Har valgt sted for Gjelstens giga-batterifabrikk

Så er det omsider klart: Morrow Batteries har inngått intensjonsavtale om å etablere sin gigantiske battericellefabrikk i Eyde Energipark i Arendal.

Investor Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energi er største eiere og initiativtakerne bak den nye batterifabrikken.
Publisert:

Batteriprodusenten har kunnet velge og vrake blant 19 alternative lokasjoner på Sørlandet.

– I den siste seleksjonsrunden har vi hatt fire veldig gode alternativer. Alle har virkelig stått på og levert solide prospekter, men vi har kommet frem til at Arendal tilbydde den beste pakkeløsningen, sier Morrow Batteries-sjef Terje Andersen i en pressemelding tirsdag kveld.

Det første byggetrinnet er planlagt å starte i 2023, og gigafabrikken er ventet å ha noe over 2.000 ansatte. Fabrikken skal i hovedsak produsere battericeller til elbiler.

Les også

Batterifabrikk leter etter tomt

Gjelsten og Bellona-Hauge

Prosjektet er eid av mangemilliardær Bjørn Rune Gjelsten (40 prosent), Agder Energi (39 prosent), Morrows ledelse og ansatte (17 prosent) og Bellona og Frederic Hauge (4 prosent).

Planen er å investere inntil 25 milliarder kroner i batterifabrikken, med mål om en total kapisatitet på 32 gigawattimer (Gwh).

– I Arendal er det bare å forberede seg på den veksten som vil komme som følge av å etablere battericelleproduksjon i området, sier Frederic Hauge i en pressemelding fra Bellona.

– Så godt som byggeklar

Morrow-sjefen beskriver Arendal-tomten som «fantastisk».

– Ettersom en del allerede er ferdig planert og regulert er den så godt som byggeklar, sier Andersen.

– Det fundamentale som strøm og vann til kjøling er lett tilgjengelig, samtidig ligger tomten strategisk plassert rett ved E18 med kort vei til flyplasser, havner og leverandører. Den korte veien til Europa er godt utgangspunkt for å utvikle verdens grønneste batterier, fortsetter han.

Pilotfabrikk først

Selv om selskapet nå har bestemt seg for hvor gigafabrikken skal ligge, blir de første milliardene investert i byggingen av en mye mindre pilotfabrikk.

Denne vil ha 2–300 ansatte og en kapasitet på 500 MWh, opplyste Andersen til Aftenposten/E24 i september.

De første milliardinvesteringene skal etter planen komme høsten 2021.

Les på E24+

Hele Sørlandet konkurrerer om Gjelsten og Bellona-Hauges gigantiske batterifabrikk

Publisert:
Gå til e24.no