DNB gir skatteparadis-opplysninger til norske skattemyndigheter

Etter samtaler med skattemyndighetene både i Norge og Luxembourg, kommer DNB nå til å utlevere kontoinformasjon.

SKATTEPARADIS-SELSKAPER: Totalt skal cirka 40 norske kunder ha opprettet postboksselskaper i skatteparadis.

Anthony Dehez / Afp
 • Astrid Dalen
 • Geir Molnes
Publisert:,

I forbindelse med de såkalte Panama Papers-avsløringene, kom det frem at nordmenn hadde opprettet postboksselskaper i skatteparadis via DNBs Luxembourg-filial.

Norske skattemyndigheter kom tidlig på banen, og skattedirektøren uttalte at de ville kreve innsyn hos DNB om de rundt 40 selskapene som skal ha fått hjelp til å etablere seg i skatteparadiser.

Mandag er det endelig klart at norske skattemyndigheter nå skal få informasjon om de norske DNB Luxembourg-kundene, skriver nrk.no.

Les også

Abid Raja: Kan være sunt å bytte ut DNBs styreleder

Via Luxembourg

Lovverket i Luxembourg hindrer at opplysningene gis direkte til norske myndigheter, men nå har DNB funnet en løsning på å overlevere informasjon om disse kundene.
– Vi har hatt dialog med skattemyndighetene for å finne en løsning som er i tråd med lovene i Luxembourg og Norge. Vi har kommet frem til en god løsning der DNB Luxembourg vil overlevere informasjon til skattemyndighetene i Luxembourg som videreformidles til norske skattemyndigheter, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til E24.

– Hva slags opplysninger dreier dette seg om?

– Det kan jeg ikke gå i detalj på. Men det gjelder opplysninger til kunder som har hatt Norge som sitt skatteland. Det er de kundene norske skattemyndigheter har ansvar for å sjekke, sier Westerveld.

– Forhåpentligvis har de god samvittighet

– Hvordan tror du kundene i DNB Luxembourg reagerer på dette?

– Det er kundene som har ansvar for å rapportere opplysninger til skattemyndighetene selv. Forhåpentligvis har de fleste av dem god samvittighet. Uansett bidrar vi til at skattemyndighetene nå får sjekket saken. Det tror jeg alle er tjent med.

Han viser til at det er lovhjemler for å levere ut disse opplysningene, både i Luxembourg og Norge. At det er en del byråkrati og reguleringer rundt dette, når det gjelder opplysninger tilbake i tid, skal være årsaken til at det har tatt noen uker å finne denne løsningen.
– Hvordan stiller Skatteetaten seg til denne løsningen?

– Jeg opplever at de er glad for at vi har funnet en løsning.

Les også

Den forrige DNB-sjefen: Dette er ikke greit

Risikerer tilleggsskatt

Direktør for rettsavdelingen i Skatteetaten Jan Magnus forteller at det alltid er av interesse å få tak i opplysninger om transaksjoner som har foregått, og som ikke er innberettet fra tredjepart.

Vi er godt fornøyd med at vi nå får tilgang til de aktuelle opplysningene, sier Magnus til E24.
– Burde DNB utlevert disse opplysningene på et tidligere stadium?

Vi har en god dialog med DNB og oppfatter at de er interessert i å rapportere det de skal og kan rapportere til myndighetene, sier Magnus.

– Vi vil sammenligne opplysningene med det vi har fra tidligere. Erfaringsvis er det alltid noen som har innrapportert opplysningene slik de skal og betalt riktig skatt. Men hvis dette ikke er innberettet til oss, vil vi ta opp saken. Da vil det opprettes en ligningssak med risiko for tilleggsskatt, sier han.

Les også

Krever gjennomgang av lovverket etter DNB-redegjørelse

Les også

Styreleder etter Luxembourg-redegjørelse: Kan få konsekvenser for DNB-ansatte

Les også

– DNBs stråmenn satt i 4.000 styrer

Her kan du lese mer om

 1. Panama papers
 2. DNB
 3. Luxembourg
 4. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

 2. Skatteetaten jakter på 30 nordmenn

 3. Nordea hjelper norske kunder til skatteparadis

 4. Annonsørinnhold

 5. Politikere krever svar etter ny artikkel om DNB

 6. – Regelverket er for svakt