Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Skatt på dugnad

Synes du det er riktig at korps og idrett betaler ekstra mye skatt? Det synes regjeringen.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Det handler om moms. Når Røde Kors kjøper en snøscooter, må de betale, la oss si 100 000 kroner for den. Når høyfjellshotellet kjøper en maken snøscooter betaler de det samme, men får så et fradrag på 20 000 for inngående moms, som det heter.

Private næringsdrivende og kommuner kan trekke fra inngående moms. Altså betaler Røde Kors 100 000 og hotellet 80 000 for samme snøscooter.

Torsdag før påske var en deilig dag for Trond Giske.

På samme måte betaler et korps 3000 kroner for en brukt tuba, mens den kommunale musikkskolen betaler 2400 for den samme tubaen.

Torsdag før påske var en deilig dag for Trond Giske. Da stemte nemlig Stortinget for å opprettholde denne ordningen. Det er fint for Giske. Det gir ham mer makt.

Hvorfor? Jo, fordi hans oppgave er å kompensere for denne ekstraskatten for organisasjoner innen kultur og idrett. Det gir ham full kontroll. Da kan han velge nøyaktig hvilke organisasjoner som skal få støtte til hva.

”Vi sier i statsbudsjettet for 2009 at frivilligheten har anslått momsutgiftene til en milliard kroner,” sa Giske i januar. ”Regjeringen er villig til å trappe opp støtten tilsvarende denne summen.”

Kong Giske kommer altså med en diger pengesekk i revidert budsjett ut i mai en gang, og strør om seg med milde gaver.

Det deilige med en slik milliard er at da kan pengene deles ut etter søknad. Dermed kan Giske dele ut penger til de han liker best.

I fjor var det for eksempel slik at enhver søknad der det sto ”mangfold” minst tretten ganger med store bokstaver, hadde større sjanse for støtte enn andre søknader. Hvis det sto ”kristen livsførsel” var sjansen for støtte atskillig lavere enn hvis det sto ”antirasisme”.

I denne saken har Høyre gode instinkter. Jan Tore Sanner startet en gruppe på Facebook som fikk nesten ti tusen medlemmer på kort tid.

Alle de borgerlige partiene har tro på at frivillige organisasjoner prioriterer best selv. Dessverre er saken litt for teknisk til at den tar fyr i offentligheten.

Torsdag stemte Senterpartiet sammen med SV og Arbeiderpartiet. Til tross for at de helgen før hadde sendt ut en pressemelding om hvor viktig akkurat denne saken var for dem.

Saken om moms på frivillig arbeid har en ideologisk side. Med dagens ordning blir frivillig sektor avhengig av staten. Organisasjonene må tekkes den til enhver tid sittende regjering for å få kompensasjon. Det er den egentlige begrunnelsen for å opprettholde ordningen, og den er uhyggelig.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. - Hastverksarbeid fra Giske

 2. Altinn får mer penger over statsbudsjettet

 3. - Femdobler momskompensasjonen til frivillige

 4. Norsk idrett har søkt om 264 mill. kroner

 5. Skuffet over Giskes momspott