Cermaq: - Dette var ikke uventet

Cermaq-sjef Jon Hindar falt ikke av stolen da næringsministeren varslet at hun ville tilrettelegge for nedsalg i selskapet.

SOM VENTET: Cermaq-sjef Jon Hindar mener innholdet i dagens eierskapsmelding var som ventet.

Marit Hommedal
Publisert:

- Dette var ikke uventet. Jeg ser ikke noe som er overraskende i meldingen, sier Cermaq-sjef Jon Hindar til E24.

Det børsnoterte norske havbrukselskapet er ett av de selskapene Monica Mæland fredag annonserte at regjeringen kan komme til å selge seg ned i.

- I den grad det er noe nytt, er det metodikken i hvordan et eventuelt salg vil kunne foregå, sier han.

BAKGRUNN: Mælands salgsplaner kan gi budkrig i fiskebransjen

I meldingen heter det at regjeringen vil i budsjettproposisjonen for 2015 vil be om en utvidet fullmakt som åpner for helt eller delvis å kunne avhende statens aksjer i Cermaq.

Per i dag har regjeringen en fullmakt til å selge resten av Cermaq til et annet selskap i samme bransje. Nå ønsker regjeringen en utvidet fullmakt, slik at de kan selge seg ned fritt i markedet.

- Dette fører ikke til endringer for selskapets drift, sier han.

Hindar minner om at Næringsdepartementet har hatt en salgsfullmakt på Cermaq i godt over ett år allerede.

- Rollen til styret og ledelsen blir den samme som den har vært: Å skape verdier på best mulig måte.

- Hva tenker du om at selskapet kan bli splittet opp?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier han.

Les også

Tror Cermaq kan bli solgt i dag

Cermaq-aksjen rykket litt opp etter nyheten, men er likevel ned 1,49 prosent like før klokken 13.30 torsdag. Aksjen handles nå til kurs 82,75 kroner.

Flere kjøpere

Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets uttalte i forkant av meldingen at Cermaq vil være et ettertraktet selskap dersom det legges ut for salg.

- Flere selskap har tidligere meldt interesse i selskapet, og jeg tror alle disse fortsatt er interesserte, sa han til E24.

I fjor høst la laksegiganten til John Fredriksen Marine Harvest inn bud på Cermaq og var klare kjøpere helt til daværende næringsminister Trond Giske besluttet å kjøpe seg opp i selskapet fremfor å selge seg ned.

- Jeg tror Marine Harvest vil være blant de mulige kjøperne også denne gangen, Samtidig har de tidligere vært klare på at de ikke vil betale hva som helst for hverken Cermaq eller andre selskaper eller lisenser, sa Giskeødegård.

Les også:

Skal selge unna i Entra og CermaqRegjeringen vil selge FlytogetStatlig eierskap: Selskapene regjeringen vil selge, økte utbyttet med 4 mrd

Her kan du lese mer om