.
Dermed blir vekst en kamp for hver kaffekopp, ettersom Starbucks selv har ekspansjonsplaner i Kina og planlegger å ha 6.000 utsalgssteder i løpet av fem år.
– Kjeden har en god sjanse for å bli en ekte trussel for Starbucks i Kina, hvor kaffemarkedet fremdeles har et betydelig potensial, og er raskt voksende, sier Jonathan Davison, drikkanalytiker i GlobalData til Business Insider.
Costa Coffee har til nå best grep om Storbritannia, hvor kjeden har mer enn 2.400 utsalgssteder, og totalt 3912 butikker i 31 ulike land.
I USA har Costa Coffee ingen tilstedeværelse.
Saken fortsetter under bildet.
Vi drikker mindre brus – men mystiske Tøyen-Cola fortsetter suksessen
Tynne marginer
Flere analytikere mener det er bra for Cola og gå for nye markeder med nye produkter.
Men utsalgssteder av kaffe driftes på svært tynne marginer, påpeker analytiker Moshenian.
– Selv om analytikere vil sette pris på topplinjeveksten og at man fokuserer på andre drikkevarer enn brus, tror jeg nok mange tenker på detaljvareaspektet, og at dette kan føre til lavere driftsmarginer.
Ifølge Global Data har drikkemarkedet i Kina alene en verdi på 34,2 milliarder dollar innen 2022, og varme drikker har mer enn doblet salget de siste fem årene, skriver Business Insider.