Google beklager etter omfattende problemer
E-post, kalender, skylagring og videotjenester var blant tjenestene som var nede mandag.
- Fabian Skalleberg Nilsen
- Hanna Ghaderi
- Eivind Bøe
- Vetle Halvorsen
Oppdatering: Klokken 14:56 melder Google at problemene knyttet til e-posttjenesten Gmail er løst.
Problemene til Google var knyttet til Workspace-tjenestene, som blant annet inkluderer nettkjempens e-post, kalender, skylagrings- og videokonferansetilbud.
– Alle tjenester er nå gjenopprettet. Vi beklager til alle som er blitt berørt i løpet av dagen, og vil gjøre en grundig utredning av hendelsen for å sikre at dette problemet ikke skjer igjen i fremtiden, skriver Andrea Lewis Åkerman, fungerende kommunikasjonssjef for Google Norge i en e-post mandag kveld.
Hun forklarer videre at problemene skyldtes trøbbel med «intern lagringskapasitet». Problemene oppsto klokken 12.47 norsk tid.
Tjenester som krever at brukerne må logge på hadde omfattende problemer etter dette. Feilen ble løst klokken 13.32, og ifølge Åkerman er nå alle tjenester tilbakestilt.
– Vi beklager til alle som er blitt berørt i løpet av dagen, og vil gjøre en grundig utredning av hendelsen for å sikre at dette problemet ikke skjer igjen i fremtiden, skriver hun.
Søk og annonser fungerer
Tidligere mandag meldte selskapet om at e-post, videomøter og YouTube også var blant tjenestene som er rammet.
Selskapets søkefunksjon fungerte som vanlig, og tredjepartsannonsører – som er Googles viktigste inntektsdriver – var fortsatt synlig i resultatene, som tyder på at annonsering ikke var rammet, skriver Bloomberg.
Videotjenesten YouTube tvitret at de var klar over at mange hadde problemer med å komme inn på deres nettsider.
Massive reaksjoner
Nettsiden downdetector.com, som samler inn feilmeldinger fra brukere på ulike nettsteder opplyste mandag ettermiddag at de hadde mottatt 55.346 meldinger om Google.
I sosiale medier har problemene også blitt rikelig omtalt. Blant annet ble #GoogleDown i løpet av kort tid en populær emneknagg på Twitter.
Trøbbelet rammet brukere over hele verden, men folk i Europa så ut å være aller mest påvirket (se kartet nederst).