Engers advokat: – En hårreisende konspirasjonsteori

Thorleif Engers advokat mener Økokrims teorier fordrer eksepsjonelle bevis.

«Himmelfallende hårreisende»: Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs mener Økokrim har drevet med skittent spill. Her sammen med førstestatsadvokat Bård Thorsen og politiadvokat Helene Bærug Hansen i Økokrim.
Publisert:

– Er bildet slik Økokrim sa under prosedyren: Er dette en rett frem korrupsjonssak? spurte Ellen Holager Andenæs da hun startet prosedyren for sin klient Thorleif Enger mandag ettermiddag.

Holager Andenæs gjennomgikk mandag påstanden om korrupsjon i Libya, mens hennes kollega skal gjennomgå tiltalen i tilknytning til India i morgen.

Før helgen karakteriserte Økokrim Yara-saken som en «rett frem korrupsjonssak», og ba deretter retten om å dømme tidligere konsernsjef Thorleif Enger til seks års fengsel. For de tre andre tiltalte ba Økokrim om tre til seks års fengsel.

– Er det virkelig en rett frem korrupsjonssak? Er det vanlig at en leder for et stort børsnotert selskap er villig til å begå korrupsjon, og det i samarbeid med sin juridiske direktør, spurte Holager Andenæs, før hun ga svaret selv:

– Noe slikt har vel aldri forekommet i norsk næringsliv.

Les også

Forsvarer i Yara-saken: Mener Økokrim har bommet på loven

Ekstra bevis

Holager Andenæs reagerer også på at Økokrim i sin prosedyre hevdet at korrupsjonen ikke ble gjort på tross av tiltaltes høye stillinger, men på grunn av deres posisjon.

– Dette er et utgangspunkt som jeg må tillate meg å karakterisere som en ganske dramatisk korrupsjonsteori, sa Holager Andenæs.

Engers advokat fortsatte denne kritikken ved å si at den «himmelfallende hårreisende» påstanden fra Økokrim gjør at politiet må fremlegge eksepsjonelt gode bevis.

Det mener hun ikke foreligger. Og et poeng til; Økokrim har ikke sannsynliggjort noe motiv for hverken Enger eller hans medtiltalte.

Les også

Rettspause etter 10 minutter i Yara-saken

– Et uheldig valg

Holager Andenæs gjorde et poeng av at Enger hadde eksepsjonelt stor tillit til sin juridiske direktør Ken Wallace.

Wallace er i retten fremstilt av Økokrim som drivkraften bak korrupsjonen i Libya.

– I dag vet vi at Wallace gjorde et uheldig valg da han ikke valgte transparens da han inngikk avtalen med Ghanem, innrømmet Holager Andenes.

Det samme gjorde Thorleif Enger da han vitnet i retten. Men Enger er fortsatt ikke villig til å karakterisere betalingene til Mohamed Ghanem som korrupsjon.

Holager Andenæs gikk i rette med Økokrim, som i sin prosedyre hun mente fremstilte det som klanderverdig og suspekt at Enger fortsatt forsvarer sin tidligere direktør.

– Saken er simpelthen at Enger heller ikke i dag har noen tro på at Wallace gjorde noen forbrytelse. Den tillit Enger hadde til Wallace lar seg ikke viske ut av Økokrims påstander, sa Holager Andenæs.

Holager Andenæs sa, uten å bruke mye tid på det, at hun var enig med Daniel Clauws forsvarer i hans poeng med at Økokrim ikke har etablert noen forbindelse mellom Yara og Shukri Ghanem, som var den som satt i en posisjon som kunne gi Yara fordeler ved inntoget i Libya. Clauws forsvarer mener derfor at Økokrim har bommet på loven.

Les også

Forsvarer i Yara-saken: Mener Økokrim har bommet på loven

Til hvem ble det sagt

– Det bærende elementet i Økokrims argumentasjon kommer rett og slett ikke, sa Holager Andenæs.

Hun mener Økokrim ikke ha ført bevis for at betalingene til Mohamed Ghanem var for å påvirke faren Shukri Ghanem.

Hun refererte til Ken Wallace sin forklaring, hvor Ghanem ifølge Yara-direktøren skal ha sagt «ordn opp i det med min sønn» - «Sort it out with my son».

- Dette er den eneste forbindelsen. Det forekommer i et politiavhør med Wallace. Men når ble dette sagt, til hvem og i hvilken sammenheng. Dette er poeng som Økokrim ikke tar opp, sa Holager Andenæs.

DEN GANG: Daværende Yara-sjef Thorleif Enger sammen med Shukri Ghanem i 2008.
Les også

Medtiltalt om Thorleif Enger: - Han ville ikke vite

Visste ikke

Holager Andenæs gjentok Engers utsagn fra avhøret i retten. Han visste ikke om konsulentavtalen med og utbetalingen til Mohamed Ghanem.

– Enger har sagt at han ikke trodde det var behov for noen konsulent i Libya. Han trodde Yara var valgt som partner av det statlige oljeselskapet NOC, sa Holager Andenæs.

Hun fulgte opp med å spørre hva slags bevis Økokrim har ført for at Enger visste om avtalen.
Det er primært politiavhørene av Wallace i Frankrike, mener Holager Andenæs. Men det er ikke nok, mener hun.

– Det er all grunn til å være skeptisk til dette avhøret.

Les også

Enger: – Skapt et bilde jeg ikke kjenner meg igjen i

Sleivspark

Holager Andenæs mener Økokrim har drevet skittent spill underveis i rettssaken.

For eksempel reagerer forsvareren på at aktor Marianne Djupesland sa at Yara i 2004 nesten var på konkursens rand.

– Var Yara på konkursens rand. Nei, det er feil. Det var slett ikke noen desperat økonomisk situasjon for Yara. Dette er en type sleivspark som jeg reagerer på, sa Holager Andenæs.

Les også

- Ville unngå det mediesirkuset Statoil hadde hatt

Les også

– En ganske rett frem korrupsjonssak

Les også

– Slik snudde vi Yara-skuten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om