Svensk toppleder etterforskes for innsidehandel i norsk biometriselskap

Økokrim har tatt ut siktelse mot Hexagon-sjefen Ola Rollén for mulige lovbrudd i forbindelse med det svenske oppkjøpet i Next Biometrics.

ETTERFORSKES: Konsernsjef Ola Rollén i svenske Hexagon.

Foto: Siggi Bucher Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Konsernsjef Ola Rollén i Hexagon er under etterforskning for innsidehandel i Next Biometrics.

Dette bekrefter selskapet i en melding mandag.

Ifølge meldingen skal de mulige overtredelsene ha funnet sted i oktober i fjor.

Rolléns advokater opplyser at toppsjefen ble varetektsfengslet den 29. oktober etter avgjørelse fra tingretten i Oslo. Bakgrunnen for dette var at etterforskerne ønsket å sikre bevis.

Rollén avviser alle anklager og innrømmer ikke straffskyld. Forsvarerne mener at saken er basert på faktiske og juridiske feiltolkninger.

Storkjøp

Det omstridte kjøpet er relatert til Greenbridge Partners inntreden i det norske biometriselskapet. Greenbridge entret Next gjennom en rettet emisjon på 120 millioner kroner, og hvilket ga en betydelig oppsving for sistnevnte.

Rolléns advokater hevder i en melding at dette ble gjennomført gjennom normale markedsprosedyrer, og ikke var basert på innsideinformasjon.

– Ola Rollén håper at etterforskningen vil bekrefte de faktiske forholdene så snart som mulig. Han har samarbeidet fullt ut med myndighetene for sikre at saken har all relevant informasjon, skriver advokatene Christian B. Hjort og Erik Keiserud.

De legger til at Rollén på det sterkeste beklager skaden hendelsen vil kunne påføre Hexagon, Greenbridge Partners og ham selv.

Saken fortsetter under bildet ...

OPPTUR: Høsten i fjor var en svært hendelsesrik periode for Next Biometrics. Selskapet fikk inn sterke, svenske investorer i begynnelsen av oktober, og annonserte etter dette en større avtale med Dell. Fingeravtrykksteknologi hadde da vært i vinden i vårt naboland en periode, etter at Fingerprint Cards gjorde mange svenske investorer rike på kort tid.

Foto: Infront

Bekrefter siktelse

Saken bekreftes av norske Økokrim, som opplyser at Rollén er siktet for ulovlig innsidehandel i et norsk selskap. Han ble pågrepet onsdag i forrige, og varetektsfengslet i én uke med brev-, besøks og medieforbud lørdag, ifølge Økokrim.

– Med hensyn til den pågående etterforskningen kan jeg ikke kommentere på det spesifikke innholdet i siktelsen, annet enn at siktelsen involverer ulovlig innsidehandel i et norsk selskap, og at omfanget er betydelig. Den maksimale straffen for innsidehandel er seks år i fengsel, sier påtalejurist Marianne S. Bender i en pressemelding.

Økokrim understreker at nær 40 prosent av aksjene som er notert på Oslo Børs er eid av utlendinger, og at de derfor mener at det er viktig at de følger med på handelen som gjennomføres av utenlandske investorer.

Får støtte

Hexagon er et svensk teknologiselskap med virksomhet innenfor en rekke bransjer. Enn så lenge har Rollén sterk støtte fra sin styreleder.

– Jeg har mottatt uttalelsen fra Christian B. Hjort og Erik Keiserud, Ola Rolléns advokater, og jeg har full tiltro til Ola Rollén. Gjennom 16 års samarbeid har jeg aldri betvilt hans dømmekraft, sier Melker Schörling i en uttalelse.

I en senere presisering fremgår det imidlertid at Hexagons finansdirektør Robert Belkic overtar Rolléns oppgaver i konsernsjefens fravær. De venter at Rollén vil være i varetekt frem til den 4. november, mens Økokrim oppgir 5. november.

Les også

Snart kan ørene dine brukes for sikkerhetssjekk

Les også

Kommentar: Disse biometri-aksjene bør du kjøpe

Les også

Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Innsidehandel
  2. Next Biometrics

Flere artikler

  1. Next-sjefen: – Det er ikke vår sak

  2. Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén

  3. Økokrim tar ut tiltale mot Ola Rollén

  4. Annonsørinnhold

  5. Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

  6. Rollén om tiltalen: – Det eksisterer en misforståelse