Kraftig shoppehopp i januar

Det ble en uventet korreksjon etter et kraftig desember-fall for varehandelen. 

POSITIVT: Vi shoppet mer enn analytikerne ventet i januar, viser ferske tall fra SSB.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Ine Brunborg
  • Nina Tuv
Publisert:,

Omsetningen i detaljhandelen økte 1,6 prosent fra desember til januar, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På forhånd hadde DNB, Nordea og Danske Bank ventet mellom 0,1 til 0,6 prosent vekst, og stilte seg tvilende til om vi kom til å få en korreksjon etter det kraftige desemberfallet.

– Dette er litt overraskende. Det var betydelig høyere vekst enn markedet ventet, sier sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, til E24.

Økningen er spesielt drevet av møbelbutikker. SSB trekker frem januarsalget, der prisene for møbler dekorasjonsartikler gikk ned med 10,9 prosent fra desember.

Også netthandel og salg av apotekvarer bidro til oppgangen.

Den norske varehandelen har hatt en svak utvikling siden før sommeren i fjor. Januar-tallene kommer etter at detaljhandelen i desember falt med 1,8 prosent fra måneden før.

Les også

Nedadgående trend i norsk varehandel – høye strømpriser får skylden

Julehandelen flyttet til november

Jullum fryktet langt svakere vekst i varehandelen etter å ha sett de seneste inflasjonstallene. De kunne indikert at salget hadde gått dårlig i januar, fordi prisene på importerte møbler, klær og sko var relativt lave.

– Men det kan faktisk ha bidratt motsatt vei, sier Jullum.

At butikkene har satt ned prisene kan dermed ha bidratt til at folk totalt sett har handlet mer, heller enn at butikkene har slitt med å få solgt varene sine.

Dermed kan Jullum nå slå fast at dette nok er en korreksjon etter de svake tallene i desember.

– Julehandelen var nok flyttet til november. I desember hadde ikke folk mer penger igjen, grunnet det høye strømprisene, sier Jullum.

Les også

Varner legger ned kleskjeden Days Like This

Lønnsvekst i bedring

Jullum er nå lettet over at bunnen ser ut til å være nådd. Dette fjerner også all eventuell tvil hos Norges Bank, mener han.

Samtidig har strømprisene begynt å falle tilbake mot mer normale nivåer.

– Reallønnsveksten er allerede i ferd med å bedre seg. Allerede fra februar og mars bør vi kunne se det på månedsbasis, og på årsbasis fra rundt mai måned, sier Jullum.

Han mener man ikke venter noen sterk forbruksvekst isolert sett, men en moderat vekst i forbruket drevet av reallønnsvekst fra sommeren og utover året.

Tror ikke det tar av nå

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea er mer moderat i sin vurdering, og understreker at disse tallene hopper og spretter veldig fra måned til måned.

– Det var absolutt på den positive siden, men vi tror trenden fremdeles holder seg ganske flat, sier Olsen om tallene til E24.

– Vi tror ikke det tar av nå, men vår vurdering er fremdeles at det ikke er noe uro å spore hos husholdningene. Vi er optimistiske på vegne av utviklingen fremover gitt utsiktene for inntektsveksten etter hvert, sier Olsen.

Han legger til at om detaljhandelen hadde kommet inn mye lavere enn ventet, hadde det vært vanskeligere å vurdere dem.

– Da kunne man blitt litt i stuss. Men nå korrigerte det mer, slik at desember ser mer rart og overdrevent ut, sier Olsen.

Les også

Avis: Butikkjede i trøbbel etter svakt julesalg

Les også

Kiwi-sjefen: Rema bygger seg til vekst

Les også

Lavpriskjedene spiser mer av dagligvaremarkedet - men Rema har lavere omsetning per butikk

Her kan du lese mer om

  1. Handel

Flere artikler

  1. – Stort januarsalg kan tyde på svak omsetning

  2. Litt større shoppefall enn ventet i mai

  3. Sjeføkonom mener handelssvikt gir konkursbølge

  4. Annonsørinnhold

  5. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

  6. Inflasjonen overrasker etter prishopp på klær i februar