Handelen mener ny krisepakke bommer

Både store og små bedrifter i handelsbransjen ønsker seg heller muligheten til å permittere enklere og holde folk i arbeid, snarere enn kontantstøtte.

Mari Følstad Nilsen i sin butikk Tint på Grünerløkka i Oslo. Klesbutikken fylte fem år i oktober, men coronakrisen har satt en stopper for feiringen. En god sommer og høstsesong gjør imidlertid at Nilsen tror man vil klare seg fint gjennom året.
 • Sindre Hopland
 • Hanne Christiansen - Aftenposten
Publisert: Publisert:

– Jeg opplevde kontantstøtten som lite treffende. Tanken er super, men når man har 120.000 i omsetningsfall, så hadde 19.000 kroner ingenting å si, sier Mari Følstad Nilsen, som driver klesbutikken Tint på Grünerløkka i Oslo.

Hun mottok støtte for mars måned, men vil ikke søke om støtte fra regjeringens nye kompensasjonsordning som ble introdusert tirsdag formiddag.

Fem milliarder kroner skal spres bredt på norsk næringsliv som opplever 30 prosent eller høyere omsetningsfall, hvor opptil 70 prosent av de faste kostnadene kan dekkes inn av staten.

En endring med den nye kontantstøtten er at Brønnøysundregistrene tar over forvaltningen av ordningen, og regjeringen sier det ikke vil være mulig å søke om støtte før på nyåret – noe som er lenge å vente for mange bedrifter.

– Vi i klesbransjen bestiller jo varer seks måneder i forveien, og det er jo ingen fakturaer som har forfall på 2–4 måneder. Hvis du ikke kan betale nå så kan du ikke betale i det hele tatt, så jeg vil tro det er ganske vanskelig for mange, sier Nilsen.

Hun får støtte av lederen i SMB Norge, Olaf Thommessen.

– Vi er ordentlig bekymret for at det vil ta så lang tid før disse sårt tiltrengte midlene er inne på konto. Mange av de små virksomhetene brukte opp det de hadde i krisekassen unders våren, og har ikke noen buffer å tære på denne gangen.

Les også

E24-podden: Clas Ohlson-sjefens beste ledertips

Les på E24+

Kriserammede H&M legger ned minst syv butikker i Norge

Inger Ellen Nicolaisen – eier og gründer av Norges største frisørkjede, Nikita, mener det bør bli lettere å permittere og ta folk tilbake i arbeid. Hun vil heller at regjeringen endrer tilbake permitteringsordningen til slik den var under første coronabølge fremfor en ny kontantstøtte.

Nikita-eier ønsker seg permitteringsordning

En annen i varehandelen som har kjent coronakrisen på kroppen det siste året er Inger Ellen Nicolaisen – eier og gründer av Norges største frisørkjede, Nikita.

Hun mener i likhet med Tint-eier Nilsen, at ordningen ikke treffer godt nok, og mener det er «stort hull» i tirsdagens fremleggelser.

– Vi må ha de permitteringsreglene som ble innført i mars og gikk ut 1. september tilbake, sier Nicolaisen.

Frisørgründeren ønsker å gjøre det lettere å permittere slik regjeringen åpnet for i første del av coronakrisen, da varslingsfristen ble senket fra 14 til to dager, og arbeidsgivers lønnsplikt ble justert fra 15 til to dager.

– Går det mot nye permitteringer hos dere?

– For oss er jo lønnskostnadene så store at hvis de går i taket, så kan det skje hvis bølge to blir ille, og det blir mindre folk ute, sier Nicolaisen som mottok rundt fem millioner kroner fra statens kompensasjonsordning i mars og april.

November og desember er frisørbransjens viktigste måneder, og Nikita-gründeren sier månedene blir enda viktigere nå som konfirmasjonssesongen ble flyttet på. Nicolaisen anslår at konsernet har mellom 8–10 prosent av de ansatte permittert i dag.

– Nå håper vi at folk vil stelle og pynte håret selv om julebordene blir avlyst.

