Helsedirektoratet oppklarer etter full varehus-forvirring

Etter hardt press fra handelsbransjen kom det torsdag kveld en definisjon på hva et varehus er. Nå kan butikker opptil 4.000 kvadratmeter holde åpent i de 15 randsonekommunene - så lenge de ikke ligger i et kjøpesenter.

Det har torsdag vært full forvirring rundt definisjonen av «varehus».
  • Sindre Hopland
  • Svein Olav Sæter
Publisert:

Det har rådet stor forvirring i handelsbransjen denne uken som følge av nedstengingen av butikker og kjøpesentre på Østlandet, spesielt i de 15 randsonekommunene.

Regjeringen har stengt ned både kjøpesentre og såkalte varehus, men uten noen nøyaktig definisjon, noe som har ført til at noen har stengt og andre holdt åpent.

Torsdag kom omsider forklaringen til handelsbransjen:

– Dette betyr at tusenvis av ansatte nå kan gå på jobb fredag uten å være usikre på om arbeidsplassen holdes åpen eller ikke, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen, som har bidratt til definisjonen som direktoratet har sendt til E24 sent torsdag kveld.

I de ti kommunene i Oslo-regionen gjelder fremdeles de strenge reglene hvor bare matbutikker, apotek, bensinstasjoner og noen få andre unntak får holde åpent, opplyser Virke-direktøren.

Definisjonen fra Helsedirektoratet som er utarbeidet med Virke og FHI lyder som følger:

«For å anses som et varehus må det være av en viss størrelse (anslagsvis over 4000 m²), ha kafeer eller lignende sosiale samlingspunkt eller oppfattes som en attraktiv destinasjon.»

HADDE IKKE TID: Helseminister Bent Høie sier det ikke var tid til å definere hva et varehus eller kjøpesenter var i forkant av nedstengingen på Østlandet, men mener at disse definisjonene stort sett er «ganske intuitive».

Høie: – Alltid gråsoner

Virke gikk onsdag hardt ut mot regjeringen som ikke laget en spiss definisjon på hverken varehus eller kjøpesenter i forbindelse med restriksjonene.

– Det er ofte en fordel å gjøre denne jobben i forkant, men denne gangen var ikke det mulig, sier helseminister Bent Høie til E24.

– Det er alltid slik når man lager forskrifter, at man snakker med bransjeorganisasjonene for å finne gode operative definisjoner, og i dette tilfellet har også Virke ønsket at direktoratet skulle gjøre en større del av jobben, sier helseministeren videre.

– Hva tenker du om at det har vært forvirring i handelsbransjen om hvem som får holde åpent?

– Det vil alltid være gråsoner, men for de fleste av oss er det ganske intuitivt hva et varehus og et kjøpesenter er, sier Høie.

Helseministeren ønsker ikke å kommentere når det eventuelt vil komme lettelser for kommunene på Østlandet som er nedstengt som følge av det muterte coronaviruset.

Les også

Ikea åpnet varehus i Asker i kveld – 20 minutter senere ba regjeringen dem stenge

Direktør i Virke Handel, Harald Andersen, er glad for at direktoratet har lyttet.

Anslår 5.000–10.000 arbeidere

– Vi er veldig glad direktoratet har lyttet, og definisjonen på kjøpesenter og varehus støtter nå opp om intensjonen på en forholdsmessig måte, sier Andersen i Virke, som takker direktoratet for et godt samarbeid.

Han anslår at det er 5.000–10.000 arbeidere i varehandelen som holdt seg hjemme torsdag, som kan gå på jobb fredag.

– Nå hersker det ingen tvil om at en Jysk-butikk på 2.000 kvadratmeter kan holde åpent, sier Andersen.

Hvis du fremdeles føler deg usikker på hvilke tiltak som gjelder, er det mulig å finne innsikt på Regjeringens side over «spørsmål og svar».

Les også

Må si opp over 100 ansatte etter at Equinor-kontrakt gikk tapt

Forvirret, men åpen

Plantasjen var blant dem som ikke anså seg selv som å falle inn under regjeringens varehusdefinisjon tidligere.

– Definisjonen av varehus er ikke helt tydelig, så det er en del forvirring, sa Jørgen Lislerud, daglig leder (COO) i Plantasjen, til E24 før Helsedirektoratets presisering kom.

Plantasjen stengte derfor ned sine butikker i de 10 kommunene innerst i Oslo-regionen, men lot butikkene i de 15 randsonekommunene holde åpent.

– Vi vurderer det slik at intensjonen bak beslutningen om å stenge varehus er å minimere forflytning av mennesker på tvers av kommunegrenser. Plantasjen tiltrekker seg hovedsakelig kunder fra den kommunen butikken ligger i, i tillegg til at vi har store areal og få kunder på denne tiden av året, sier Lislerud.

Plantasjen kommer mest sannsynlig til å holde åpent også etter regjeringens presisering om at varehus har «en viss størrelse, kafeer eller lignende sosiale samlingspunkt eller oppfattes som en attraktiv destinasjon.»

– Hagesenter er normalt ikke å anse som en attraktiv destinasjon i januar og februar, sier Lislerud.

Les også

Kom med siste fly fra Polen: – Bekymret for jobbutsiktene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Helsedirektoratet
  2. Virke

Flere artikler

  1. Virke etterlyser svar: - Hva er et varehus?

  2. Ikea åpnet varehus i Asker i kveld - 20 minutter senere ba regjeringen dem stenge

  3. Kjøpesentrene stenger – dette er eneste åpne sportskjede i Bærum

  4. Handelsstanden i Oslo angrer på nedstengingsutspill

  5. Mange kjøpesentre stengt – kunder strømmer til Liertoppen