Børsselskapene venter på gjenåpning i Oslo: – Vi er selvfølgelig spente

Sats, Kid og XXL er fortsatt er berørt av en coronastengt hovedstad. Byrådsleder Raymond Johansen har åpnet for lettelser, mens børsselskapene håper de snart kan berolige sine usikre ansatte.

Norge-sjef Wenche Evertsen i Sats ser frem til at Sats kan åpne treningssentrene igjen i Oslo. Treningssentrene i hovedstaden har holdt stengt i snart et halvt år.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om coronasituasjonen i Oslo tirsdag klokken 16.

– Vi er selvfølgelig spente, og forventer at han prioriterer folkehelsen, sier Norge-sjef Wenche Evertsen i Sats på telefon til E24.

Flere av selskapene med stengte dører har finansielt stått godt i krisen, til tross for månedsvis med stengte treningssentre, butikker og varehus i hovedstaden. Men selskapene håper på mer forutsigbarhet for sine permitterte ansatte, som fortsatt må leve i usikkerhet om når de får komme tilbake på jobb.

– Ansatte trenger en dato

Sats opplyser at i alt 56 av totalt 78 sentre på nasjonal basis er stengt, hvorav 31 av de stengte sentrene befinner seg i Oslo.

Evertsen håper på gjenåpning og mener det er en sterk kobling mellom fysisk og mental helse, og at mange nå rapporterer at de sliter mentalt.

– Det å være fysisk aktiv er viktig i den sammenheng. Derfor bør gjenåpning av treningssentre prioriteres, sier Evertsen.

Interiørkjeden Kid opplyser at 22 av deres 126 butikker i Norge er stengt, der 15 av disse er i Oslo.

– Det jeg håper aller mest er at våre ansatte får noe konkret å forholde seg til, helst en dato slik at det vet når de kan gå på jobb igjen, sier Kid-sjef Anders Fjeld på telefon til E24.

Johansen: Forsvarlig å starte gjenåpning

Det er forsvarlig å starte gjenåpning av Oslo nå, mener Johansen, men han tar flere forbehold.

– Så lenge smittetallene fortsetter å synke, antallet innlagte ikke er for høyt og andelen vaksinerte stiger, mener vi at det nå er forsvarlig å starte en gradvis og kontrollert gjenåpning, sa byrådslederen til Aftenposten mandag kveld.

Mandag ble det registrert 550 nye smittetilfeller i Norge, noe som er 107 tilfeller flere enn gjennomsnittet de foregående syv dagene.

Fjeld håper at beslutningen om når butikkene skal gjenåpnes tar hensyn til i hvor stor grad varehandelen har medført smitte eller ikke.

– Det er ingen store indikasjoner på at handelen har ført til mye smitte. Handelen har vært flinke til å ivareta smittevern. Kundene bruker munnbind og håndsprit, og atferden i butikkene er tilpasset situasjonen, sier Fjeld.

Les også

Kid økte inntektene med 13,6 prosent i første kvartal

Kraftig salgsøkning

Kid ser ekstrem salgsvekst i butikker som ligger i nabokommunene til Oslo, ifølge Fjeld.

– Folk setter seg i bilen og kjører dit butikkene er åpne. Vi vil heller at de skal handle lokalt, sier Fjeld.

Salget i Kids butikker har vært veldig godt, til tross for at mange av dem har vært stengt, sier Fjeld og viser til omsetningstallene for året første kvartal.

Kid-sjef Anders Fjeld.

Inntektene til Kid Interiør økte i årets første kvartal med 13,6 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor til 326,1 millioner kroner. På nett økte salget med 84,3 prosent.

Fjeld sier han synes synd på alle de som har hatt usikkerhet rundt jobben sin.

Han har ikke fått noen nye signaler fra kommunen, men sier Kid er klar for å åpne på kort varsel.

Les også

Netthandelen reddet XXL: Sto for en fjerdedel av salget under nedstengingen

XXL har fire stengte varehus i Oslo

Pressetalsperson Andreas Nyheim i XXL sier det viktigste for dem er hensynet til de ansatte, spesielt de som har vært permittert lenge, og at de er til stede for kundene sine.

– Det er ingen tvil om at dette har vært en stor belastning både for oss og resten av varehandelen. Vi håper derfor at vi kan åpne igjen snart – også i Oslo, skriver Nyheim i en e-post.

Seks av XXLs 37 varehus er fortsatt stengt, hvorav fire i Oslo i tillegg til Strømmen og Jessheim.

Et annet børsnotert selskap innen varehandelen som har blitt rammet av coronanedstengninger er Europris, som leverer kvartalsrapport torsdag. Europris ventes å legge frem en justert ebitda på 199 millioner kroner for første kvartal 2021 sammenlignet med 152 millioner kroner i samme periode året før, ifølge Infront TDN Direkt. Omsetningen ventes til 1,5 milliarder kroner, mot 1,38 milliarder kroner i første kvartal 2020. Europris har ikke besvart E24s henvendelser tirsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sats
 3. Kid
 4. XXL
 5. Coronaviruset
 6. Raymond Johansen
 7. Varehandel

Flere artikler

 1. Sats åpner treningssentrene i Oslo på onsdag – årsbeste for aksjen

 2. København: Her er det meste åpent mens Oslo er stengt ned

 3. Kjøpesentre og butikker i Oslo åpner torsdag

 4. Oslo kommune forlenger strenge tiltak i to uker

 5. Gjenåpningsplan for Oslo kommer ikke med det første