Folkefinansierte lån for 100 mill. på én måned: – Dette er kommet for å bli

Kameo har fått mer enn 1000 nye norske investorer siden årsskiftet og har satt ny norgesrekord for folkefinansierte lån. Eiendomsutvikler Christer George mener «crowdlending» gjør boligutvikling mer effektivt.

FIRE RUNDER: Den tidligere fotballproffen Christer George er nå eiendomsutvikler. Kubik Eiendom har ved fire anledninger brukt «crowdlending» til å hente penger.
Publisert:

Investorer yngler nå først og fremst til eiendomsprosjekter, viser overordnede markedstall.

Folkefinansieringsselskapet Kameo sørget i februar for finansiering av prosjekter til en samlet verdi av over 100 millioner kroner. Det er rekord for lånevolum i løpet av én måned for selskapet.

Blant disse var et lån på 18,6 millioner kroner til et eiendomsprosjekt i Aurskog-Høland kommune på Østlandet. Lånet satte rekord for største folkefinansierte lån her til lands.

Kameo Norge-sjef Linn Hoel Ringvoll forteller at størsteparten av februarlånene går til nettopp eiendomsprosjekter.

– Februar har gitt oss rekord på rekord på rekord, og vi er utrolig glade for å kunne bidra til å realisere både boligbygging og avkastning til folket, sier hun.

Selskapet har nå over 30.000 registrerte investorer over hele Skandinavia. 1000 av de 3000 nye investorene som har kommet til siden årsskiftet er norske. Sammen finansierer de prosjekter hos selskaper som trenger kapital.

TILRETTELEGGER: Daglig leder Linn Hoel Ringvoll i Kameo Norge er glad for at bedrifter og investorer bruker plattformen deres i økende grad.

– Lønnsomt tross høyere rente

Kubik Eiendom er ett av selskapene som har brukt Kameo flittig siden plattformens oppstart i 2017. Gjennom fire forskjellige runder har Oslo-utbyggeren fått «crowdfundet» omtrent 10 millioner kroner til ulike boligprosjekter.

– Det har blitt en viktig del av finansieringsstrukturen vår, sier deleier og styreleder Christer George.

Les på E24+

Adam har innført firedagersuke: – Gjør et mye bedre arbeid

Renten han må betale gjennom folkefinansierte lån er riktignok tre til fire prosentpoeng høyere enn hos tradisjonelle banker, men det hentes inn gjennom den økte fleksibiliteten som finansieringsmetoden gir, fremholder den tidligere fotballproffen.

– Med crowdfunding som en del av finansieringen kan det være mulig å løse ut deler av egenkapitalen når vi har gjort nok forhåndssalg. Disse pengene kan benyttes til mellomfinansiering inn til nye prosjekter. Slik kan eiendomsutvikling, som er tidkrevende, bli noe mer effektiv.

Christer George mener derfor det ligger et stort potensial i folkefinansierte lån.

– Det er et bra supplement. Jeg vet at det er et litt negativt fokus fra tradisjonelle banker, men de må tilpasse seg tiden de også. Dette er kommet for å bli.

Foretrekker eiendomsprosjekter

Lånebasert folkefinansiering har vært et fenomen i Norge i tre-fire år nå.

Det totale volumet kom på 450 millioner kroner i 2020, viser tall som førsteamanuensis Rotem Shneor ved Universitetet i Agder sitter på. Det tilsier en vekst på 21 prosent fra året før.

Shneors oversikt over folkefinansierte lån er delt i tre: Lån til privatpersoner, lån til bedrifter og til eiendomsprosjekter.

Fjorårets vekst ene og alene drevet av sistnevnte kategori, med en oppgang på 133 prosent. Shneor tror forklaringen er at eiendomslån er lettere å forstå for ikke-profesjonelle investorer enn det et bedriftslån er.

I tillegg har vi i Norge en lengre tradisjon og erfaring med eiendomsinvesteringer enn med investeringer i oppstartsselskaper, påpeker Shneor.

– Eiendomsinvestering anses å ha lavere risiko, selv om det ikke nødvendigvis er slik. Siden crowdfunding i seg selv er relativt nytt, begynner investorer med det de oppfatter som lavere risiko.

Les på E24+

Slik påvirker renten boligmarkedet: Rekordhøye storbypriser presser folk ut

Tap på 0,2 prosent

Kameo har siden 2017 lagt til rette for skandinaviske lån på totalt 1,2 milliarder kroner.

Fra et investors perspektiv er finansiering av andres lån en potensiell måte å få god avkastning på sparepengene.

Prosjektene hos Kameo gir årlige renteinntekter på mellom 5 og 15 prosent, avhengig av risikoklasse. Hittil har risikoklasse B, med gjennomsnittlig rente på 8,91 prosent, vært plattformens mest brukte.

Som ved alle andre investeringer, er det naturligvis en fare for å tape penger også her. Kameos oversikt viser nå fem forsinkede betalinger, der to av låntagerne har gått konkurs.

Hvor mye investor da taper, avhenger av hva som er stilt i sikkerhet for lånet. Hittil har Kameo bekreftet tap på 2,35 millioner kroner, noe som tilsvarer 0,2 prosent av den totale utlånssummen.

Les også

Spleiserekord: Har samlet inn 40 millioner på to måneder

Les også

EU mykner opp reglene for folkefinansiering

Les på E24+

Norge kommer til å ha kraftoverskudd i 20 år. Likevel blir strømmen dyrere.

Publisert:
Gå til e24.no