Kjøperen av Sektor-gruppen står frem

Citycon kjøper Norges nest største kjøpesenter-kjede for 1,47 milliarder euro. Selgerne er milliardærene i Johannson-familien, Varner-familien samt hotellkonge Petter Stordalen.

SENTERET HVOR DET HELE STARTET: Petter Stordalen ble leder for City-Syd-kjøpesenter i Trondheim som 24-åring i 1987. Nå har han og de andre eierne solgt Sektor-gruppen, som drifter City-Syd, til Citycon.

Magnar Kirknes/
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Dagens Næringsliv meldte fredag kveld at et da ikke-navngitt utenlandsk selskap har kjøpt senterkjeden. E24 omtalte på den bakgrunn også saken.

Mandag ettermiddag blir salget bekreftet i en melding, og navnet på kjøperen identifisert.

I meldingen fremkommer det at det er selskapet Citycon, registrert på børs i Finland, som kjøper aksjene. Prisen er satt til 1,47 milliarder euro, noe som tilsvarer 12,3 milliarder norske kroner.

Senteret hvor det hele startet

Petter Stordalen er med det med på å selge senteret hvor han startet sin karriere ut av landet. I Sektor-gruppen ligger nemlig drift av City-Syd i Trondheim, senteret hvor Stordalen som nyutdannet 24-åring ble ansatt som leder i 1987 – hans første viktige jobb etter ferdig utdannelse. Senteret eies forøvrig av Storebrand og Trondos.

Stordalen selger Sektor-gruppen sammen med mat-familien Johannson, som er storaksjonærer i Norgesgruppen, anført av Johan Johannson (48) og hans onkel Torbjørn Johannson (66).

Med på salget er også klesfamilien Varner, som blant annet eier Dressmann, med brødrene Petter Varner (52), Stein Marius Varner (49) og Joakim Varner (42).

De tre eiergrupperingene deler prisen på litt over 12 milliarder. De kjøpte for syv milliarder i 2012, og har siden investert for fire milliarder.

– Gleder oss

– Vi gleder oss over dette oppkjøpet som gjør at vi nå finnes i hele Norden, sier Marcel Kokkeel, administrerende direktør i Citycon i pressemeldingen

Transaksjonen er et definerende steg mot vårt mål om å være det mest kjente merkenavnet blant nordiske og baltiske kjøpesentre. Strategisk passer Sektor perfekt for oss. Sektor er en organisasjon av høy kvalitet med en imponerende merittliste, verdifulle eiendeler og en erfaren ledelse

34 senter i Norge

Etter oppkjøpet av Sektor Gruppen vil Citycon eie 55 kjøpesentre i Norden og Estland med i alt over 200 millioner besøkende, ifølge Citycons pressemelding.

Med Sektor Gruppen får de 34 kjøpesentre, hovedsakelig i Oslo, Bergen og Stavanger-områdene.

Sektors største leditagere er Norgesgruppen og Varner-Gruppen.

Citycon sier i meldingen at deres to største eiere Gazit-Globe og Canada Pension Plan Investment Board støtter transaksjonen, som delvis vil bli finansiert med lån og med ny egenkapital.

Flere artikler

  1. DN: Selger Norges nest største kjøpesenterkjede

  2. Stordalen og Varner sammen om ny hotellgigant

  3. Utlendinger kjøpte næringseiendom for 50 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi risikerer å bli et land av filialer eid av utlendinger

  6. – 2015 var «once in a lifetime»