DEBATT: 200 eller 500 kroner? Spørsmålet vekker stor debatt i norsk næringsliv.

Kommentar: Ingen bransje blir sterkere av å beskytte seg bak en mur

Å øke toll- og momsfritaket til 500 kroner er god og riktig forbrukerpolitikk.

 • Per Valebrokk
  Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Norsk handelsstand raser mot regjeringens forslag om å øke moms- og tollfritaket på kjøp fra utlandet fra 200 kroner til 500 kroner. «Dette er det dårligste forslaget i hele statsbudsjett», sa en tilsynelatende sint NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24 etter fremleggelsen av budsjettet for to uker siden. Så dumt hevder hun det er, at regjeringen «kunne like gjerne delt ut en hundrings på Gardermoen».

Netthandelsgründere og andre næringslivsledere med en betydelig økonomisk interesse av å bevare dagens tollregler, har fulgt opp. Stormberg-gründer Steinar Olsen truer med utflagging, mens mangeårig Høyre-medlem og Komplett-gründer Eric Sandtrø spontanutmeldte seg fra partiet.

Gresvig-eier Olav Nils Sunde har gått lengst. Sportskjeden vil gå konkurs, mener han. Og la til: «Det norske samfunn slik vi kjenner det i dag, vil bli ødelagt». 300 kroner, som er det beløpet regjeringen vil øke tollfritaket med, er altså prisen vi betaler for å bevare Norge.

Grensen for tollfri handel er i de fleste land rundt 200 kroner, og Norge vil dermed være et unntak hvis grensen økes til 500 kroner.

Taket på å avgiftsfritt innføre mindre pakker fra utlandet har stort sett vært uendret siden midten på 70-tallet. Inflasjonsjustert ville den vært betydelig høyere i dag.

Innslagspunktet for kjøp av varer fra utlandet er først blitt viktig etter at netthandelen tok av. Det er åpenbart urimelig å skulle betale et fortollingsgebyr på 133 kroner ved kjøp av en t-skjorte til noen hundrelapper i en utenlandsk nettbutikk. Det er i forbrukernes klare interesse at grensen økes. På den annen side er det isolert sett heller ikke rimelig at småkjøp fra utlandet ikke skal ilegges den samme momsen som på kjøp i norske butikker. Det er forståelig at detaljhandelen reagerer.

Netthandel er ikke bare en trussel mot norsk detaljhandel. Globalt er det et økende press på alle lands skatte- og avgiftssatser. Den økte konkurransen og de mange smutthullene som internett åpner for, er trolig den sterkeste driveren bak denne trenden.

Men ingen bransje blir sterkere av å beskytte seg bak en mur. Økt toll- og momsfritak er kun en liten dytt i det som er en uunngåelig retning for detaljhandelen i Norge. Nettet vil presse gjennom store endringer nesten uansett hvor stor eller liten tollgrensen er. Tusenvis av butikker vil bli lagt ned i årene fremover, og før eller siden flytter nok Komplett virksomheten ut av landet for å spare lønnskostnader og forbli konkurransedyktig mot Amazon og andre netthandelsaktører.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv nylig skriver BI-professor Ole Gjems-Onstad at det å øke tollgrensen er «blind fiendtlighet overfor norsk detaljhandel». Jeg vil snu det på hodet: Å ikke øke tollfritaket er blind fiendtlighet overfor norske forbrukere. Og dem er langt flere av enn det er netthandelsgründere og sportskjedeeiere.

Finansminister Siv Jensen har derfor vår støtte.

Les Virkes Harald J. Andersen svare Per Valebrokk i denne kronikken.

Les også:

KrF snur – vil ikke røre tollgrensen for importFrp vil ikke øke tollgrensen til 1.000 kronerMener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesakenKomplett flytter nettbutikken til Sverige hvis ny momsgrense innføres- Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Ber politikerne vente med å heve tollgrensen på netthandel

 2. Mener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesaken

 3. Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel

 4. - Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommen

 5. Virke-sjefen brukte Solbergs argumenter mot henne