Sjef for anmeldt Bunnpris-butikk: – Lovverket er lett å følge
Ifølge lovverket kan søndagsåpne dagligvarebutikker ikke være større enn 100 kvadratmeter. Det mener butikkeieren i en av de politianmeldte Bunnpris-butikkene er rett og rimelig.
Mandag politianmeldte Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan 120 av sine konkurrenter for å ha brutt loven som omhandler åpningstider for butikker på søndager og andre helligdager.
Det er lov om helligdager og helligdagsfred som regulerer åpningstiden til butikker på helligdager. Loven skal «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og for å gi høytiden ro og verdighet».
Det er lovens paragraf fem, som omhandler salgsareal, som Rema 1000-sjef Reitan mener butikkene har brutt. Som hovedregel skal butikker holde stengt på helligdager, men det er listet opp 12 unntak i loven.
Butikker som selger kiosk- og dagligvarer, som er under 100 kvadratmeter, og bensinstasjoner under 150 kvadratmeter kan holde åpent.
– Rart at dette kommer nå
På Torshov i Oslo ligger Bunnpris President. Den eies av Knut Lislegaard og har hatt søndagsåpent de siste 14 årene.
Denne butikken er én av 21 Bunnpris-butikker som er inkludert i anmeldelsen til Reitan.
Lislegaard mener lovverket for søndagsåpne butikker er lett å følge, og synes det bør være enkelt for alle søndagsåpne butikker å holde seg under 100 kvadratmeter.
Joker-butikksjef etter politianmeldelse: – Det hele kom brått på
– Jeg synes lovverket er helt fint, det er likt for alle og det bør ikke være et problem for noen. Vi er jo godt vant med dette lovverket, og nettopp derfor er det rart at dette kommer nå. Vi har aldri fått henvendelser om dette før, forteller Lislegaard til E24.
Lislegaard er overrasket over å ha havnet på listen over politianmeldte butikker. Han forteller at han allerede har fått tilbakemeldinger fra kunder som heller ikke forstår seg på anklagene fra Rema 1000.
– Jeg skjønner ikke at de har plukket oss ut. Her er det trangt fra kant til kant, en liten butikk på under 100 kvadratmeter. Her kan vel ingen ha vært og målt?
Den lille butikken måler 99,8 kvadratmeter, har fem ansatte og ligger midt i et boligstrøk. Ifølge Lislegaard er søndag en viktig dag for bedriften, og han tror ikke det hadde vært mulig å drive butikken uten å kunne være åpen på ukens siste dag.
– Denne butikken er helt avhengig av søndagshandelen. Det hadde ikke gått rundt uten.
Rema 1000 anmelder 120 butikker for ulovlig søndagsåpent
Vil ikke endre lovverket
I lovteksten står det at det er salgsflaten som skal måles, og det er «gulvflaten i den delen av et utsalgssteds lokale hvor varer beregnet for salg til publikum er synlig utstilt».
Og det er ikke nok å mene at butikken er liten nok. Det står i loven at utsalgssteder som ikke åpenbart oppfyller kravet om salgsflate, må på en tilfredsstillende måte kunne dokumentere salgsflaten, hvis ikke er det ikke lov å ha søndagsåpent. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig i butikken.
Nå håper Lislegaard at anmeldelsen ikke vil føre til endringer i dagens regelverk.
– Jeg tror ikke dette vil føre til endring i lovverket, og det håper jeg heller ikke. Hvis noen bevisst har bygd for store butikker bør de snevre inn så de kommer innenfor lovverket, men så lenge folk forholder seg til lovverket synes jeg lovene vi har i dag er helt greie.
Smutthull for «turiststeder»
Det er et annet unntak fra lovverket som også er omstridt. Om et område kan regnes som et typisk turiststed, så kan en butikk søke om å få ha helligdagsåpent deler av eller hele året. Her må først kommunen søke til fylkesmannen, som kan avgjøre om det er et typisk turiststed.
Ifølge en liste publisert av Aftenposten i 2014 er det 85 kommuner i Norge som får kalle seg et typisk turiststed og holde butikkene søndagsåpne.