Skjenkeforbudet opphevet i flere byer: – Ble fullt med én gang

Etter flere uker med strenge restriksjoner og skjenkeforbud, har restaurant- og utelivsbransjen i Vestfold og Telemark fått åpne kranene igjen. Spiseplikten ser så langt ikke ut til å ha skremt bort gjestene.

Ved Paparazzi i Tønsberg har pågangen vært stor fredag ettermiddag.
Publisert: Publisert:

Det nasjonale skjenkeforbudet ble opphevet 16. april, men i mange kommuner er det fremdeles forbudt å skjenke alkohol. Nå åpner de opp, litt etter litt, blant annet i Tønsberg.

– Vi åpnet til lunsj i dag, og det ble fullt med én gang. Nå er det fullbooket både i kveld og i hele morgen, sier daglig leder Christian Rohde Hjelmtvedt ved Paparazzi.

– Vi har jo vært stengt en stund, og det er svært gledelig å få ansatte tilbake i restauranten, legger han til.

Ifølge VGs oversikt over coronatiltak har ti kommuner i Telemark og Vestfold hatt sin siste dag med skjenkeforbud. I dag åpnet kranene, med spiseplikt, i Horten, Holmestrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Porsgrunn, Skien, Færder, Siljan og Bamble.

Aleksander Nordmo og Lise Trehjørningen var blant gjestene på Paparazzi fredag.

Blant dem som hadde funnet veien til Paparazzi fredag er Aleksander Nordmo og Lise Trehjørningen.

– Det er deilig å komme seg ut etter å ha sittet inne i lange tider. Dette er det nærmeste du kommer Syden nå, det gjør godt å komme seg ut og ta en øl i solen, sier Nordmo.

Les også

Skjenkeforbud fra midnatt: – Vi er veldig lei nå

Stengt booking

Hjelmtvedt forteller at mange stamgjester ventet utenfor før åpning fredag, og at han venter å måtte avvise folk i døren utover kvelden.

– Vi måtte ikke det til lunsj, men vi venter at vi må det både i kveld og spesielt i morgen. Nå har vi stengt bookingen for bordbestilling, så det er bare noen få heldige som kan komme innom hvis det blir ledig, sier han.

Serveringsstedene i Tønsberg og ellers på Østlandet får så langt god hjelp av vårværet. Et steinkast nedenfor Paparazzi, har også Havariet full pågang i løpet av fredagen.

– Det sto kø lenge før vi åpnet i dag, sier innehaver og daglig leder Ann Kristin Andreassen til Tønsbergs Blad.

Der var de fullbooket ut dagen én time etter åpning. Nå krysser de fingrene for å slippe flere nedstenginger.

– De ansatte har nesten ikke sovet i natt, og nå føles det ut som 17. mai og julaften på en gang, sier hun til avisen.

Ida Charlotte Hegg Jørnsen ved Paparazzi på brygga i Tønsberg er glad for å kunne tilby gjestene mat og drikke igjen.
Les på E24+

Skjenkesjefen ber barer og utesteder ta ansvar for køene

Porsgrunn: – Full rulle

Også i Porsgrunn har flere serveringssteder åpnet kranene og låst opp dørene fredag. Daglig leder Henriette Eikevold ved Øya Spiseri åpnet klokken 15 i dag, mot 13 som normalt før pandemien.

– Vi synes det er herlig, både gjester og ansatte og de som driver. Det er bare å håpe at det forblir sånn, sier hun midt i middagsrushet.

– Her er det full rulle, og både i dag og i morgen må vi dessverre avvise litt for mange folk på grunn av mindre kapasitet som følge av reglene, sier hun.

Eikevold siter at det er fullt hos dem, og at de dermed ikke kan ta i mot gjester uten bestilling.

– Det er mange på besøk, og telefonen går i ett. Så det er dessverre mange som ikke får plass, sier Eikevold, som anslår at de har avvist rundt 40 personer i døren eller på telefonen.

Les også

Utelivseiere fortviler over ny skjenkestopp: – Vi taper hele påsken

«Pølser holder ikke»

En øvrig ringerunde til restauranter i regionen bekrefter at det er en travel fredag. Eksempelvis kunne restaurantsjefen ved Pir 4 i Sandefjord ikke besvare spørsmål, da det var for travelt i restauranten på tidspunktet.

Ved Brygghuset i Larvik er det imidlertid fortsatt stengt. Daglig leder Dan Simen Bergsagel forklarer at spiseplikten ødelegger for dem. Regjeringens tiltak sier at det fortsatt skal være spiseplikt ved alkoholservering.

Han har fått vite at pølsene de serverer, ikke holder som mat.

– Vi serverer pølser på fredager, men pølser er visst ikke definert som mat, så da er vi stengt, sier Bergsagel, og peker på paradokset ved at andre utesteder ber gjestene ta med take away-mat for å slippe inn.

Politiet: – Håndterer det som er

Politiet har imidlertid ikke bekymret seg for den økte pågangen rundt ølkranene fredag.

– Det er ikke noe vi har tenkt på. Vi håndterer det som er. Folk må vel spise for å drikke, så det blir vel som det har vært, sier operasjonsleder Marianne Mørk i Sør-Øst politidistrikt.

Hun sier politiet ikke har økt beredskapen for de nye reglene.

– Det blir kanskje flere folk ute, og det kan hende vi får mer å gjøre, men det er ikke sånn at vi setter noe ekstra beredskap for det, nei, sier Mørk.

Bergen kommune fikk erfare opphevelsen av skjenkeforbudet forrige helg. Også der var værgudene velvillige, noe som fikk skjenkesjef Terje Gjertsen til å bli med kontrollørene ut.

I løpet av fredag og lørdag forrige helg kontrollerte skjenkekontoret i Bergen 39 steder, og fant fem med «bagatellmessige» avvik.

Publisert: