Greenpeace-ansatte investerer i selskaper de går til aksjon mot

Her aksjonerer Greenpeace mot Statoils letevirksomhet i Barentshavet i mai i år. Greenpeace-ansatte i Norge er imidlertid selv medeiere i Statoil – gjennom pensjonsplasseringer i fond.

AKSJONERTE: Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land bordet 27. mai i år en oljerigg i Barentshavet i protest mot planer om prøveboring nær Bjørnøya. Riggen var innleid av Statoil.
  • Jo Andre Aakvik
  • Frank Haugsbø
Publisert: Publisert:

VG og E24 kan i dag avsløre at ansatte i Greenpeace Norge indirekte eier aksjer i flere internasjonale olje- og gass-selskaper organisasjonen selv har kritisert og aksjonert mot.

Etter at Greenpeace i vinter besluttet å skifte fra ytelsespensjon i DNB til innskuddspensjon i Storebrand, ble pengene plassert i pensjonsspareprogrammet Storebrand Anbefalt Pensjon.

Deler av midlene i Storebrand Anbefalt pensjon – som består av fondene Forsiktig, Balansert og Offensiv pensjon – plasseres i aksjer.

På porteføljelisten står – i tillegg til Statoil – blant annet oljegigantene Exxon Mobil og Chevron, som Greenpeace har aksjonert mot i flere land.

Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer

- Ingen er perfekte

Ifølge Greenpeace-leder Truls Gulowsen vil de tolv ansatte som er omfattet av pensjonsspareordningen, bli oppfordret til å flytte pensjonsmidlene sine til aksjefondet Storebrand Trippel Smart.

Dette fondet hadde ved utgangen av juni i år investeringer i både Statoil, det spanske olje- og gasselskapet Repsol og det finske biodiesel-selskapet Neste Oil, ifølge fondets porteføljelister. Alle disse selskapene har har vært gjenstand for hard kritikk – og aksjoner – fra Greenpeace sin side.

Gulowsen sier at Storebrand er det selskapet som tar bærekraftige investeringer mest på alvor og at valget for plassering av pensjonsmidler derfor falt på dem.

Ifølge Gulowsen setter loven krav til at pensjonspenger skal forvaltes etter såkalt indeksforvaltning, noe som innebærer at midlene fordeles på ti sektorer, blant annet olje og gass, for å spre risikoen.

– Ingen er perfekte. Men vi konkluderte etter en helthetsvurdering med at Storebrand Trippel Smart var det mest miljøvennlige fondet, og interessen for å spare i dette fondet er stor blant de ansatte, sier han.

– Disse selskapene fortjener ikke at noen investerer i dem, og vi skulle gjerne hatt dem kastet ut. Men dette avslører svakhetene i pensjonssystemet.

- Irriterende

27. mai i år bordet Greenpeace-aktivister fra åtte forskjellige land en oljerigg i Barentshavet i protest mot planer om prøveboring nær Bjørnøya. Riggen var innleid av Statoil, og Gulowsen bekrefter at han var involvert i aksjonen fra land.

ET PARADOKS: Truls Gulowsen er leder i Greenpeace Norge. Her er han fotografert sammen med Danmarks daværende miljøvernminister Karen Ellemann på en konferanse i Bergen i september 2010.

– Er det ikke et paradoks at Greenpeace-ansatte sparer i fond som eier aksjer i selskaper organisasjonen har kritisert og aksjonert mot, og dermed blir indirekte eiere i de samme selskapene?

– Det er det ingen tvil om. Vi har bedt Storebrand om et fossilfritt fond, men det finnes ikke. Det er forferdelig irriterende, og vi skulle gjerne vært uten de investeringene, sier Gulowsen.

Da VG i fjor høst ba Gulowsen om kommentarer til at Norsk Folkehjelp hadde investert i et aksjefond som hadde andeler i det finske biodieselselskapet Neste Oil, var Greenpeace i gang med prosessen med å bytte forvalter.

Gulowsen skrev da i en epost til VG:

– Etablering av palmeoljeplantasjer fører i stor grad til nedhugging av regnskog. Økningen av palmeoljeforbruket er i dag en av de viktigste driverne for tap av regnskog i verden, og Nestes biodiesel er en vesentlig del av dette. Det er ikke bærekraftig.

– En organisasjon som Norsk Folkehjelp burde ikke investere i et slikt selskap, men sannsynligvis er de ikke klar over det selv, sa han.

Gulowsen mener de to sakene ikke kan sammenlignes.

– Jeg mener det må stilles strengere krav til plassering av oppsparte midler, fordi man da står friere enn ved plassering av pensjonsmidler.

Etter skiftet av pensjonsforvalter har Greenpeace nå rundt 250 000 kroner stående i Storebrand. Ifølge Gulowsen er det usikkert hva som skjer med de tidligere innbetalte midlene, som er plassert i DNB.

Gulowsen sier han ikke er kjent med hvilke selskaper Greenpeace er eksponert i gjennom aksjeplasseringer i DNB.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nødhjelp

Flere artikler

  1. «Stinkende sosial og økologisk oppførsel»

  2. Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer

  3. Norsk Folkehjelp kvitter seg med hedgefond

  4. Greenpeace-aksjon mot Seadrill-rigg

  5. - Kan ikke gjøre alle til lags