Rett høyre for McCain

NEW YORK (VG) Presidentkandidat John McCain går til frontalangrep på den kristne høyresidens ledere.

Publisert:

McCain karakteriserte i går mektige ledere for kristne fundamentalister som «intoleransens agenter», og han advarte det republikanske parti mot å lefle med det han kalte ytterfløyene i amerikansk politikk.
George W. Bush ble fremstilt som ytterfløyens villige hjelper.
Høyt spill
Det er et uhyre høyt spill for en republikansk presidentkandidat. Ingen annen i partiet har i manns minne våget å ta et slikt oppgjør med den mektige fundamentalistiske høyresiden. Gårsdagens tale i Virginia Beach er den mest provoserende i amerikansk politikk på svært lenge.
Han refset de mest kjente talsmenn for den kristne høyresiden, Jerry Falwell og Pat Robertson, og han gjorde det under et valgmøte i deres egen hjemstat, Virginia, dagen før velgerne i denne delstaten nominerer sin presidentkandidat. Etter dette har McCain brent alle broer til organisasjoner som representerer en stor og viktig velgergruppe i det republikanske parti.
Rival
Han knyttet sin rival, George W. Bush, direkte til fundamentalistene.
- Jeg er en Reagan-republikaner, som vil slå Al Gore i valg. Dessverre er Bush en Pat Robertson-republikaner, som vil tape for Al Gore, sa McCain.
Religion er blitt et hovedtema for republikanerne i det som kan bli en avgjørende uke i nominasjonskampen. Det startet med George W. Bushs tale på det omstridte Bob Jones-universitetet, en bastion for kristne fundamentalister. Besøket ble kontroversielt fordi skolen ikke tillater at elever av ulik hudfarge er kjærester. Skolens ledelse har også kommet med sterke anti-katolske uttalelser.
Beklaget
I helgen beklaget Bush at han ikke klarere hadde tatt avstand fra slike holdninger. Samtidig beskyldte hans toppstrateg, Karl Rove, McCain for å piske opp stemningen.
- Dette er et forkastelig forsøk på å bringe religion inn i amerikansk politikk på en svært stygg måte, sier Rove til ABC TV.
­2 Den kristne koalisjonen, som ledes av Pat Robertson, har varmt støttet George W. Bush og drevet valgkamp for ham. McCains reaksjoner kommer etter at Robertson har advart kristne mot å stemme på Arizona-senatoren.
- De har forvrengt mitt abortstandpunkt og tilsmusset mine tilhengeres rykte. Hvorfor? Fordi jeg ikke lefler for dem, fordi jeg ikke skriver under på deres forfeilede tanker om at penger er vårt budskap, sa McCain i går.
«Supertirsdagen»
McCain har til gjengjeld brukt Bushs tale ved Bob Jones-universitetet for alt det er verdt overfor katolske velgere.
I dag fortsetter nominasjonsprosessen i Virgina, Nord-Dakota og Washington.
Høydepunktet i valgkampen kommer om en uke, da tretten stater avholder primærvalg. Denne «supertirsdagen» kan i realiteten avgjøre hvem som blir de to partienes, demokratenes og republikanernes, presidentkandidater.

Publisert: