Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet
Det er store geografiske forskjeller på hvor butikkdøden er størst. I Aust-Agder har 18 prosent av de fysiske butikkene forsvunnet på åtte år.
– Vi vil ikke fremstå som dommedagsprofeter, men vi står foran store endringer som vi må forberede oss veldig godt på, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.
Antallet fysiske butikker har sunket jevnt og trutt de siste årene, og Virke kaller situasjonen «apokalyptisk» i sin ferske handelsrapport som blir lagt frem på deres retail-konferanse onsdag formiddag.
Virke mener tallene ikke skyldes konkurser, men hovedsakelig at færre satser på fysisk butikkhandel, samt nedleggelser.
Fra 2008 til 2016 var nedgangen i antall detaljhandelsbedrifter i Norge på 4,7 prosent, men trekker man fra netthandelselskapene som har startet opp, ser man at nesten hver tiende bedrift har forsvunnet.
Sjokkpriser på strøm spiste milliarder av varehandelen – rammet møbelkjedene
Det siste året har vi derimot satt konkursrekord i Norge, noe organisasjonen mener vil føre til ytterligere nedgang i antall butikker.
Store geografiske forskjeller
Det er store ulikheter på hvor bra norske butikker gjør det, og hvem som klarer seg, men et mønster er at byene gjør det bedre enn småstedene.
Fra 2008 og frem til 2016 er det fylkene Aust-Agder (-18,0 prosent), Finnmark (-16,9 prosent) og Oppland (-17,8 prosent) som gjør det verst, og førstnevnte har sett nesten hver femte fysiske butikk forsvinne.
Les også: (+) Det norske konkurs-mysteriet
Organisasjonen Grimstad Min By, jobber for å bevare handelen i sørlandsbyen som ligger i Aust-Agder, og leder Anna Elise Svennevig sier det er tøft.
– Det er en kamp. Det handler både om å holde byen i live og tenke moderne, samtidig som man blir utfordret av netthandelen.
– Hvordan har de siste årene vært?
– Det er en kjempekrevende øvelse i sin slik overgang, og vi har ikke råd til å gjøre noen feilgrep, sier Svennevig, som mener at Grimstad nok er at av de bedre eksemplene i Aust-Agder.
Se hvordan ditt fylke gjør det i grafen under:
Svennevig er fornøyd med at Grimstad har klart å holde på mange butikker, og at nivået nå er relativt stabilt. Grimstad Min By har også etablert et konsept kalt Shop Grimstad, som nettopp handler om å møte netthandelen.
– Lokale butikker kommer inn på en digital plattform, hvor man kan handle lokalt og hente det i butikken eller få det levert. Vi er nå i en fase hvor vi må markedsføre dette og få det ut til brukerne i byen.
Akershus (-0,4 prosent) og Vest-Agder (-5,0 prosent) gjør det best, men ser også nedgang i antall butikker.
Tusenvis vil miste jobben
Andersen i Virke mener det ikke er lenge til antallet ansatte som jobber i handelsnæringen begynner å krympe.
– Slik vi ser det er man sannsynligvis veldig nær knekkpunktet hvor norsk handel ikke lenger er i vekst med et stigende sysselsettingbehov.
Andersen forklarer at norske forbrukere kommer til å forholde seg til færre og større aktører, og det vil også bli færre norske aktører.
Dermed vil mange ufaglærte butikkmedarbeidere miste jobben.
– Vi estimerer ti prosent færre ansatte i næringen i løpet av ti år, det er nærmere 40.000 mennesker. Men andre ord like mange som det bor i Porsgrunn. Det er store tall.
Ifølge Virkes analyse er det kles- og møbelbransjen som har lengst vei å gå, og som er de store taperne i handelsbransjen. Vinnerne er butikkene som driver med bredt vareutvalg, som Europris og Søstrene Grene.
Lys i enden av tunnelen
For første gang siden 2013 har man sett en økning i antall konkurser i handelsbransjen i første halvår.
Selv om Virkes handelsgeneral er bekymret, har han også tro på at det kommer en ny og bedre tid for detaljhandel i tiden fremover.
Flere konkurser enn i finanskriseåret 2009
– Det er litt interessant at samtidig som vi har en reduksjon i antall butikker i Norge, så opplever man faktisk det motsatte i USA etter mange år med nedgang, sier Andersen og utdyper det mørke budskapet i et nytt lys:
– Apokalypse betyr også åpenbaring, at det kommer noe nytt.
Tilbake i Grimstad ser man også optimistisk på fremtiden.
– Det er hard jobbing som skal til. Vi opplever at mange blir mer bevisst på at de ønsker å gjøre handelen i byen, og at det nesten skal være litt flaut å handle på nett, sier Svennevig.