Øyelege tiltalt for 32.000 bedragerier

Politiet har etter lang etterforskning tatt ut tiltale mot øyelege Jens Kratholm i Narvik.

TILTALT: Øyelege Jens Kratholm er tiltalt for bedrageri. Dette arkivbildet er fra år 2000.

Terje Mortensen
  • Håkon Kvam Lyngstad
  • Synne Eggum Myrvang
  • Henrik Røyne
Publisert:

Politiet i Nordland tar ut tiltale mot en øyelege for bedrageri mot flere tusen pasienter. Det skriver de i en pressemelding.

– Hver eneste undersøkelse og operasjon han har gjort, teller som et bedrageri. Han har tatt seg tilleggsbetalt for tjenestene, forklarer politiadvokat Trond Lakselvhaug til VG.

Selv mener øyelege Jens Kratholm at tiltalen er grunnløs, sier hans advokat Tor Stand til VG.

Det står det også at han skal ha tatt betaling for ting de ikke skal ha mottatt – men det vet han ikke hva skal dreie seg om.

Anmeldte Helse Nord

Til NRK har Kratholm selv sagt at problemet har vært at Helse Nord ikke har kjent takstreglene godt nok.

– Jeg har holdt meg til takstforskriften i alle år. Pasientene mistenker at de har betalt for mye, og tar kontakt med Helse nord som ikke kan hjelpe dem fordi de ikke forstår takstreglene. Så forsøker Helse nord å forklare dette videre til politiet, uten selv å skjønne forskriftene, uttalte han til kanalen i sommer.

NRK har også meldt at øyelegen selv har anmeldt Helse Nord for bedrageri. Det er uklart hva som er status for denne anmeldelsen i desember.

Mellom januar 2012 og desember 2018 skal han ifølge politiets tiltale ha bedt pasienter betale i overkant av 12 millioner kroner, samtidig som han også fikk betalt for undersøkelsene fra folketrygden.

Skal ha tatt betalt for uleverte tjenester

– I tillegg fikk han pasientene til å betale for øvrige tjenester og/eller materiell som de ikke mottok, ved å unnlate å fortelle at han hadde tatt seg betalt for noe han ikke hadde levert, heter det i tiltalen i Ofoten tingrett.

Politiet opplyser at bedrageriene skal gjelde et stort antall pasienter, og at de ikke har oversikt over totalt hvor mange som skal være rammet.

Det var i oktober 2017 Helse Nord anmeldte øyelegen for mistanke om bedrageri av en rekke pasienter over en femårsperiode. I ettertid ble siktelsen utvidet til å omhandle alle pasienter legen hadde behandlet.

– Dristig av politiet

Øyelegens forsvarer, Tor Strand, sier til VG at han har hatt et kort møte med sin klient i dag.

– Han mener tiltalebeslutningen er grunnløs. Han har ikke tatt seg betalt utover det han har krav på etter forskriften, sier Strand. Han hadde regnet med at saken ble henlagt, på grunn av strenge krav til bevis.

Advokaten mener tiltalen ikke gir en fullstendig beskrivelse av hva øyelegen skal ha gjort.

– Jeg anser det som dristig av politiet å ta ut tiltale. Vi får se hvordan det regnestykket ser ut. Da må man inn på hver enkelt betaling, og sammenligne med hva han har krav på.

Anklagene om at legen skal ha tatt betalt for tjenester han ikke har utført, sier Strand at verken han selv eller hans klient vet hva dreier seg om.

Saken oppdateres.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bedrageri
  2. Politiet
  3. Krim

Flere artikler