Også Nilsen på Grünerløkka mener permitteringsordning er viktigere enn kontantstøtte.

– Det er jeg helt enig i, og kanskje også en lønnstilskuddsordning så man kan holde folk i arbeid, og da ha mulighet til å holde hjulene i gang.

Tror utbetalingene vil gå fortere enn sist

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier til Aftenposten/E24 at hun har forståelse for at bedriftene gjerne skulle hatt pengene utbetalt så fort som mulig.

– Vi gjør alt vi kan for at ordningen skal se mest mulig lik ut for bedriftene. Men den må likevel bygges opp helt på nytt i en annen etat, hvor vi må ha på plass bemanning og opplæring. Det krever tid, sier Nybø.

Hun tror imidlertid at utbetalingene kan skje raskere enn forrige gang.

I den forrige ordningen ble nemlig søknadene kontrollert av Skatteetaten etter at de ble sendt inn.

Det endrer seg i den nye ordningen. Nå må bedriftene få søknadene sine forhåndsgodkjent av en regnskapsfører eller revisor.

– Det store endringen som bedriftene vil merke, er at vi nå tar kontrollen i forkant av søknaden. Det vil være med på å spare tid når søknaden skal behandles og utbetales, sier Nybø.

Les også

Europris med nytt sterkt kvartal: Coronakrisen gir omsetningsvekst på over 400 millioner

Regjeringen holdt tirsdag pressekonferanse om nye økonomiske tiltak. Finansminister Jan Tore Sanner (H). næringsminister Iselin Nybø (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) deltok på pressekonferansen i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet.

Sommeren og høsten reddet året

Reiserestriksjoner, lavere rente og støtteordninger har gjort at varehandelen har klart seg bra gjennom krisen. Det viser seg også i konkursstatistikken som viser svært få konkurser, både innen varehandelen, men også i næringslivet for øvrig.

– For oss har sommeren og høsten vært ganske ok, så vi klarer oss, men de som ikke har hatt det vil nok slite nå, sier Tint-eier Nilsen.

Hun håper og tror at andre coronabølge blir bedre enn den første.

– Jeg tror perioden vi går inn i vil bli bedre enn i mars, da falt jo hele inntektsgrunnlaget bort. Nå har folk lært mer, er forsiktige, og vi stenges ikke ned på samme måte som sist, sier hun og tror året under ett vil gå greit.

Les også

XXL gikk tom for varer i høst. Tror de har sikret julehandelen i år

Mari Følstad Nilsen i sin butikk TINT på Grünerløkka i Oslo. Hun har hatt en god sommer- og høstsesong, og tror 2020 ikke blir så galt som hun trodde i mars, da landet stengte ned.

Romsligere ordning

Også finansminister Jan Tore Sanner (H) sier i likhet med næringsministeren at han har forståelse for at bedrifter ønsker å få ordningen på plass raskere.

– Den forrige ordningen kom raskt på plass og var kun ment å skulle vare i en kort periode. Vi ser nå at den kan ha gått utover den viktige jobben som Skatteetaten skal gjøre i kampen mot skattekriminalitet, sier Sanner.

Han lover at den nye ordningen vil være svært lik den gamle.

– Det aller viktigste er at bedriftene kjenner den igjen, sier Sanner. Han legger til at den nye ordningen også vil være romsligere enn den forrige, med høyere støtte enn i juli og august.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Varehandel
 3. Permittering
 4. Nikita
 5. Olaf Thommessen
 6. Grünerløkka
 7. Klesindustrien

Flere artikler

 1. Frisørgigant: – Redd for å ta de permitterte inn igjen

 2. Regjeringen ble advart i mai. Først fem måneder senere ble ordningen med koronastøtte endret.

 3. Betalt innhold

  120 ansatte. Fem år med overskudd. Nå får hun ikke engang statsgaranterte lån.

 4. Satset stort etter sommeren – nå stenger Elvebredden Catering og permitterer alle utenom ledelsen

 5. Kontantstøtten ble etablert i rekordfart i vår. Nå skrotes ordningen, og arbeidet starter på nytt.