Stort sprik mellom lånekalkulator og hva det faktisk koster: Denne månedsprisen er umulig å oppnå

På sin hjemmeside har Thorn Norge Finans en kalkulator hvor du kan få anslått hva et forbukslån vil koste deg i måneden. E24 kan avsløre at kalkulatoren lokker med priser som er opp mot 15.000 kroner for lav.

ENORME AVVIK: Forskjellen på prisen som Thorn Norge Finans frister med, og den kunden faktisk må betale, kan være flere tusen kroner.
Publisert:

Thorn Norge Finans står bak forbrukslånstjenester som blant annet PrivatLån Pluss, Klikklån og L’easy minilån.

Mange forbrukslånaktører har en lånekalkulator hvor kunder med et par tastetrykk kan få et anslag på hvor mye et lån vil koste i månedlige utgifter.

På Thorn Norge Finans' sider finner man i tillegg til lånekalkulatoren et representativt regneeksempel – skrevet med liten skrift.

I henhold til finansavtaleloven er långiver pålagt å oppgi et slikt representativt eksempel med totale lånekostnader, inkludert effektiv rente.

Men summen man får i det representative eksempelet og i lånekalkulatoren stemmer ikke overens.

Differanse på 15.000 kroner

Ta for eksempel et forbrukslån hos PrivatLån Pluss, hvor du i kalkulatoren taster inn at du skal låne 65.000 kroner som skal nedbetales over 5 år (se bildet).

Da beregner kalkulatoren seg frem til at du må betale 1.380 kroner per måned. Dette vil beløpe seg til totalt 82.800 kroner over fem år.

LITEN SKRIFT, HØYEST PRIS: Slik ser lånekalkulatoren til PrivatLån Pluss ut, men langt viktigere er det som står med liten skrift under.

I selskapets egne låneeksempel, skrevet under kalkulatoren med liten skrift, står det imidlertid at kostnaden på lånet er 32.673 kroner, og en totalpris på 97.673 kroner.

Det utgjør en differanse på hele 14.873 kroner, eller nærmere 3000 kroner for hvert av årene låntageren bruker på å nedbetale lånet.

For et av deres andre produkter, Klikklån, er differansen fra kalkulatoren til selskapets egne priseksempel 9.195 kroner for 25.000 kroner, nedbetalt over fem år.

Selskapet tilbyr også det de kaller for minilån under tjenesten L’easy, her frister selskapet med en månedspris på 183 kroner per måned over tre år for å innfri et forbrukslån på 5.000 kroner.

Igjen er priseksempelet fra selskapet et helt annet enn hva som kommer frem i kalkulatoren.

For å innfri lånet på 5.000 kroner skriver selskapet at man må ut med totalt 8.915 kroner.

Altså 2.327 kroner mer enn hva deres egen kalkulator regner ut.

Lover bot og bedring

Thorn Norge Finans erkjenner at de ikke har vært klare nok i kommunikasjonen av hva som faktisk oppgis i lånekalkulatoren.

– Det er meningen at kunden skal ta begge elementene med i overveielsene, sier administrerende direktør i Thorn Norge Finans, Marianne Ussvær til E24.

– I kalkulatoren får kunden en indikasjon på hva man skal betale hver måned hvis tilbudet baseres på laveste nominelle rente. Samtidig beskriver vi i regneeksempelet det rentespennet og de kostnadene som er forbundet med lånet, uttaler hun.

– Hvilken rente vi kan tilby avhenger av den individuelle kredittvurderingen vi foretar i forbindelse med hver lånesøknad. Beklageligvis må vi erkjenne at vi ved en feil ikke har gjort denne kommunikasjonen tydelig nok, hvilket vi har tatt initiativ til å rette umiddelbart

Tidligere har E24 skrevet om hvordan selskapet frister med 9,9 prosent rente, men hvor den «lille skriften» gjør det klart at den effektive renten kan komme på hele 75,21 prosent.

Det er den lave nominelle renten som er utgangspunktet for lånekalkulatoren.

– I forbindelse med kalkulatoren var det ved en feil ikke kommunisert klart nok at utgangspunktet var den laveste nominelle renten, og at termingebyret ikke var innregnet. Dette har vi umiddelbart tatt initiativ til å rette på, sier Ussvær.

Bryter loven

Les også

Disse er blitt søkkrike på forbrukslån

Fagansvarlig Jo Gjedrem i Forbrukerombudet reagerer på prisdifferansen mellom det lovpålagte representative eksempelet, som ofte oppgis med liten skrift, og kalkulatorene - som ofte vises tydelig frem.

– Det er i strid med markedsføringsloven dersom de gir et villedende eller uriktig bilde, sier han til E24.

Han er klar på at så lenge en slik lånekalkulator benyttes såpass aktivt i markedsføringen av forbrukslån må man kunne forvente at også kalkulatoren oppgir et representativt eksempel i henhold til loven.

– Hvis det er sånn at de oppgir et representativt eksempel med totalkostnadene på, og når du putter inn det samme i kalkulatoren så kommer det noe helt annet opp, da er det feil angitt i en av disse, sier Gjedrem.

– Det er et krav at det representative eksempelet skal være riktig, men en sånn kalkulator må også gi et korrekt bilde.

Thorn Norge Finans gjør det klart overfor E24 at deres hensikt ikke har vært å bryte loven, eller drive med villedende markedsføring.

– Det er ikke her snakk om hverken villedning eller uriktige opplysninger. Vi har med kalkulatoren, låneeksemplet og teksten bestrebet oss på å gi kunden et bilde av hva vedkommende kan forvente av kostnader i forbindelse med etablering av et lån med tilbakebetaling over en gitt periode, sier Ussvær.

– Vi har beklageligvis ikke vært tydelige nok i denne kommunikasjonen, hvilket vi nå er i gang med å rette opp i.

Les også

Vil ha reklameforbud og maksrente på forbrukslån

Les også

Stadig flere sliter med å betale regninger

Les også

Blar opp for dine annonseklikk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om