Endelig fikk Raymond seg en utepils: – Har en klump i magen

YOUNGSTORGET, OSLO (VG) Torsdag fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og helsebyråd Robert Steen (Ap) endelig tatt en etterlengtet utepils i Oslo. Nå håper de å kunne holde på lettelsene ut pandemien.

SKÅL: Byrådsleder Raymond Johansen kunne for første gang på 197 dager ta seg en utepils torsdag.
Publisert:

– Hæ, har dere bare mango-øl?

Byrådsleder Raymond Johansen ser lettere forskrekket ut der han sitter på et langbord i bakgården til utestedet Kulturhuset i Oslo og skal ta en etterlengtet pinne for Oslo.

Ved siden av ham sitter helsebyråd Robert Steen og fikler med telefonen og den digitale øl-bestillingen. Radarparet har tatt med VG på sin første utepils etter gjenåpningen. Alkoholserveringen i Oslo har vært stengt siden natt til 10. november i fjor.

– Jeg føler egentlig at jeg gjør noe som er litt skummelt og litt ulovlig. Samtidig kiler det litt i magen, litt som å være ute etter klokken 22 når du er 12 år gammel, sier helsebyråden.

RADARPAR: Byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen feiret torsdag gjenåpningen av serveringssteder i Oslo.

Onsdag åpnet Oslo igjen for matservering og servering av alkohol frem til 22.

Johansen og helsebyråden har gått til utestedet hvor de møter VG. På veien har de truffet horder av takknemlige Oslo-folk.

– Det er ikke ofte man blir avbrutt med applaus når man passerer, sier byrådslederen og ler.

Tidligere i uken feiret også statsminister Erna Solberg gjenåpningen med en bytur.

Tok alt fra Oslo

En servitør kommer gående med to duggfriske øl til langbordet. Selv om byrådslederen helst skulle hatt blå Frydenlund fatøl, landet valget på et belgisk øl.

– Skål, Robert, nesten roper Johansen.

De to har sammen ledet pandemihåndteringen og utallige pressekonferanser i Oslo det siste drøye året. De forteller om mange og lange telefonsamtaler om håndteringen, til og med før klokken syv på søndags morgener.

– Alt som folk forbinder med Oslo, er det som nå har vært stengt ned. Vi måtte ta fra folk det som er Oslo for så veldig mange. Det å gå ut å spise, dra på konserter og teater, sier Johansen.

På spørsmål om lettelsene nå vil vare er byrådslederen litt tilbakeholden.

– Vi krysser fingrene og håper og tror at gjenåpningen er for godt, men man har jo en liten klump i magen uansett.

Vellykket gjenåpning

Den 27. april tok byrådet første steget i gjenåpningsplanen. Siden den tid har flere kunnet samles innendørs og Oslo-folk har igjen kunnet handle fysisk i butikk. Smittetrenden har også ifølge VGs oversikt vært synkende etter de første stegene i gjenåpningen.

– Den gradvise gjenåpningen har, bank i bordet, vært veldig vellykket. Vi har faktisk gradvis og kontrollert gjenåpnet byen. Så langt har det vært veldig bra, men vi må nok regne med litt økt smitte, sier Johansen.

– Vi har holdt pusten mange ganger, sier han.

Vil gjøre vurderingene selv

Før de siste lettelsene i hovedstaden ble presentert, presset flere partier i Oslo bystyre på for å åpne ytterligere og raskere gjenåpning.

– Jeg skjønner dem godt og jeg har ikke følt det presset som utidig eller urimelig, men med all respekt så har ikke det vært avgjørende. De faglige vurderingen må vi neste gjøre uavhengig av det.

Da Oslo sist gang lettet på tiltak i februar i år, endte det med sterk økning i smittetallene, og enda en nedstenging av butikker og restauranter.

– Det er stor forskjell på om det er mye smitte i skolene, med de karantenebestemmelsene som gjelder der eller om det er smitte hos folk i 30- årene, hvor man kan isolere og teste seg og få kontroll. Det er en totalitetsvurdering hele veien, sier Steen.

BELGISK: Byrådslederen skulle helst hatt et lokalt øl fra Frydenlund. Han måtte imidlertid ta seg til takke med en belgisk variant.

– I februar var stigningstakten større enn vi var komfortable med. Da doblet smittetallene seg flere uker på rad. Dit vil vi ikke tilbake.

– Etter de nasjonale lettelsene de siste ukene ser vi at flere byer sliter med lokale utbrudd mens i Oslo fortsetter det å synke på tross av rolig gjenåpning. Hva gjør dere rett?

– Vi mener vi kan bevise at det å ha en så forsiktig gjenåpning som vi har hatt, har vært bra så langt. Så mange vi har som jobber med dette, og størrelsen på det apparatet, kan ingen andre kommuner i Norge være på nivå med. Så der kan også noe av svaret ligge på hvorfor vi treffer så godt, sier Johansen.

– Jeg tror dessverre dette også er et bevis på at det man trener på blir man gode på. Det er mange i Oslo som det siste året har fått trent på smittevernregler, smetter Steen inn.

Godt vær gir håp

På Østlandet er det til helgen meldt strålende vær med godt over 20 grader. Det er byrådslederen glad for.

– Det betyr mye, rett og slett fordi flere er mer ute, sier Johansen.

– Om hele viruset hadde forsvunnet over natten nå, hva hadde du gjort da?

– Jeg merker at de andre utfordringene byrådet står i, bare kommer nærmere og nærmere nå. Så det blir nok en glidende overgang hvor corona blir gradvis borte, og budsjettoverskridelser og andre saker som handler om helt andre ting kommer nærmere.

– Kanskje blir det sånn at jeg lengter tilbake til coronaen hvor det bare var ett tema å tenke på, spøker byrådslederen.

Rettelse: Det sto tidligere i denne saken at det ikke har vært mulig å ta utepils i Oslo siden 6. november. Det riktige er at alkoholserveringen i Oslo ble stengt natt til 10. november i fjor. Dette ble endret i saken 28.05.21 klokken 07.40.

Publisert: