Utslippsjuks koster Volkswagen over 130 milliarder

En amerikansk domstol har gitt endelig godkjenning til et forlik med Volkswagen, som må ut med over 130 milliarder kroner etter å ha jukset med utslipp fra dieselbiler.

MÅ PUNGE UT: Volkswagen har inngått et rekordforlik i USA.
Publisert: Publisert:

Om lag 475.000 eier av VW- og Audi-biler i USA kan fra og med neste tirsdag kreve at selskapet kjøper bilene tilbake.

I tillegg kan de kreve å få utbetalt summer på mellom 5.100 og 10.000 dollar. Til sammen er det ventet at forliket vil koste Volkswagen 15 milliarder dollar – tilsvarende 137 milliarder kroner.

– Rettferdig og rimelig

– Forliket er rettferdig, rimelig og tilstrekkelig, skrev dommer Charles Breyer i San Francisco da han tirsdag ga avtalen endelige godkjenning.

Les også

Volkswagen betaler 1,4 mrd. kroner til amerikanske advokater

Summen som Volkswagen må ut med, er den største i et forlik med en bilprodusent noensinne i USA. Bakgrunnen for saken er at dieselbiler produsert av Volkswagen er blitt installer med programvare som senker NOx-utslippene under utslippstester.

Miljøtiltak

Ledelsen i Volkswagen er godt fornøyd med forliket og kaller det en viktig milepæl i selskapets arbeid for å «rette opp ting i USA».

Forliket gjelder dieselbiler med 2 liters motorer. Av summen på 15 milliarder dollar skal over 4 milliarder brukes på miljøtiltak og arbeidet med å fremme bruk av nullutslippsbiler.

Etter at Volkswagens utslippsjuks ble avslørt i USA, ble det kjent at selskapet har solgt biler med samme programvare også i en rekke andre land. Selskapet har manipulert målingene av utslipp både av NOx og CO2.

Les også

Flere bilprodusenter mistenkt for utslippsjuks

Les også

Volkswagen betaler 1,4 mrd. kroner til amerikanske advokater

Les også

Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon

Publisert:

Her kan du lese mer om