Scanpix/Reuters
Kommentar

Kina-børsen opp etter innstramming

På Kina-børsen er alle nyheter egentlig gode nyheter.

  • Jone Frafjord
    Journalist
Publisert:

Tre prosent av verdiene på Shanghai-børsen forsvant umiddelbart etter åpning mandag, som en førstereaksjon på den seneste runden med innstramming fra kinesiske myndigheter.

Tiltakene -offentliggjort etter at Asia tok helg - omfatter både åpning for raskere valutastyrking, renteheving og høyere reservekrav i bankene, og er ment å stramme inn likviditeten og dempe den voldsomme veksten på Shanghai-børsen.

Men det tok ikke mange minuttene før kjøperne kom på banen og sendte Kina-børsen i pluss igjen. CSI 300-indeksen steg 1 prosent etter å ha vært ned 3,5 prosent på det meste. Det er en ny bekreftelse på at nedkjølingen blir en langvarig prosess.

- Kina gjør det rette ved å bremse gradvis, og økonomien vil fortsette og vokse raskt, sier forvalter Shigemi Nonaka ved Polestar Investment Management i Tokyo til Bloomberg.

Typisk nok steg forsikringsaksjene, ledet an av Ping An Insurance, siden det spekuleres i at rentehevingen vil øke avkastningen på investeringene uten å avspore veksten i økonomien.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg 0,90 prosent, drevet dels av økt forbrukertillit i USA og følgelig gode utsikter for eksportører. Elektronikkgiganten Sony steg så mye som 3,8 prosent, takket være utsikter til økt inntjening.

Metallselskapene i Japan og Australia steg videre, drevet av stigende priser.

Lokker med innskuddsrenten

Kina satte utlånsrenten opp mindre innskuddsrenten fredag - 0,18 prosentpoeng mot 0,27 prosentpoeng.

Det skyldes delvis at myndighetene ønsker å skjerme de statseide selskapene som ennå sliter med effektiviseringen, tror Handelsbanken. Dessuten fører høyere innskuddsrente til at at flere sparepenger yngler på bok i stedet for på det antatt farlige aksjemarkedet.

Følg verdens aksjemarkeder på Børs24

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Mae West i Norges Bank

  2. Hurra, ny Kina-smell

  3. Avdragsfrihet? Ja takk!

  4. Annonsørinnhold

  5. Obligasjoner som beskyttelse mot Frp

  6. Ubrukelig Frp-analyse