LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død

Hans-Christian Gabrielsen, som i 2017 ble innvalgt som LO-leder, gikk bort tirsdag, 53 år gammel.

Publisert:

Gabrielsen døde hjemme i sin bolig på Slemmestad.

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

Gabrielsen ble innvalgt som leder i LO under kongressen i 2017.

– Hans-Christian var en dypt respektert LO-leder med stor omtanke, og stort engasjement for arbeidsfolk. Han var dypt respektert i alle deler av både arbeidslivet, men også næringslivet og det offisielle Norge generelt, sier Hessen Følsvik da hun møter pressen på Youngstorget i Oslo tirsdag ettermiddag.

Det bes om respekt for at familien nå ønsker ro i denne perioden.

Gabrielsen ble funnet i sin egen seng og døde trolig av hjertesvikt, oppgir LO.

– I dag er hele LO-familien i sorg. Først og fremst føler vi med familien til Hans-Christian. Det var fullstendig uventet og et stort sjokk for oss alle å få den beskjeden, sier Hessen Følsvik.

Inntil videre er det Peggy Hessen Følsvik som fungerer som leder av LO. Det avholdes et sekretariatsmøte onsdag formiddag der veien videre skal diskuteres.

– ET STORT SJOKK: Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, møtte pressen på Youngstorget i Oslo tirsdag ettermiddag.
Les også

Akers konserntillitsvalgt: – Et stort tap for fagbevegelsen og samfunnet

Begynte i Fellesforbundet

Gabrielsen ble ansatt i Fellesforbundet i 1996 og ble valgt til 2. nestleder i forbundet i 2003. I 2013 ble han valgt til andre nestleder i LO, før han inntok lederstolen fire år senere.

Lederen i Fellesforbundet er tydelig preget av dødsfallet og sier at Gabrielsen vil bli sterkt savnet.

– Hans-Christian var inne i sin første periode som LO-leder. Med hans bortgang, har arbeiderbevegelsen mistet vår fremste tillitsvalgte og en god kamerat. Jeg har mistet en god venn og samtalepartner, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Gabrielsen tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, der han jobbet fra 1984 til 1995, ifølge NTB.

Det siste året har Gabrielsen vært en tydelig skikkelse i det offentlige ordskiftet i forbindelse med coronaviruset og dets påvirkning på arbeidslivet.

Senest før helgen understreket han viktigheten av å bevare norske arbeidsplasser, da det ble kjent at Hydro selger valsevirksomheten sin til det amerikanske spesialfondet KPS.

Les også

Gråtkvalt Støre: – Hans-Christian var en bauta

– En klok, varm og meget dyktig mann

– Fagbevegelsen har mistet en bauta og det har også jeg gjort. Det var det han var for meg den tiden vi jobbet sammen, Gerd Kristiansen, som var LO-leder før Gabrielsen tok over i 2017.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om at vår gode fagforeningskollega Hans Christian Gabrielsen har gått bort. Våre tanker går til familien, skriver president Trond Markussen i fagforeningen NITO på Twitter.

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, som tidligere var NHO-leder, skriver på Twitter at nyheten er «usigelig trist».

– Hans Christian var en klok, varm og meget dyktig mann som jeg samarbeidet så godt med og hadde den største respekt for. Min varmeste medfølelse til hans nærmeste og hele fagbevegelsen, skriver Skogen Lund.

Publisert:

Her kan du lese mer om