ETTERLYSER NY GENERASJON: Birgit M. Liodden (t.v.) og Pia Meling etterlyser yngre kvinnelige styremedlemmer i norske ASA-styrer. Liodden er til daglig direktør i The Ocean Opportunity Lab, mens Meling er direktør for WISTA Norway.

Fra «gullskjørt» til grønne brobyggere – generasjonsskifte i styrerommet!

Nå kommer en ny generasjon kvinnelige ledere. De bør også innta styrerommet i børsnoterte selskaper.

 • Birgit Liodden og Pia Meling
  Styremedlemmer i TECO 2030 - grønt, maritimt teknologiselskap med 60 prosent kvinner i styret
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Norge er et av verdens rikeste land. Dette er fordi vi vant olje-lotteriet, tenker du. Men faktisk kommer en langt større del av den norske verdiskapning fra kvinners deltakelse i arbeidslivet.

Norske kvinners yrkesdeltagelse ligger 16 prosentpoeng over gjennomsnittet av industrialiserte land i OECD. Verdien av denne økte produktiviteten tilsvarer hele oljeformuen vår, inkludert den som fremdeles befinner seg under bakken.

Men under 8 prosent av lederene av ASA-selskap er kvinner og under 17 prosent av norske aksjeselskap har kvinnelig daglig leder. Blant styrerepresentanter i aksjeselskap er om lag 8 av 10 menn. De siste 10 årene har andelen kvinner i styrene i AS’er generelt økt lite, og fremdeles har over 70 prosent av aksjeselskapene bare mannlige styrerepresentanter.

Menn kontrollerer også kapitalen. I 2017 hadde norske menn 134 milliarder kroner mer i formue enn kvinner. De hadde 53 milliarder kroner mer i kapitalinntekter, og menn eier 80 prosent av de private aksjeverdiene på Oslo Børs. Hele 80 prosent av fjorårets aksjeutbytte tilhørte menn, og de opprettet også 80 prosent av alle aksjeselskap. 

Gutta starter ofte å investere tidligere, de tipser hverandre om gode kjøp, om åpninger inn. I et samfunn hvor mye går via nettverk, er det gutta som kommer i posisjon til å få kjennskap til nye investeringscase, markedsutvikling, kjøpsanbefalinger.

Jenter prioriterer fortsatt altfor mye av sine (lavere) inntekter på privat forbruk/hjem, og det store kapitalgapet vi har her i Norge, fortsetter å øke.

Kapitalgapet faller sammen med et stort gap i andel kvinnelige ledere, styreproffer og beslutningstakere i næringslivet. Der utviklingen burde akselerert, har den reelt sett stagnert.

Det er alvorlig. 

I en verden hvor både klimakrise og Covid-19 rammer kvinner og minoriteter langt hardere, overlater vi altså fortsatt makten til å skape den fremtiden vi ønsker å leve i, i hovedsak til godt voksne menn fra en liten gruppe av befolkningen.

Da det kom krav om 40 prosent kvinner i ASA-selskap, omdannet rundt halvparten av ASA-ene seg til ordinære AS-er.

Og ASA-vervene har i stor grad vært fylt av et begrenset antall kvinner, som heller ikke har fått den effekten vi forventet, at deres tilstedeværelse skulle bidra til økt likestilling i de ASA-ene de var med på å styre. 

De såkalte «gullskjørtene» (kvinner med mange styreverv og stor innflytelse) som fylte de første generasjons styrer har spilt en svært viktig rolle for oss som kommer etter.

Men ettersom årene har gått, har en del av dem også i overraskende stor grad inntatt konservative og lite synlige roller, og i mindre grad brukt posisjonen til å åpne dørene bak seg.

Dette er antakelig en naturlig tilpasning for å overleve i møte med kulturer som ikke var helt modne for mangfold.

Men nå kommer en ny generasjon kvinnelige ledere. Vi jobber imidlertid ikke i opposisjon mot gutta. Vi jobber i tett samspill med moderne, mannlige toppledere og eiere - de gutta som er oppegående og fremsynte nok til at de har sett det samme som oss; at virksomheter med et mikset mangfold i styrene og ledergruppene også leverer bedre resultater tilbake til eierne.

Vi i den nye generasjonen kvinnelige ledere er mange nok til at vi også kan endre spillereglene og utfordre strukturene - vi som ønsker å bruke rollene våre for å drive frem et næringsliv hvor grønt skifte og mangfold er nøkkelfaktorer for innovasjonskraft og fremtidig vekst.

Vi ønsker å bygge et robust norsk næringsliv som kan tåle de enorme omstillingene vi skal gjennom.

Her spiller styrene en kritisk rolle, ref. World Economic Forums nylig lanserte «ESG Metrix for Measuring Stakeholder Capitalism» utarbeidet av de 4 store (PWC, EY, Deloitte, KPMG) og støttet av International Business Council (toppsjefene i 120 av verdens største selskap).

Vi tror ikke en homogen masse av norske menn i aldersgruppen 50-80 år er den komplette oppskriften for å forutse alle de sorte svanene eller rosa elefantene som må håndteres fremover. Og vi har dårlig tid i menneskehetens viktigste kappløp - mot klimakrisen. 

Global oppvarming har primært truffet utviklingsland, men i disse dager ser vi hvordan California, verdens femte største økonomi, kneler i møte med effekten av menneskeskapte klimaendringer.

Både banker og forsikringsselskap skjelver i buksene over omfanget av kostnadene tidenes verste skogbranner vil påføre dem. Da har vi ikke engang begynt å se på menneskelige, økologiske og personlige kriseaspekter. 

Les også

Et glimt av fremtiden

Vi ser at både utslipp og klimarisiko må prises inn i ethvert selskaps strategier og prioriteringer. Vi må jobbe raskt frem mot et utslippsfritt samfunn, langt raskere enn idag.

Da tror vi at det trengs langt mer mangfold der makten ligger. 

De selskapene som tar dette nye verdensbildet innover seg er fremtidens vinnere. 

Vi er igang, og ønsker å inspirere flere til å følge vårt eksempel. Hos oss mangler vi fortsatt kulturelt mangfold i styret, og vi vil jobbe aktivt for å få dette på plass sammen med en målrettet rekruttering av mangfoldig kompetanse i nøkkelroller.

Fordi det er lønnsomt og smart!

Les på E24+

Yrja har intervjuet 100 «Power Ladies:» Dette har hun lært

Les på E24+

Storeier i Sats, XXL og Ving: Tror mange vil komme styrket ut av krisen

Les på E24+

I nesten 40 år har hun hatt lederjobber i Equinor. Nå har Margareth Øvrum andre planer.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Hun er en av få kvinnelige toppledere i Bergen: – Må tørre å si ja, selv om man ikke vet hva man går til

 2. Likestilling er viktig for innovasjon i næringslivet

 3. Betalt innhold

  Da hun fikk jobben, kom reaksjonene: «Og så en kvinne da»

 4. Fersk likestillingsrapport fra finansbransjen: – Ta ansvar for egen karriere

 5. Ny studie: Det kan være ti ganger så lønnsomt å ha kvinner i ledelsen