Over 1000 permittert etter ny stengerunde

Nedstengingen av Viken fylke gjør at flere butikkjeder massepermitterer. Rundt tusen i Nille får ikke komme på jobb de neste ukene.

ILLE FOR NILLE: Nesten to millioner bor i området som enten er eller blir stengt ned. Det får direkte konsekvenser for Nille, som prøver å få en nettbutikk klar for å rekke påskehandelen. Her er Nille-sjef Kjersti Hobøl avbildet.
Publisert:

– Vi må gjøre vårt for å komme oss gjennom. Det er veldig synd for de ansatte som dette går hardt utover igjen. Jeg har ikke et eksakt tall, men det nærmer seg rundt tusen mennesker, sier Nille-sjef Kjersti Hobøl til E24, etter den siste permitteringsrunden.

Dette skjer fordi butikkene i Viken stenges ned av smittevernhensyn.

– Det er et ekstremt viktig område. Der bor det 1,2 millioner nordmenn, og dette slår mye mer ned enn antall butikker tilsier.

Totalt stenger 121 av Nilles utsalgssteder. Hobøl understreker at det er i Viken mye av omsetningen ligger.

– I Oslo har jo butikkene vært stengt siden 22. januar uten at det har hjulpet på smittesituasjonen der. Vi får håpe at flest mulig aktører i varehandelen klarer seg gjennom pandemien, sier Nille-sjefen.

Les også

Næringslivet i Viken om nye coronagrep: – Overraskende og knalltøft

PERMITTERER 350: Mester Grønn og blomsterbransjen rammes av coronapandemien.

Mester Grønn permitterer 350

Mester Grønn må stenge 41 butikker. 350 ansatte blir permittert. I de aktuelle kommunene har selskapet produksjonskontrakter for cirka 100 millioner kroner i utsalgsverdi.

– Dette rammer så mange arbeidsplasser og implisitt så store verdier at det er særdeles utfordrende for hele blomsterbransjen. Som bransje ble vi først rammet av nedstengning i de mest folkerike områdene i Norge til morsdag og valentinsdagen, nå går også påsken! sier administrerende direktør Erling J. Ølstad i en pressemelding.

Fra før av er selskapets butikker i Bodø og Tønsberg stengt som følge av regjeringen har innført tiltaksnivå A (særlig høyt tiltaksnivå) etter coronaforskriften.

Tiltaksnivå A i Viken og Gran trådte i kraft tirsdag. Det er blant annet påbud med hjemmekontor for dem som kan, stengte butikker og gult nivå på barnehager og skoler. Tiltakene gjelder fram til mandag 12. april.

Les også

Hyttekommuner om Viken-tiltak: – Frykter at påsken blir kroken på døren for enkelte

Hasteåpner nettbutikk

Tidspunktet for stengerunden er en ekstra belastning, forteller Kjersti Hobøl.

– Påsken er en stor sesong for Nille, så for oss er dette veldig kjedelig. Det vi prøver å kompensere med etter beste evne er å åpne nettbutikken vår, sier hun.

Planen var å lansere dette snart, men nedstengingen gjør at de trolig må fremskynde åpningen.

– Vi opplever veldig stor pågang nå fra kunder.

– Burde dere vært på nett før?

– Selvfølgelig burde Nille vært det. Men vi har først måttet gjøre en snuoperasjon for å redde de fysiske butikkene. Nille går jo veldig mye bedre og er på rett vei, sier Hobøl, og fortsetter:

– Men det å lansere en nettbutikk som ikke fungerer tilfredsstillende er ikke ønskelig. Du får liksom bare én sjanse. Nå jobber vi for å åpne den så raskt som mulig.

Åpningen skjer «i løpet av de neste timene», opplyser Hobøl tirsdag.

Bodø strammer inn

Bodø strammer nå inn tiltakene, og stenger ned frisørsalonger og andre ikke-medisinske en-til-en-virksomheter fra og med torsdag.

Under pressekonferansen tirsdag opplyser kommunikasjonssjef i Bodø, Tord Berthinussen, at seks nye smittetilfeller er registrert det siste døgnet.

– Alle har ukjent smittevei, sier Berthinussen.

41 personer er i isolasjon og 150 i karantene.

Les også

Coronakonsekvensene: Slik rystet viruset norsk økonomi

– Skal ha alle tilbake så fort som mulig

Interiørkjeden Kid har 88 butikker åpne og 59 som er stengt.

– Vi stengte 33 butikker som følge av tiltakene som kom i går, sier administrerende direktør Anders Fjeld tirsdag.

Han har ikke eksakt oversikt over hvor mange Kid nå har permittert.

– Det er en betydelig andel av arbeidsstokken. Men vi prøver å finne alternativer for de ansatte. For eksempel har vi fortsatt klikk-og-hent, eller de kan jobbe med kundeservice eller med å plukke varer til nettsalg.

Kid-sjefen forteller at det er vanskelig, men at selskapet ønsker å bidra til smittevernsdugnaden.

– Jeg synes synd på ansatte i retail og den usikkerheten de har, men vi skal ha alle tilbake så fort som mulig, sier han.

Venter salgsvekst i randsonen

Selv om det er tøft å stenge ned kunne det vært verre, ifølge Fjeld.

– Dette skjer på et tidspunkt som er lavsesong for Kid. Vi ser også at en del av omsetningen har flyttet seg til områder som ikke er stengt, og tror dette kommer til å skje i områdene rundt Viken også.

I tillegg vokser omsetningen på nett kraftig.

– Vi så et kraftig dropp i mars i fjor, men vi så en positiv trend da det åpnet opp igjen. Jo mer man er hjemme, jo mer ser man for seg å pusse opp og pynte. Vi tror at når folk får anledning til å gå i butikk er vår bransje en av vinnerne, sier Kid-sjefen.

Les også

NAV-sjefen: – Titusener kan bli permittert

Publisert:
Gå til e24.no